Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijoje suimtas su ataka Bardo muziejuje siejamas tunisietis

2017-02-01 15:55
BNS inf.

Vokietijoje trečiadienį buvo suimtas vienas tunisietis, įtariamas verbavęs naujus žmones į džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) bei kaltinamas prisidėjęs prie 2015 metais Bardo muziejuje Tunise įvykdytos mirtinos atakos, pranešė Vokietijos prokurorai.

Scanpix nuotr.

36 metų vyriškio ieško Tuniso pareigūnai, nes jis įtariamas „dalyvavęs planuojant ir įvykdant“ tą išpuolį.

Be to, jis kaltinamas praėjusį kovą dalyvavęs mirtiname džihadistų išpuolyje Tuniso pasienyje esančiame Ben Gerdano mieste, sakoma vakarinės Heseno žemės prokuratūros pranešime.

Tuniso pareigūnai išdavė jo arešto orderį 2016-ųjų birželį, priduriama jame.

Įtariamasis buvo suimtas ankstų trečiadienį per vieną iš policijos vykdomų antiteroristinių reidų Frankfurte ir aplinkiniuose miestuose.

„Jis nebandė priešintis“, – žurnalistams sakė Frankfurto prokuratūros atstovas Alexander'as Badle (Aleksandras Badlė).

Vokietijoje šis Tuniso pilietis yra įtariamas verbavęs naujus narius IS džihadistų grupuotei ir kūręs jos šalininkų tinklą, kad šalyje galėtų surengti ataką, pridūrė pareigūnas.

Rengiamos atakos planai buvo dar „labai ankstyvos stadijos“, – sakė A.Badle'is.

„Konkrečios atakos grėsmės nebuvo“, – pridūrė jis.

Į Vokietiją įtariamasis atvyko 2015-aisiais kaip prieglobsčio prašytojas, nurodė prokurorai. Tačiau keleriais metais anksčiau jis apie dešimtmetį gyveno šioje šalyje.

Jis buvo suimtas vėliau rugpjūtį dėl 2008 metais sukelto sužalojimo.

Už grotų praleidęs 43 dienas, vyras areštinėje laukė deportacijos į Tunisą, tačiau pareigūnai buvo priversti jį paleisti.

„Kadangi Tuniso pareigūnai, nepaisydami kelių Vokietijos pareigūnų priminimų, nesugebėjo pristatyti reikalingų deportacijos dokumentų per 40 dienų laikotarpį, įtariamasis buvo paleistas 2016 metų lapkričio 4 dieną“, – sakoma pranešime.

Nuo paleidimo dienos iki arešto trečiadienį jis buvo sekamas, nurodė prokurorai.

Už ataką Bardo muziejuje atsakomybę prisiėmė IS. Tąkart du ginkluoti užpuolikai muziejuje nušovė 21 užsienio turistą ir vieną policijos pareigūną.

Per praėjusį kovą įvykdytą ataką Ben Gerdane kelios dešimtys iki dantų ginkluotų džihadistų iš Libijos įsiveržė į šį pasienio miestą ir atakavo policijos bei kariuomenės postus. Per šį išpuolį žuvo septyni civiliai ir 13 apsaugos darbuotojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų