TATENA: Zaporižios atominės elektrinės rajone nugriaudėjo galingi sprogimai

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) sekmadienį sakė, kad praėjusį vakarą ir šį rytą Rusijos kontroliuojamoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje griaudėjo „galingi sprogimai“.

Pasak jo, atrodo, kad buvo atnaujintas didžiausios Europoje atominės elektrinės apšaudymas.

„Naujienos... kelia itin didelį nerimą. Šios svarbios atominės elektrinės teritorijoje įvyko sprogimų, o tai absoliučiai nepriimtina“, – sakoma R. Grossi rašytiniame pareiškime.

Jame priduriama, kad kol kas žinoma žala, padaryta pastatams, sistemoms ir įrangai, nėra kritinė.

Kyjivas ir Maskva dėl šio incidento apsikeitė kaltinimais.

Kyjivas „nenutraukia savo provokacijų, kuriomis siekiama pakelti žmogaus sukeliamos katastrofos Zaporižios atominėje elektrinėje grėsmę“, sakoma sekmadienį paskelbtame Rusijos kariuomenės pareiškime.

Kariuomenė pridūrė, kad, nepaisant apšaudymo, radiacijos lygis „išlieka normalus“.

Jame teigiama, kad raketos sprogo aplink elektrinę maitinančią elektros liniją, ketvirtąjį ir penktąjį energijos blokus ir „specialųjį pastatą Nr. 2“.

Rusijos branduolinės energijos agentūros „Rosatom“ patarėjas Renatas Karčaa valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė, kad „specialiame pastate“ buvo branduolinis kuras.

Ukrainos branduolinių jėgainių operatorius „Enerhoatom“ pranešė, kad smūgius aplink Zaporižios atominę elektrinę įvykdė Rusija.

„Šį rytą, 2022 metų lapkričio 20 dieną, dėl gausių Rusijos apšaudymų buvo užfiksuota mažiausiai 12 smūgių į Zaporižios atominės elektrinės teritoriją“, – pareiškė „Enerhoatom“ ir apkaltino Rusijos pajėgas „dar kartą... keliant pavojų visam pasauliui“.


Šiame straipsnyje: karaskaras UkrainojeZaporižios atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių