Pereiti į pagrindinį turinį

Naujovės baugina ne tik ligonius

2008-08-05 14:33
Naujovės baugina ne tik ligonius
Naujovės baugina ne tik ligonius / Scanpix nuotr.

Keli klavišo paspaudimai - ir jūs užregistruotas vizitui pas gydytoją. Tik kodėl pacientai šio patogumo vengia?

Nenori ir medikai

Naujovių pacientai nemėgsta, pripažįsta gydymo įstaigų vadovai. Jų nemėgsta ne tik ligoniai, bet ir gydytojai, rašo dienraštis „Klaipėda".

Uostamiestyje užsiregistruoti internetu pas gydytoją kol kas galima dviejose gydymo įstaigose - Sveikatos priežiūros centre ir Jūrininkų ligoninėje. Registracija internetu gyvuoja daugiau nei pusmetį, tačiau tarp pacientų ši tvarka nėra populiari. Daugelis renkasi įprastą būdą - norėdami patekti pas gydytoją, kreipiasi į registratūrą.

Geriau stovėti eilėje

Sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Alfreda Pangonienė nesutiko, kad žmones galbūt atgraso sudėtinga registracija.

Interneto svetainėje sergu.lt pakanka įvesti mobiliojo telefono numerį, kuris atstoja atpažinimo kodą ir praverčia, jeigu keičiamas vizito laikas. Nusiuntus žinutę gaunamas slaptažodis. Jį įvedus, monitoriuje pasirodo laisvos vietos vizitui pas pageidaujamą šeimos gydytoją ar specialistą.

Specialiame langelyje galima nurodyti, dėl kokios bėdos ligonis kreipsis ir kokiais negalavimais skundžiasi.

Šią informaciją gali matyti tik kompiuteriu besinaudojantys gydytojai. Pavaduotoja patikino, kad mokančiam naudotis kompiuteriu pacientui ši procedūra nėra sudėtinga. Tad užsiregistruoti pas gydytoją galima neišeinant iš namų ar darbovietės. Kitas privalumas - nereikia laukti eilėje.

„Daugelis mūsų lankytojų yra vyresnio amžiaus, tad jiems nepatogu registruotis internetu. Jie nežino, kas tai yra, o jei nemoki naudotis, gąsdina ir pats kompiuteris", - pripažino Sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė.

Vyresnio amžiaus pacientams siūloma skambinti telefono numeriu 1815. Atsiliepusi operatorė žmogų užregistruos pati.

Jūrininkų ligoninės pacientai taip pat vangiai naudojasi internetine registracija. Daugelis jų net nežino apie tokią galimybę arba pirmenybę teikia įprastam būdui užsiregistruoti pas medikus.

Kompiuteriai - spintoje

Vyriausioji gydytoja minėjo, kad medikai savo kabinete pacientus taip pat gali užregistruoti. Suabejojus, ar didelius krūvius turintys gydytojai norės imtis papildomo darbo, įstaigos vadovė pripažino, kad kompiuterio vengia ne tik ligoniai.

Kai kurie gydytojai kompiuterius laiko padėtus ant palangės ar įkištus į spintą. Į dienos šviesą jie ištraukiami tik atvykus kokiai nors komisijai. Tikrintojams išvykus, darbą turintys lengvinti kompiuteriai vėl dulka ant palangių.

L.Jankauskienė sakė, kad susidraugauti su kompiuteriu dažniausiai nenori vyresnio amžiaus gydytojai.

Reklamos vengia

Pavaduotoja spėjo, kad galbūt ne visi pacientai žino apie registraciją internetu, tačiau ir patys medikai kol kas per daug stengiasi jos neviešinti. Priežastis - elektroninės registracijos sistema dar nėra visiškai įdiegta, tad kyla techninių kliūčių. Apie tai įspėja ir registracijos interneto svetainėje bėganti eilutė.

„Kol dar ne viskas padaryta, nesireklamuojame. Nenorime, kad žmonės piktintųsi ar nuleistų rankas, jei nepavyksta užsiregistruoti", - aiškino pavaduotoja.

Pasak A.Pangonienės, dažniausiai pacientai šią paslaugą prisimena norėdami patekti pas antrinio lygio specialistus.

Šiuo metu užsiregistruoti internetu galima 20 Lietuvos gydymo įstaigų. Ši paslauga populiariausia tarp sostinės gyventojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų