Vietnamą pasiekęs taifūnas pasiglemžė pirmąsias aukas

Du žmonės žuvo ir dar 26 dingo trečiadienį taifūnui „Molave“ pasiekus Vietnamą, kur smarki audra vartė medžius ir plėšė namų stogus, demonstruodama daugelį metų nematytą griaunamąją galią.

Artinantis taifūnui valdžia į saugias vietas evakavo apie 375 tūkst. gyventojų, atšaukė šimtus skrydžių ir uždarė mokyklas bei paplūdimius.

Audra, kurios vėjo greitis siekė 145 km per val., sausumą pasiekė piečiau Danango provincijos.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad mažiausiai du žmonės žuvo Kuang Ngajaus provincijoje, kai bandė apsaugoti savo namus nuo audros. 

„Vietnamo žmonės yra stiprūs, visgi, tokios griaunamosios galios nematėme daugelį metų“, – sakė Vietnamo Raudonojo Kryžiaus draugijos prezidentė Nguyen Thi Xuan Thu.  

„Nesiliaujančios audros ir potvyniai pareikalauja didelių žmonių aukų, izoliuoja ir palieka be pragyvenimo šaltinio milijonus žmonių“, – kalbėjo ji.  

„Molave“, jau ketvirta šį mėnesį Vietnamą užklupusi audra, visame regione nutraukė elektros tiekimą.

Pareigūnai taip pat ieško 26 žvejų, dingusių didžiulėms, iki 6 m aukščio bangoms talžant pakrantę. 

Dingusių žvejų paieškai buvo pasitelkti karinio jūrų laivyno ir stebėjimo laivai. Žvejai dingo, kai mėginant prisišvartuoti nuskendo du jų laivai, sakė vicepremjeras Trinh Dinh Dungas.   

Nuo antradienio galioja draudimas žvejoti, o visi oro uostai tame rajone uždaryti iki atskiro pranešimo.

 

 

Vietnamas dar neatsigavo po neseniai kilusių didelių potvynių ir žemės nuošliaužų, per kuriuos trijose provincijose žuvo 136 žmonės, o dar dešimtys dingo.

Beveik 1,2 mln. žmonių „gresia didžiulis pavojus“ ir reikalinga skubi pagalba, įspėjo Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija. 

„Šios nesiliaujančios audros yra dar vienas pražūtingo klimato kaitos poveikio pavyzdys“, – sakė Raudonojo Kryžiaus atstovas Christopheris Rassi.

Vietnamas per liūčių sezoną, trunkantį nuo birželio iki lapkričio, dažnai nukenčia nuo ekstremalių orų, ypač pakrantėje esančios centrinės provincijos.

Prieš tai taifūnas „Molave“ talžė Filipinus, kur žuvo mažiausiai devyni žmonės ir buvo evakuota 120 tūkst. gyventojų. Dauguma evakuotųjų stovyklose buvusių žmonių pagerėjus orams jau grįžo namo, tačiau jose liko tie žmonės, kurių namai buvo sugriauti.


Šiame straipsnyje: Vietnamastaifūnasmolaveaukos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių