V. Zelenskis tikisi, kad bus išduoti sulaikyti įtariami Donbaso kovotojai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aptarė su Baltarusijos lyderiu Aleksandru Lukašenka grupės numanomų privačios Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ kovotojų sulaikymą Minsko apylinkėse, trečiadienį paskelbė prezidentūra Kijeve.

Liepos 29 dieną netoli Minsko buvo sulaikyti 33 Rusijos piliečiai, kuriuos baltarusių valdžia laiko „Wagner“ nariais, esą ketinusiais surengti riaušes prieš prezidento rinkimus šalyje. Ukraina įtaria, kad dalis šių asmenų anksčiau galėjo dalyvauti Rytų Ukrainą krečiančiame konflikte prorusiškų separatistų pusėje.

Per pokalbį telefonu V. Zelenskis pareiškė esąs įsitikinęs, kad prie nelegalių Donbaso grupuočių veiklos prisidėjusiems asmenims nepavyks išvengti teisingos bausmės.

„Tikiuosi, kad visi įtariamieji teroristine veikla Ukrainos teritorijoje bus išduoti mums, siekiant patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn pagal galiojančius tarptautinius teisinius dokumentus“, – sakė jis.

Valstybių vadovai sutarė, kad būtina ir toliau bendradarbiauti išduodant Ukrainai asmenis, įtariamus vykdant teroristinę veiklą jos teritorijoje.

V. Zelenskis taip pat asmeniškai padėkojo A. Lukašenkai už liepą suteiktą humanitarinę pagalbą potvynių užkluptos Vakarų Ukrainos gyventojams.

„Šis tikros Baltarusijos draugystės gestas dar kartą atspindi mūsų šalių partnerystės vertybes“, – pažymėjo prezidentas.

Be to, lyderiai aptarė COVID-19 plitimą abiejų valstybių teritorijoje, taip pat kovą su infekcija.

Kaip pirmadienį pareiškė Rusijos konsulas Baltarusijoje Kirilas Pletniovas, sulaikyti rusai sako buvę šalyje tranzitu pakeliui į Lotynų Ameriką. Anot diplomato, liepos 25 dieną visi jie turėjo išskristi iš Minsko į Stambulą, o paskui – į trečiąją šalį.

Liepos 30 dieną Kijevas pareiškė prašysiantis išduoti sulaikytuosius, nes daugelis jų esą dalyvavo karo veiksmuose Rytų Ukrainoje prorusiškų separatistų pusėje. Kitą dieną Minskas perdavė Kijevui sulaikytų asmenų sąrašą.

Ukrainos generalinė prokuratūra pranešė, kad 28 asmenys, iš kurių 9 yra Ukrainos piliečiai, pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo teroristinės organizacijos veikloje. Institucija patvirtino prašysianti išduoti visus sulaikytuosius.

Praėjusią savaitę Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog Rusija nepripažįsta sulaikytųjų Baltarusijoje Ukrainos piliečiais.

„Mes nepripažįstame Ukrainos pilietybės. Jie yra Rusijos piliečiai“, – sakė jis, komentuodamas galimą jų ekstradiciją į Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xoxolu banderu kloune --

xoxolu banderu kloune -- portretas
,,,viltis yra durniu motina,,, taip ,kad ,,vilkis,,, tikek ir lauk .....

Ž. Valstiečių Beretininkė

Ž. Valstiečių Beretininkė portretas
Dabar baltarusių caras nepatogioj padėty-----privalėtų Donbaso stribus atiduot ukrainiečiams , bet bijo maskviečių .

Anonimas

Anonimas portretas
Pasakys rusai, kad nebeperka baltarusiško sviesto ir sūrio- ir tą pačią dieną tie samdiniai bus paleisti. Tik jūs to nesužinosite. Taip kad nekiauksėkit čia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių