U. von der Leyen paskelbė apie 10 mlrd. eurų paramą nuo potvynių nukentėjusioms šalims

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį paskelbė apie 10 mlrd. eurų paramą valstybėms narėms, kenčiančioms nuo audros „Boris“ sukeltų potvynių ir jų padarinių.

Praėjusią savaitę Vidurio ir Rytų Europą užklupusios audros aukų skaičius trečiadienį išaugo iki 24, o kai kurioms vietovėms vis dar gresia pavojus dėl kylančio vandens lygio.

U. von der Leyen Vroclave susitiko su keturių nuo potvynių nukentėjusio regiono šalių lyderiais.

„Viena vertus, man buvo skaudu matyti potvynių sukeltą destrukciją ir nuniokojimą“, – sakė ji žurnalistams.

„Tačiau taip pat turiu pasakyti, kad, kita vertus, buvo malonu matyti didžiulį jūsų šalių žmonių solidarumą“, – pridūrė ji.

U. von der Leyen teigė, kad ES turi du šaltinius – sanglaudos ir solidarumo fondus, – kuriais galėtų pasinaudoti, kad „padėtų finansuoti (žalos) atitaisymą ir atstatymą“.

„Iš pirmo žvilgsnio iš sanglaudos fondų nukentėjusioms šalims galima skirti 10 mlrd. eurų. Dabar tai yra skubi reakcija“, – pridūrė ji.

Praėjusią savaitę regione siautėjo stiprus vėjas ir liūtys. Austrijoje žuvo penki žmonės, Lenkijoje – septyni, Rumunijoje – taip pat septyni, o Čekijoje – penki.

Vroclave – mieste, kuris 1997 metais taip pat nukentėjo nuo pražūtingų potvynių – U. von der Leyen susitiko su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, Čekijos ministru pirmininku Petru Fiala, Slovakijos premjeru Robertu Fico (Robertu Ficu) ir Austrijos kancleriu Karlu Nehammeriu (Karlu Nehameriu).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių