Karo ekspertas: užsibrėžtų tikslų V. Putinas nepasiekė

  • Teksto dydis:

Apie karo Ukrainoje eigą pasakojama LNK reportaže, kuriame buvo kalbinamas atsargos karininkas, karo ekspertas Darius Antanaitis.

– Kaip Jūs manote, kaip ukrainiečiams seksis toliau kovoti?

– Man sunku numatyti ateitį, tačiau vertėtų pasižiūrėti, kaip dabar kovojama iš rusų ir ukrainiečių pusės. Ukrainiečiai gauna vis daugiau ir daugiau efektyvios vakarietiškos ginkluotės. Rusai taip pat jau turi naują planą ir pradėjo jį vykdyti. Jie naudoja naują, protingesnę, karine prasme logiškesnę taktiką. Jie nebepuola aklai, prieš save išsiunčia žvalgybines grupes, kurios nustato Ukrainos kariuomenės buvimo vietas, į kurias po to atidengiama artilerijos raketų ugnis. Taip pat visi civiliai, kurie esti užgrobtose teritorijose, yra vertinami kaip potencialūs priešai. Jie turi būti nuolatos kontroliuojami. Dabartinis vadas tikriausiai paruošė ir vykdo naują planą, kuris taktine prasme yra labiau realistinis.

„Pasitraukimo rezultatas Rusijai būtų per daug skaudus, kad galėtų leisti sau tai padaryti.“

– Kokį posūkį matote rytiniame fronte?

– Norėčiau tikėti, kad rusams nepasiseks. Karas yra permainingas, niekada negali pasakyti, kas ir kaip. Rusai prarado daug žmonių, įrangos bei kitų resursų, ukrainiečiai – taip pat. Tačiau ukrainiečiai nuolatos gauna papildymus bei naujus resursus. Kiekvieną kartą jie gauna vis efektyvesnę ginkluotę bei žvalgybinę informaciją, kas yra labai svarbu. Todėl kalbėti apie tai, kad jeigu rusai įėjo į Ukrainos teritoriją ir paims visą Ukrainą – tai ne faktas. Tikrai bus labai stipri ir ilgalaikė kova. Netikiu, kad tai greitai baigsis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar, neturint oro gynybos, įmanomas greitas persilaužimas?

– Greito persilaužimo su dabartinėmis priemonėmis tikėtis neverta, kadangi mūšio lauke tai nieko nekeičia. Kaip buvo iki šiol, taip ir toliau tęsiasi. Gavus šiuolaikinę ginkluotę, tame tarpe ir priešlėktuvinę bei priešraketinę gynybą, ukrainiečiams pavyktų persilaužti. Taip pat jei papildytų savo oro pajėgas. Jie gautų dar didesnę persvarą, jei bet kokia kita galinga valstybė prisijungtų prie Ukrainos kaip sąjungininkė.

– Ar įmanoma, kad Rusija, matydama savo nuostolius, ypač savo paskutinį paskandintą karinį laivą, savo pozicijas keistų? Gal mes sulauksime atsitraukimo?

– Tai yra mažai tikėtina. Jeigu mes pažiūrėsime, kokius tikslus V. Putinas ir jo aplinka užbrėžė, jie jų beveik nepasiekė. Jie turi sausumos kelią į Krymą, tačiau yra labai mažai tikėtina, kad jie atsitrauks iš Ukrainos. Pasitraukimo rezultatas Rusijai būtų per daug skaudus, kad galėtų leisti sau tai padaryti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAzovstal gamyklaDarius AntanaitisLNK turinysVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių