Mirė Pietryčių Anglijoje padurtas konservatorių parlamentaras D. Amessas

Jungtinės Karalystės parlamentaras Davidas Amessas (Deividas Amesas) penktadienį mirė po to, kai buvo „kelis kartus padurtas“ per renginį jo rinkimų apygardoje Pietryčių Anglijoje, pranešė britų žiniasklaida.

Tai jau antras toks incidentas per politikų susitikimus su rinkėjais JK nuo 2016 metų.

Policija D. Amesso kaip aukos neįvardijo, bet sakė: „Vienas vyras buvo suimtas įtariant žmogžudystę po to, kai Pajūrio Li buvo subadytas žmogus“ ir kad auka „vėliau mirė“.

„Daugiau nieko neieškome dėl šio incidento“, – nurodė Esekso policija. Jos pranešime priduriama, kad sulaikytam asmeniui yra 25 metai ir kad buvo surastas peilis.

Policija anksčiau patvirtino, kad pareigūnai sureagavo „į iškvietimą dėl padūrimo“, gautą po 12 val. 5 min. vietos (14 val. 5 min. Lietuvos) laiku.

Britų žiniasklaida, įskaitant „Sky News“ ir BBC, sakė, kad užpuoliko auka tapo 69 metų D. Amessas iš premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) Konservatorių partijos.

JK transporto ministras Grantas Shappsas Grantas Šapsas) pavadino D. Amessą „atsidavusiu, rūpestingu žmogumi ir tikru parlamentaru, kuris neteko gyvybės tarnaudamas rinkėjams, kuriems jis nenuilstamai dirbo visą savo karjerą“.

D. Amessas – ne pirmas britų parlamentaras, užpultas per kas savaitę vykstančius susitikimus su rinkėjais. Paprastai tokie susitikimai rengiami penktadieniais, kai parlamentas neposėdžiauja.

Prieš 2016 metų referendumą dėl JK narystės Europos Sąjungoje ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox (Džo Koks).

Parlamentarės garbei įkurtas jos vardo fondas tviteryje parašė, kad „pasibaisėjo sužinojęs naujieną apie“ Davido Amesso užpuolimą.

„Mes galvojame apie jį, jo šeima ir jo mylimuosius šiuo sunkiu metu“, – priduriama pranešime.

J. Cox našlys Brendanas išpuolį prieš D. Amessą pavadino „tokiu bailiu, koks tik gali būti“.

„Mūsų išrinktų atstovų puolimas yra išpuolis prieš pačią demokratiją. Nėra jokio pasiteisinimo ir pateisinimo“, – sakė jis.

2010 metais leiboristui parlamentarui Stephenui Timmsui (Stivenui Timsui) buvo daug kartų durta peiliu, tačiau jis pasveiko nuo „gyvybei potencialiai pavojingų“ sužeidimų ir tebėra parlamento narys.

S. Timmsas pareiškė, jog yra „sukrėstas“ šios atakos.

2000 metų sausį parlamento narys liberaldemokratas Nigelas Jonesas (Naidželas Džounsas) buvo sužeistas ritualiniu kardu, kai atvyko susitikti su rinkėjais Čeltname, vakarinėje Anglijos dalyje. Jo padėjėjas tuomet buvo nužudytas.

Susirūpinimas dėl saugumo

Buvęs konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas (Ijanas Dankanas Smitas) išreiškė susirūpinimą dėl vietos parlamentarų saugumo per tokius susitikimus su rinkėjais.

„Kai nesi savo biure ir esi viešoje vietoje... tai iš esmės reiškia, kad neįmanoma imtis saugumo priemonių, kurių kartais tau patariama imtis“, – tviteryje rašė jis.

Nuo 1983 metų parlamentaru buvęs D. Amessas dalyvavo kiekvieną savaitę rengiamame susitikime su rinkėjais, vykusiame vienoje metodistų bažnyčioje nedideliame Pajūrio Li miestelyje.

Apie numatomą susitikimą jis buvo paskelbęs savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

B. Johnsonas, kuris penktadienį viešėjo vakarinėje Anglijos dalyje, kol kas šio įvykio nekomentavo.

Tačiau jo žmona Carrie (Keri), buvusi konservatorių komunikacijos vadovė, tviteryje parašė: „Visiškai gniuždanti žinia apie serą Davidą Amessą.“

„Jis buvo nepaprastai malonus ir geras. Didžiulis gyvūnų mylėtojas ir tikras džentelmenas. Tai visiškai neteisinga. Mintimis esu su jo žmona ir jų vaikais“, – pridūrė ji.

Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), vienas buvusių torių premjerų, sakė, kad „iš Pajūrio Li gauname labai nerimą keliančių pranešimų“.

„Mintinis ir maldomis esu su seru Davidu Amessu ir jo šeima“, – pridūrė jis.

Opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) šią naujieną pavadino „siaubinga ir giliai sukrečiančia“.

Vienas įvykio liudininkas, įvardijamas kaip Anthony (Entonis), radijui LBC sakė, kad įvykio vietą „užtvindė policija, greitoji pagalba ir ginkluotoji policija“.

„Mačiau kaip kažką išnešė iš pastato ir padėjo į policijos automobilio galą. Matyt, į jį dūrė ne vieną kartą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesiūlau konservatorių badyti, bet jei kas juos surinktų ir išvežtų kur toliau nuo mūsų, nei kiek neprieštaraučiau...

na jau jeigu anglijoj konservatdegeneratus bado

na jau jeigu anglijoj konservatdegeneratus bado portretas
,,paduria,,,, tai lietuva zymiai suvelavo savus konservatgnydas ,,,padurdama..... ta jau pries 30 metu reikejo daryt ir visus ,,,padurt,,,,

savanaudžių konservatorių n e k e n č i a

savanaudžių konservatorių n e k e n č i a portretas
visame pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių