Turkijoje dėl įtariamų ryšių su dvasininku F. Gulenu areštuoti dar devyni žurnalistai

  • Teksto dydis:

Stambulo teismas skyrė areštą dar devyniems žurnalistams, įtariamiems ryšiais su JAV gyvenančiu musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu (Fetchula Giulenu), kurį Ankara kaltina pernai organizavus nepavykusį perversmą.

Turkijos valdžia rugpjūčio 10 dieną išdavė orderius areštuoti 35 žiniasklaidos darbuotojus. Jie kaltinami naudojęsi saugiojo susirašinėjimo programėle „ByLock“, kuri, pasak Ankaros, buvo specialiai sukurta, kad F.Gulenas galėtų mobilizuoti savo šalininkus Turkijoje. Be to, jie kaltinami priklausymu „teroristinei“ grupuotei.

Netrukus buvo sulaikyta 11 asmenų, o trečiadienio vakarą Stambulo teismas devyniems iš jų skyrė areštą. Likę du buvo paleisti skyrus jiems teisminę priežiūrą, nurodė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Tarp minėtų devynių asmenų yra kairiojo sparno opozicijos dienraščio „Birgun“ interneto svetainės redaktorius Burakas Ekici (Burakas Ekidžis) ir buvęs Turkijos futbolo klubo „Fenerbahce“ televizijos kanalo naujienų redaktorius Yasiras Kaya (Jasiras Kaja).

Tarp paleistų asmenų yra buvęs garsus dienraščio „Turkiye“ apžvalgininkas Ahmetas Sagirli (Achmetas Sahirlis), nurodė Anatolijos naujienų agentūra ir pridūrė, kad toliau ieškoma likusių 24 įtariamųjų, kurie esą galėjo pabėgti į užsienį.

Šie suėmimai dar sustiprino Vakarų susirūpinimą dėl gniuždomos žiniasklaidos laisvės prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vadovaujamoje Turkijoje, kurioje po nesėkmingo 2016-ųjų liepos pučo buvo įvesta ir iki šiol tebegalioja nepaprastoji padėtis.

JAV Pensilvanijos valstijoje gyvenantis F.Gulenas neigia bet kokias savo sąsajas su nepavykusiu perversmu.

Žiniasklaidos organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) sudarytame pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Turkija užima 155 vietą ir yra žemiau Baltarusijai bei Kongo Demokratinės Respublikos.

Remiantis naujausiais spaudos laisvės grupės P24 duomenimis, Turkijoje šiuo metu yra įkalinti 164 žurnalistai, o dauguma jų buvo suimti galiojant nepaprastajai padėčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių