Pereiti į pagrindinį turinį

Sulaikyto R. Pratasevičiaus tėvas: esame sukrėsti – tai, kas vyksta, netelpa į jokius logikos rėmus

2021-05-24 06:55
BNS inf.

Kalbėdamas apie sūnaus sulaikymą tut.by tinklaraštininko Ramano Pratesevičiaus tėvas Dzmitras sakė esantys sukrėsti žinios apie jų sūnaus areštą.

Ramanas Pratasevičius

„Esame sukrėsti – suvokimas, kas vyksta, netelpa į jokius logikos ir protingų taisyklių rėmus. Tokio įvykių posūkio net įsivaizduoti negalėjome“, – nepriklausomam naujienų portalui Tut.by sakė R. Pratasevičiaus tėvas Dzmitras.

R. Pratasevičiaus artimieji apie sūnaus sulaikymą sužinojo iš žinučių, paskelbtų per socialinį tinklą „Telegram“. Tėvams buvo žinoma, kad Ramanas sekmadienį turėjo grįžti iš Atėnų, bet nežinojo, kokiu reisu ir kur jis nusileis.

„Kai sužinojome informaciją, kad reiso Atėnai–Vilnius lėktuvas nusileido Minske, mums kilo įtarimas, kad kažkas ne taip. Pagalvojome, kad tuo reisu galėjo skristi mūsų sūnus. Taip ir nutiko. Paskui per „Telegram“ kanalus sužinojom, kad jį sulaikė“, – sakė Ramano tėvas.

Tėvai sakė Tut.by nežinantys, kur yra R. Pratasevičius, jokių oficialių pranešimų jie negavo, o telefonu su Ramanu susisiekti nepavyko.

Tokio įvykių posūkio net įsivaizduoti negalėjome.

Pasak tėvų, R. Pratasevičius vyko į Graikiją atostogauti. Apie jo buvimo vietą žinojo „ribotas ratas žmonių“.

„Tai buvo griežtai mūsų [privati] informacija. Jis niekam nenorėjo pasakotis. Ir iš mūsų niekas negalėjo sužinoti, kas mums žinoma, kur yra mūsų sūnus“, – kalbėjo D. Prastasevičius.

Primename, kad „Ryanair“ lėktuvas, turėjęs nusileisti Vilniuje sekmadienį 13 val., priartėjęs prie Lietuvos sienos netikėtai pasuko Minsko link ir ten nusileido.

Bendrovė nurodė, kad laineris nusileido, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją R. Pratasevičių.

Aliaksando Lukašenkos spaudos tarnyba savo „Telegram“ kanale nurodė, kad jis davė nurodymą nukreipti skrydį ir įsakė keleivinį lėktuvą lydėti naikintuvui „Mig-29“.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Baltarusijos opozicijos koordinavimo tarybos prezidiumo narys, buvęs kultūros ministras Pavelas Latuška pareiškė, kad „Ryanair“ lėktuvu iš Minsko į Vilnių neišskrido šeši žmonės – du Baltarusijos ir keturi Rusijos piliečiai.

Spalį Baltarusija paskelbė „Nexta“ „ekstremistiniu“ kanalu ir nurodė jį blokuoti.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą.

Abu šie Lenkijoje gyvenantys tinklaraštininkai figūruoja kaip kaltinamieji baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų Baltarusijoje. Paskelbta jų tarptautinė paieška. Jie taip pat kaltinami socialinės neapykantos teisėsaugos pareigūnams kurstymu.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir NEXTA teigia, kad R. Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Kanalai „Nexta“ ir „„Nexta“ Live“ yra svarbūs Baltarusijos opozicijos balsai ir padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias šalį po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų