Taikdariai atkovojo iš sukilėlių ketvirtą pagal dydį CAR miestą

Ketvirtas pagal dydį Centrinės Afrikos Respublikos miestas, kurį antradienį, artėjant rinkimams, buvo užėmę sukilėliai, dabar kontroliuojamas Jungtinių Tautų taikdarių ir nacionalinio saugumo pajėgų, pranešė JT.

„Padėtis Bambari yra kontroliuojama“, – trečiadienį per spaudos konferenciją CAR sostinėje Bangyje sakė JT taikos palaikymo misijos MINUSCA atstovas Abdoulazizas Fallas.

„Civiliai gyventojai pradeda grįžti. Ginkluotos grupuotės buvo atstumtos“, – pridūrė jis.

Atakos buvo įvykdytos vyriausybei savaitgalį pareiškus, kad buvęs prezidentas Francois Bozize'as siekia surengti perversmą, pasitelkdamas ginkluotas grupuotes prieš gruodžio 27-ąją turinčius įvykti prezidento ir parlamento rinkimus.

CAR prašymu Rusija ir Ruanda nusiuntė „šimtus“ kariškių neramiai šaliai paremti, nurodė vyriausybė Bangyje. Minėtos šalys patvirtino šį pareiškimą.

Bambari yra už 380 km į šiaurės rytus nuo Bangio.

Sukarintos organizacijos „Susivienijimas už taiką Centrinėje Afrikoje“ (UPC) nariai buvo užėmę miestą po dvi valandas trukusio susišaudymo su MINUSCA, informavo šaltiniai.

Bambari meras antradienį pareiškė, kad civiliai nenukentėjo, tačiau buvo apiplėšta vietos policijos nuovada, žandarmerija ir kai kurie namai.

CAR yra viena pasaulio skurdžiausių ir nestabiliausių valstybių; nuo 1960 metų, kai ji tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos, joje tik retkarčiais vyravo taika.

F. Bozize'as į valdžią atėjo per perversmą 2003 metais, o 2013-aisiais pats buvo nuverstas, kilus konfliktui, atspindėjusiam CAR etninį susiskaldymą.

74 metų buvęs generolas po ilgos tremties sugrįžo į šalį pernai gruodį. Tas įvykis išprovokavo būgštavimus, kad jis vėl gali ateiti į valdžią.

F. Bozize'ą tebepalaiko reikšminga dalis visuomenės, ypač šalies didžiausios gbajų etninės grupės atstovai, taip pat daug kariuomenės pareigūnų.

Jis neigia kaltinimus dėl mėginimų įvykdyti perversmą.

CAR aukščiausios instancijos teismas uždraudė F. Bozize'ui dalyvauti rinkimuose, nes jis sulaukė JT sankcijų, o 2014 metais buvo išduotas orderis jį suimti dėl įtariamo oponentų žudymo ir kankinimo.

Kadangi nesibalotiruoja F. Bozize'as, aiškiu favoritu tarp 17 kandidatų laikomas dabartinis valstybės vadovas – 63 metų Faustinas-Archange'as Touadera.

Tačiau F.-A. Touaderos vyriausybė yra silpna, o jai ištikimos ginkluotosios pajėgos yra prastai aprūpintos ir parengtos, taip pat lieka labai priklausomos nuo MINUSCA paramos.

Nors 2019 metų vasarį vyriausybė ir ginkluotos grupuotės pasirašė taikos susitarimą, šalį tebekrečia smurtas.

Sukarintos pajėgos kontroliuoja du trečdalius CAR teritorijos, o pajamas gauna iš kasybos ir priverstinių mokesčių, renkamų kelių postuose ir iš prekybininkų.

Per pastaruosius septynerius metus CAR gyvybės neteko tūkstančiai žmonių, o beveik ketvirtadalis 4,7 mln. visų gyventojų paliko savo namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Itarus

Itarus portretas
Tikriausiai todel ruskiai siuncia 300 kariniu instruktoriu? ;)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių