S.Kalnietė: reikia išplėsti supratimą apie totalitarizmo nusikaltimus

Totalitarizmo nusikaltimų vertinimas Europos Sąjungos (ES) šalyse yra skirtingas, ypač tarp vakariečių ir Rytų Europos šalių, todėl būtina plėsti europiečių supratimą apie tai, sako Seime vykstančios konferencijos „Europos atmintis ir sąžinė: totalitarizmo nusikaltimų pripažinimas ir įvertinimas“ dalyviai.

„Istorijos įvertinimas yra skirtingas skirtingose ES šalyse, jis net skiriasi šalyse, kurios patyrė totalitarizmą (...) Vakarų ir Rytų Europai atstovaujantys politikai mato skirtingai tuos pačius dalykus“, - pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė buvusi Latvijos užsienio reikalų ministrė, Europos Parlamento Europos istorijų sutaikymo grupės pirmininkė Sandra Kalnietė.

Anot jos, reikės įdėti daug pastangų, kad vakariečių požiūris pasikeistų. Tai esą liudija Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl sovietinės simbolikos.

Vengrija EŽTT pralaimėjo bylą prieš savo pilietį dėl draudimo naudoti sovietų simboliką. Strasbūro teismas nusprendė, kad toks draudimas prieštarauja žmogaus išraiškos laisvei.

„Net svastikos draudimas, pasirodo, yra žmogaus išraiškos laisvės pažeidimas. Turime labai daug dirbti“, - tvirtino S.Kalnietė.

Pirmadienį ir antradienį Lietuvos Seime vyksta tarptautinė konferencija, skirta aptarti sovietinei praeičiai ir jos įtakai šiandienai aptarti. Joje istorikai, sociologai, politikos mokslų specialistai, žurnalistai iš Lietuvos ir kitų šalių diskutuos apie režimo nusikaltimus Vidurio ir Rytų Europoje, pasipriešinimo slopinimą, žmogaus teisių pažeidinėjimą, normalių socialinių ir ekonominių ryšių žlugdymą ir sovietinį palikimą po formalaus totalitarinės sistemos žlugimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
prie kaip jus vadinat Totalitarizmo rezimo bent jau pensininkai nestovejo eilese kad atgaut savo pinigus is banko , nebuvo narkomanu ir alkoholiku , benamiu gulinciu ant gatviu . cai kaip dar pasakius kur buvo geriau . Ka jus paseket per 20 metu , o gi nieko . puse tautos pabego puse merdi skurde ir tik isrinkteji vartosi turtose ir jems visiskai nusispjaut kaip gyvena eilinis zmogelis . Taip kad eik tu kartu su smuikininku reikalauk is cccp kompensaciju ( asq sau ) bet nekisk savo nuomones man . as zinau kaip buvo tuomet . turejom ir svetima ir sveikatos priezura ir darba . Ka as turiu dabar , pamegink atsakit i ta klausima . Zinau ka sakysi LAISVE . bet kokia tai laisve kai atvazioja patarejai is ameriku ir sako ka mums daryt musu zemej , kai je stato kaleimus kad kankintu zmones cia ......... beprasmiska visvien jus darysit ka norit na o mums teks emigruot jai nesutinkam .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių