Tyrėjai ieško kruvino išpuolio Paryžiaus policijos būstinėje motyvų

Tyrėjai penktadienį tikrino policijos žvalgybos skyriaus IT darbuotojo kompiuterį, ieškodami informacijos, galinčios padėti suprasti, dėl kokių motyvų jis peiliu nudūrė keturis savo kolegas policijos būstinėje Paryžiuje.

Užpuoliko žmona papasakojo, kad prieš išpuolį jis atrodė „susijaudinęs“.

Per 30 minučių trukusį siautėjimą 45 metų kompiuterių specialistas nužudė tris vyrus ir moterį,  kol pagaliau pats buvo nukautas šūviu į galvą.

Trys iš nužudytųjų buvo policijos pareigūnai, o ketvirtasis – administracijos darbuotojas.

Per ketvirtadienį pietų metu įvykdytą išpuolį buvo sužeisti dar du asmenys. Šis incidentas sukrėtė ir su sunkumais susiduriančias prancūzų policijos pajėgas, kuriose šiuo metu vyrauja prastos nuotaikos.

Pareigūnai sakė nepastebėję požymių, liudijančių, kad šis išpuolis buvo teroro aktas, tačiau pridūrė kol kas neatmetantys nė vienos versijos.

Išpuolį įvykdęs vyras gimė Prancūzijai priklausančioje Martinikos saloje, Karibų jūroje. Neseniai jis atsivertė į islamą, policijoje dirbo daugiau nei 15 metų ir nebuvo sukėlęs jokių įtarimų.

„Dar nėra ženklas“

Jo žmona tyrėjams sakė, kad rimtą klausos negalią turėjusio vyro elgesys incidento išvakarėse  buvo neįprastas, vyras buvo „susijaudinęs“, sakė tyrėjams artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Per kratą poros namuose, netoli Paryžiaus Charles'io de Gaulle'io (Šarlio de Golio) oro uosto esančiame rajone, kur gyvena daugiausiai mažas pajamas gaunančios šeimos, nerasta įrodymų, kad prieš pusantrų metų musulmonu tapęs vyras buvo radikalizuotas, pridūrė šaltinis.

Per kratą konfiskuota kompiuterinė įranga vis dar tikrinama. AFP korespondentai matė, kaip tyrimą atliekantys pareigūnai su balaklavomis ketvirtadienio vakarą iš namų išvedė vieną vyrą ir vieną moterį, slėpusius savo veidus po gobtuvais.

Teroristinio motyvo galimybė „akivaizdžiai neatmetama“, – radijui „Franceinfo“ penktadienį sakė vyriausybės atstovė Sibeth Ndiaye (Sibet Ndiajė).

„Bet svarbu pabrėžti, kad nesi teroristas vien todėl, kad esi musulmonas, o atsivertimas į islamą dar nėra radikalizavimosi ženklas. Šiuos faktus reikia vertinti atsargiai, – kalbėjo ji. - Neturime jokių įrodymų, kad išpuolio kaltininkas buvo radikalizuotas.“

Tyrėjai įtaria, kad pražūtingiausią per daug metų išpuolį prieš Prancūzijos policiją galėjo išprovokavo koks nors asmeninis konfliktas darbe, anksčiau sakė šaltiniai.

45 metų užpuolikas buvo policijos žvalgybos skyriaus IT darbuotojas, dirbęs policijos skyriuje, esančiame netoli Švč. Dievo Motinos katedros istoriniame Paryžiaus centre.

Policijoje jis dirbo nuo 2003 metų.

Netrukus po ketvirtadienio žudynių Paryžiaus prokuroras Remy Heitzas (Remi Heicas) sakė, kad kovos su terorizmu agentūros į šį tyrimą kol kas neįtrauktos.

Jis buvo „ramus žmogus“

„Jis buvo labai ramus žmogus. Matydavau jį einantį į mečetę, bet jis buvo normalus praktikuojantis [musulmonas]", – naujienų agentūrai AFP sakė užpuoliko kaimynas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak aplinkinių, vyras turėjo du trejų ir devynerių metų vaikus.

Vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) ketvirtadienį sakė, kad užpuolikas „niekada neparodė jokių elgesio problemų“ ir niekada nedavė „nė mažiausios priežasties“ sunerimti.

Nudūręs du policininkus ir vieną administracijos darbuotoją dviejuose kabinetuose pirmame pastato aukšte, prieš išeidamas į pastato kiemą vyras užpuolė dvi laiptinėje sutiktas moteris.

Vienas policijos pareigūnų mirė vietoje, o kitas policininkas ir administracijos darbuotojas buvo sunkiai sužeisti.

Užpuolikas sužeidė dar vieną policininką kieme, kur netrukus buvo pats nušautas kolegos, nurodė šaltiniai naujienų agentūrai AFP.

Pavojus dviejų sužeistų kolegų gyvybėms negresia, penktadienį sakė vienas šaltinis.

Įtampa policijos pajėgose tvyro dėl kelis mėnesius vykstančių  vadinamųjų „geltonųjų liemenių“ judėjimo antivyriausybinių demonstracijų. Be to, iki šiol neatšaukta aukšto lygio parengtis, paskelbta po virtinės teroro išpuolių Prancūzijoje.

„Policija yra viena didelė šeima, ir traumuojantis yra pats faktas, kad policijos būstinei buvo suduotas toks smūgis“, – sakė policijos pajėgų atstovė Laetitia Vallar (Letisija Valar).

„Vakar mes pasirūpinome psichologine pagalba tiems, kuriems jos reikia“, – sakė ji interviu televizijai BFM-TV.

Trečiadienį Paryžiuje tūkstančiai policininkų dalyvavo demonstracijoje, reikalaudami geresnių darbo sąlygų. Šis retas protestas vyko padaugėjus policijos pareigūnų savižudybių – šiemet jų buvo 52.

Be to, policijos pareigūnai neretai tapdavo džihadistų grupių, tokių kaip „Islamo valstybė“, nuo 2015 metų šalyje įvykdžiusi virtinę teroro išpuolių, aukomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių