Pereiti į pagrindinį turinį

Generalinis prokuroras A.Valantinas pats trauktis nesirengia

2009-10-06 19:35
Generalinis prokuroras A.Valantinas pats trauktis nesirengia
Generalinis prokuroras A.Valantinas pats trauktis nesirengia / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas nežada kištis į kraupių Kauno įvykių aplinkybių tyrimą ir reikšti nepasitikėjimą kokiais nors aukštais teisėsaugos pareigūnais, įskaitant ir generalinį prokurorą Algimantą Valantiną, kuris pats nesirengia trauktis.

Bet Seimas ketina susidariusioje situacijoje imtis parlamentinės kontrolės, kuri gali baigtis nepasitikėjimo pareiškimais.

Kviestis „ant kilimėlio“ nežada

Po to, kai pirmadienį Kauno centre buvo sušaudytas šio miesto apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius, pranešta, jog Prezidentė kol kas nesiims komentuoti šių įvykių.

Antradienį Prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė pakartojo nekintamą valstybės vadovės poziciją, jog neturėtų būti kišamasi į visapusišką kraupių įvykių Kaune tyrimą, kol nepaaiškėjo tikslios aplinkybės, kurios leistų daryti išvadas apie vieno ar kito aukšto pareigūno darbo kokybę ir galimą atsakomybę, jeigu tyrimo medžiaga leis kelti tokius klausimus.

„Prezidentė yra generalinio prokuroro informuota apie vykstantį tyrimą. Tačiau kol kas nėra būtinybės kviestis jį ar kokius kitus aukštus pareigūnus formalaus susitikimo į Prezidentūrą, kuriame būtų aptariami kokie nors su tuo tyrimu susiję klausimai, nes jis nėra baigtas. Versijas turi tikrinti teisėsaugos pareigūnai bei atitinkamos institucijos. Prezidentė darys išvadas vėliau pagal jų darbą ir tyrimo išvadas“, - teigė S.Cirtautienė.

„Nepaaiškėjus visoms aplinkybėms neturėtų būti keliamas kokių nors pareigūnų atsakomybės klausimas. Tai būtų neprofesionalu ir neetiška“, - pridūrė ji.

Todėl artimiausiu metu - nei šią, nei kitą savaitę - nežadama kviestis A.Valantino į susitikimą su D.Grybauskaite. Prezidentė taip pat neketina reikšti nepasitikėjimo generaliniu prokuroru.

Pradėjo rinkti parašus

Tačiau neatmetama, kad toks nepasitikėjimas galėtų būti pareikštas, jeigu tyrimo metu paaiškėtų, jog Generalinės prokuratūros vadovas galėjo, bet nesiėmė priemonių, kurie leistų užkirsti kelią Kauno tragedijai, arba prokurorai vengė tirti įtariamojo Drąsiaus Kedžio keltus kaltinimus pedofilija J.Furmanavičiui bei kitiems asmenims.

Nepasitikėjimą aukštais teisėsaugos pareigūnais gali bandyti pareikšti Seimas. Jame jau inicijuojama laikinoji komisija, kuri turėtų ištirti visas Kauno įvykių aplinkybes. Apie tokią iniciatyvą paskelbė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, „Vienos Lietuvos“ frakcijos narys Vytautas Kurpuvesas.

Jis pranešė, kad yra parengęs Seimo nutarimo projektą dėl laikinosios tyrimo komisijos. „Ji turėtų nustatyti valstybės institucijų veiksmų tinkamumą bei adekvatumą dėl teisėjo J.Furmanavičiaus bei D.Kedžio buvusios sugyventinės sesers Violetos Naruševičienės nužudymo prieš tai viešai paskelbtų kaltinimų mažametės tvirkinimo kontekste bei įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas“, - įsitikinęs Seimo narys.

Jau pradėti rinkti komisijai inicijuoti būtini 36 Seimo narių parašai.

„Teisėjo J.Furmanavičiaus nužudymo faktas bei aplinkybės yra šokiruojantys ir reikalaujantys parlamentinio tyrimo. Šio įvykio priežastys slypi ne vien galimai aplaidžioje teisėsaugos institucijų veikloje. Jos yra gilesnės ir būtinos platesnio tyrimo“, - teigė parlamentaras.

Svarstys komitetas

V.Kupuvesas neneigė, kad jeigu laikinoji komisija būtų sukurta, ji galėtų svarstyti ir aukštų pareigūnų galimos atsakomybės klausimą. „Pati komisija turėtų spręsti, kokios bus jos išvados ir kaip derėtų jas įgyvendinti, ar galėtų būti keliama kurių nors vadovų atsakomybė“, - sakė jis.

Tačiau politikas griežtai neigė, kad komisija inicijuojama tik siekiant nuversti generalinį prokurorą. „Tikrai tokio tikslo nėra. Apskritai, sudėtinga dabar vertinti, kas turėtų būti atsakingas dėl tų įvykių ir ar apskritai turėtų būti atsakingas. Tam išsiaiškinti ir yra reikalinga komisija“, - įsitikinęs V.Kurpuvesas.

Tačiau Seimo pirmininkė Irena Degutienė skeptiškai įvertino idėją kurti laikinąją komisiją. „Niekada nebuvau šalininkė įvairių komisijų. Parlamentinę kontrolę puikiai gali atlikti Seimo komitetai. Teisės ir teisėtvarkos komitetas puikiausiai gali ištirti visą tą įvykį“, - sakė I.Degutienė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras informavo, kad jo vadovaujamas komitetas šį penktadienį arba kitą trečiadienį posėdyje aptars Kauno įvykius ir su jais susijusias aplinkybes, įskaitant ir galimą aukštų pareigūnų atsakomybės klausimą.

Pasirengęs trauktis, jei kaltas

Seimo pirmininkė pareiškė mananti, kad prokurorai, nagrinėję bylą dėl galimo mažametės tvirkinimo, pasibaigusią dviguba žmogžudyste Kaune, dirbo vangiai. „Vertinti galiu tiek, kiek žinau iš žiniasklaidos, bet susidaro įspūdis, kad prokuratūros veikla buvo pakankamai vangi. Buvo įtarimas dėl pedofilijos, apkaltintas pakankamai aukštas pareigas užimantis teisėjas. Vien dėl to prokuratūros veiksmai turėjo būti greitesni, kad arba patvirtintų, arba paneigtų šitą atvejį“, - sakė I.Degutienė.

Generalinis prokuroras A.Valantinas ragino susilaikyti nuo sąvokos „vilkina“, kai kalbama apie D.Kedžio kaltinimų pedofilija tyrimą. „Dabar pradėtas tarnybinis patikrinimas, kuris detaliai išanalizuos, ar viskas buvo padaryta gerai“, - sakė jis.

Jis taip pat sakė esąs pasirengęs atsistatydinti, jeigu „tai išspręstų visas problemas teisėtvarkoje“, arba jeigu „kažkas objektyviai išsiaiškinęs pasakys, kad kažkas iš mano pusės šioje situacijoje buvo nepadaryta“. „Bet šiandien dar nėra nustatytos tuos įvykius lėmusios priežastys“, - pabrėžė generalinis prokuroras.

A.Valantinas teigė, kad po „objektyvaus išsiaiškinimo“ spręs, kokių imtis vertinant konkrečių prokurorų darbą: „Pareigūnai turi būti vertinami pagal darbus“. 

Jis pripažino, kad įvykiai Kaune sudavė rimtą smūgį prokuratūrai. „Tačiau teisti ir vertinti neigiamai iš anksto nesinorėtų. Taip, šis atvejis parodo galbūt ir mūsų klaidas. Tik klaidų mums niekas nenori atleisti ir leisti ištaisyti jas.  Tokiu atveju mes galim pritrūkti prokurorų, kurie norėtųsi imti tirti sudėtingas bylas“, - pastebėjo Generalinės prokuratūros vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų