Tarptautinis arbitražas įpareigojo Rusiją sumokėti „Yukos Capital“ 5 mlrd. JAV dolerių

Tarptautinis arbitražas Hagoje priteisė iš Rusijos valstybės 5 mlrd. JAV dolerių žlugusio buvusio didžiausio Rusijos naftos koncerno „Jukos“ buvusių akcininkų interesams atstovaujančios bendrovės „Yukos Capital“ naudai.

Ieškinys patenkintas iš dalies, o priteistą sumą sudaro kompensacija, palūkanos ir bylinėjimosi išlaidos, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“, remdamasi Nyderlanduose registruoto „Yukos“ fondo pranešimu.

Jame skelbiama, jog bylą išnagrinėjęs iš esmės arbitražas nutarė, kad „Rusija neteisėtai nusavino paskolas, kurias „Yukos Capital“ suteikė buvusiai savo patronuojančiai bendrovei „Jukos“, ir neleido triumfuoti teisingumui šią bylą nagrinėjusiuose Rusijos teismuose“.

„Jukos“ įmonės, iš „Yukos Capital“ gavusios milijardais JAV dolerių skaičiuotas paskolas, negalėjo jų grąžinti dėl bankrotų ir likvidavimų, kuriuos sukėlė Rusijos valdžios institucijos, teigusios, jog šios paskolos buvo fiktyvios, šios lėšos priklausė pačiai „Jukos“, kuri jas naudojo neteisėtoms finansinėms schemos bei mokesčių vengimui.

Rusijos generalinė prokuratūra pareiškė šį tarptautinio arbitražo sprendimą apskųsianti, pranešė agentūra „Interfax“.

„Arbitražas nusprendė iš Rusijos priteisti 2,6 mlrd. JAV dolerių dydžio kompensaciją plius palūkanas ir bylinėjimosi  išlaidas. Tokia nutartis dėl šios ieškinio dalies negali būti laikoma teisėta ir pagrįsta. Rusijos generalinė prokuratūra būtinai ją apskųs“, – pabrėžė prokuratūros atstovas.

2005-aisiais „Jukos“ akcininkų bendrovės „Group Menatep Limited“ antrinės įmonės – Kipro „Hulley Enterprises“ ir Meno salos „Yukos Universal Limited“, kurioms priklausė 51 proc. „Jukos“ akcijų – Hagos teisme pateikė Rusijai ieškinį, reikalaudamos atlyginti 28,3 mlrd. JAV dolerių dydžio žalą. Visa šių pretenzijų suma, įskaitant „Jukos“ pensijų  fondo „Veteran Petroleum“ ieškinį, siekė 33,1 mlrd. JAV dolerių, o vėliau didėjo.

Šis arbitražo procesas prieš Rusiją buvo pradėtas 2013 metais, atskirai nuo pagrindinės tarptautinės „Jukos“ bylos, kurioje buvę likviduotos naftos bendrovės akcininkai siekė iš Rusijos prisiteisti beveik 60 mlrd. JAV dolerių.

Praėjusių metų pabaigoje Rusijos Konstitucinis Teismas faktiškai leido šalies vyriausybei nepaisyti Hagos tarptautinio arbitražo sprendimo, kuriuo ji buvo įpareigota buvusiems „Jukos“ akcininkams išmokėti 57 mlrd. JAV dolerių.

2006-ųjų vasarą Maskvos arbitražui pakako 14 minučių, kad priimtų sprendimą skelbti „Jukos“ bankrotą dėl valstybės pateiktų įspūdingo dydžio mokestinių pretenzijų. Po metų „Jukos“ turtas atiteko valstybės koncernui „Rosneft“, kuris iš aštuntos pagal dydį Rusijos naftos pramonės grupės tapo didžiausia šalyje.

Aršus Kremliaus kritikas, buvęs „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas buvo areštuoti bei nuteisti kalėti dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo. 2013 metų pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekdamas pagerinti jo šalies tarptautinį įvaizdį, suteikė malonę daugiau nei dešimtmetį kalėjime išbuvusiam M. Chodorkovskiui, kuris po to nedelsdamas išvyko iš Rusijos. L. Lebedevas iš kalėjimo netrukus buvo paleistas Rusijos Aukščiausiojo Teismo nurodymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
tai vel zydeliai joja ant rusiskos liaudies turto kuri risigrobe ir laiko savu?=====

dienos

dienos portretas
anekdotas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių