Ramina: Zaporižės AE avarijos atveju lietuviams evakuotis ir gerti jodo tablečių nereikės

  • Teksto dydis:

Vėl sprogimai Kryme: degė rusų karių amunicijos sandėlis. Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas pareiškė, kad sprogimai – tai pusiasalio demilitarizacijos dalis. Britų žvalgyba skelbia, kad agresorės Rusijos laivynas patiria dar ir sunkumų kontroliuojant jūrą, pasakojama LNK reportaže.

Okupantai raketomis nesiliauja talžę Donecko srities, smarkiai apšaudė Charkivą. Chersono srityje rusų kariai žūtbūt bando išlaikyti pozicijas ukrainiečių jau laisvinamose teritorijose.

Maskva skelbia, kad Rusijos gynybos ministras telefonu su Jungtinių Tautų (JT) vadovu aptarė padėtį Zaporižės atominėje elektrinėje. Šis objektas buvo tapęs virtinės karinių smūgių taikiniu.

Kyjivas ragino atominę ir zoną aplink ją demilitarizuoti bei reikalavo, kad Maskva atitrauktų iš jos pajėgas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo – rusų kariai atominę elektrinę naudoja šantažui ir į branduolinį pavojų stumia visą Europą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Prisidengdami atomine elektrine okupantai apšaudo miestus ir gyvenvietes. Rusų kariai slepia šaudmenis ir įrangą jos patalpose. Elektrinė užminuota. Bet koks radiacinis incidentas Zaporižės atominėje gali paveikti ES šalis, Turkiją, Sakartvelą ir tolimesnių regionų šalis. Viskas priklauso tik nuo vėjo krypties ir greičio. Jei dėl Rusijos veiksmų įvyks katastrofa, pasekmes pajaus ir tie, kurie iki šiol tyli“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Pasigirdo sprogimai. Tai truko tik kelias sekundes, kitaip niekas nebūtų išgyvenęs“, – teigė 70-metė Ukrainos gyventoja Vita.

Kita ukrainietė prašė neleisti jiems mirti. Nataša savo miegamajame rodė, kur pataikė rusiško sviedinio skeveldra.

Apie mirtį ir apie pavojų šiuo atveju nereikėtų net kalbėti.

„Jeigu nebūčiau atsistojusi, mane jau būtų palaidoję“, – teigė moteris.

Didžiausią Europoje branduolinį kompleksą Rusija užėmė dar kovo mėnesį ir, Ukrainos teigimu, jį naudoja kaip bazę atakoms rengti.

V. Zelenskis bando atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį. Jeigu įvyks katastrofa, Lietuvos Radiacinės saugos centras ramina.

„Apie mirtį ir apie pavojų šiuo atveju nereikėtų net kalbėti“, – sakė centro atstovė.

Avarijos atveju evakuotis ir gerti jodo tabletes reikia esantiems 100 kilometrų spinduliu, o nuo Zaporižės iki Lietuvos – dešimt kartų tiek. Net jeigu vėjas pūstų tiesiai į Lietuvą.

„Vėjo kryptis gali keistis, oro masės taip pat išsisklaido, gali iškristi radioaktyvūs krituliai“, – tęsė ekspertė.

Pastaruoju metu Zaporižė kelia vis didesnį nerimą, nes čia plieskiasi kovos. Praeitą savaitę smūgiuota į elektrinės administracinį pastatą. Laimei, reaktoriai nenukentėjo.

Dėl šių atakų Ukraina ir Rusija rodo viena į kitą, o JT generalinis sekretorius Antonijus Guteresas perspėjo, kad jeigu tai tęsis, gali baigtis katastrofa.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jeigu yra branduolinis sprogimas visiems visą laiką reikia nerimauti. Zaporižė yra žymiai toliau negu Černobylis, kuris buvo prie Baltarusijos sienos. Tai padidina mums tam tikrą saugumo jausmą, tačiau bet koks branduolinis incidentas yra didžiulė nelaimė“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Situacija Zaporižėje buvo aptarta ir per neeilinį JT Saugumo tarybos posėdį praeitą savaitę.

„Radiacijos jutikliai ir toliau teikia duomenis. Nematėme jokių nenormalių radiacijos lygio požymių. Nepaisant to, Rusijos karinė veikla aplink atominę elektrinę yra neatsakingumo viršūnė“, – kalbėjo JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price’as.

Kol Niujorke vyko posėdžiai, Zaporižės gyventojai rašė laišką į Kremlių. Bet esmė – ne pats laiško turinys. Mat Zaporižėje pristatytas naujas kolekcinis pašto ženklas. Ant jo – į orką panašus Vladimiras Putinas rankose laiko negyvą paukštį. Dėl šių riboto leidimo pašto ženklų mieste kilo sujudimas. Žmonės iš karto nupirko du trečdalius, bet laiško Kremliuje autorius tikisi, kad V. Putinas jo negaus.

„Tikėkimės, kad V. Putinas mirs greičiau nei ateis laiškas“, – teigė vyras.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojePutinasZelenskisatominė elektrinėZaporižė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių