Ar Lenko kortą turintys politikai gali prisiekti Lietuvai?

Vyriausioji rinkimų komisija prašys Seimo kreiptis į Konstitucinį teismą išaiškinti, ar Lenko kortą turintys išrinktieji parlamentarai gali prisiekti Lietuvai.

Pradėjus veikti Lenko kortai, liudijančiai ypatingą asmens ryšį su Lenkijos valstybe, ją jau įsigijo per 500 piliečių, tarp kurių - ir du į Seimą išrinkti asmenys, praneša Lietuvos radijas.

Lenko korta - dokumentas, liudijantis ypatingą asmens ryšį su Lenkijos valstybe, tačiau, anot teisės ekspertų, tas ryšys pilietybei neprilygsta, tik suteikia teisę į ją pretenduoti. Turintieji Lenko kortą įgyja įvairių socialinių garantijų Lenkijoje, bet jei kenktų šiai šaliai, korta iš jų gali būti atimta.

Kai kurie naujai išrinkti Seimo nariai Lenko kortą traktuoja kaip tam tikrą politinio pobūdžio pasižadėjimą Lenkijos respublikai, todėl kilo abejonių, ar asmenys, turintys Lenko kortą ir būdami lojalūs kitai šaliai, gali prisiekti Lietuvos valstybei. Lenko kortą turi du naujai išrinkti parlamentarai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai Valdemaras Tomaševskis ir Michailas Mackevičius.

Konstitucinio teismo bus prašoma išaiškinti savo 1998 metų lapkričio 11 dienos nutarimo nuostatą, teigiančią, kad su Seimo nario statusu yra nesuderinami bet kurie politinio pobūdžio įsipareigojimai užsienio valstybei.


Šiame straipsnyje: lenko kortaSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių