JAV ambasada: „WikiLeaks“ medžiaga nepakenks Lietuvos ir JAV santykiams

Jungtinės Valstijos teigia, kad slaptų dokumentų iš ambasados Vilniuje nuotėkis neturėtų pakenkti nei Lietuvai, nei JAV, nei valstybių tarpusavio santykiams.

Tai 1diena.lt pareiškė JAV ambasados Vilniuje atstovas ryšiams su visuomene Jonathanas Bergeris. „Nemanome, kad dėl „WikiLeaks“ nutekintų ambasados dokumentų bus pasekmių (tarpusavio santykiams – red. past.), nes Lietuvos ir JAV santykiai yra labai stiprūs. Didžiulis „WikiLeaks“ nuotėkis gali atsiliepti JAV santykiams su kai kuriais sąjungininkais, bet nemanome, kad nukentės santykiai su Lietuva“, - 1diena.lt sakė J.Bergeris.

JAV ambasada atsisako komentuoti „The New York Times“ paviešintą informaciją, esą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas ragino JAV paspausti Prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl kalinių iš Gvantanamo priėmimo.

„Laikomės tokios pat pozicijos, kaip ir JAV Valstybės departamentas. Smerkiame šį konfidencialios informacijos nutekinimą, - kalbėjo J,Bergeris. – Tačiau negalime komentuoti specifinių dokumentų.“

Anot pašnekovo, abejotina, kad kas nors iš JAV ambasados Vilniuje darbuotojų prisidėjo prie konfidencialios informacijos perdavimo „WikiLeaks“.

„WikiLeaks“ gavo 903 konfidencialius pranešimus iš JAV ambasados Vilniuje. Kol kas nei vienas iš šių pranešimų nebuvo paviešintas, o vienintelė atgarsio sulaukusi Lietuvos sąsaja su „WikiLeaks“ medžiaga – skandalas dėl A.Anušausko. Iš viso „WikiLeaks“ žada išviešinti daugiau kaip 251 tūkst. dokumentų iš JAV ambasadų visame pasaulyje. Kol kas paskelbti tik 278 pranešimai. Pilnu konfidencialios informacijos archyvu disponuoja ir „The Guardian“ bei „The New York Times“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių