Pereiti į pagrindinį turinį

Aikštės gynyba padėjo, bet neišgelbėjo

Aikštės gynyba padėjo, bet neišgelbėjo
Aikštės gynyba padėjo, bet neišgelbėjo / Tomo Raginos nuotr. Koziris: J.Mačiulis (su kamuoliu) vilniečiams buvo neįmenama mįslė.

Kauno "Žalgirio" krepšininkai, tapę LKL reguliariojo čempionato nugalėtojais, neleido Vilniaus "Lietuvos rytui" pratęsti euforijos, kuri komandą buvo apėmusi po pergalės Europos taurės turnyre.

"Žalgiris" liko nenugalėtas

Paskutiniųjų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono rungtynių išvakarėse buvo kalbų, kad šis "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" mačas neturi labai didelės reikšmės: abi ekipos šį sezoną pergales skynė vienos kitų aikštėse, abi turi bilietus į Eurolygą, ir reguliariojo sezono nugalėtojo titulas nebėra svarbus dėl reitingo taškų.

Tačiau įvykiai aikštėje, mačo dalyvių žodžiai po rungtynių ir sausakimša Kauno sporto halė įrodė, kad nesvarbių "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" dvikovų nebūna.

"Žalgirio" pergalė 84:76 Kauno komandai neeilinė – jau senokai ji nebuvo laimėjusi LKL reguliariojo čempionato, nepralaimėjusi nė vienų rungtynių. Tačiau ši pergalė tik dar kartą patvirtino, kad būsima LKL finalo serija žada būti labai intriguojama.

Lėtas žaidimas – neparankus

– Treneri, kaip vertinate rungtynes su "Žalgiriu"? – pasiteiravome "Lietuvos ryto" vyriausiojo trenerio Rimo Kurtinaičio.

– Po Europos taurės finalinio aštuoneto turnyro jautėme nuovargį, nes žaidė praktiškai septyni krepšininkai. Žaidėjai jaučia kelių, čiurnų skausmus. Todėl buvau priverstas ant suolo palikti ir Marijoną Petravičių, ir Chucką Eidsoną. Tačiau kovėmės neblogai, intriga šiokia tokia buvo. Vienu metu leidome per daug "Žalgiriui" atitrūkti, bet po to atsitiesėme ir vyko įdomi kova.

– Trečiajame ketvirtyje leidote "Žalgiriui" labai greitai įgyti didelę persvarą, bet taip pat greitai ir ją ištirpdėte. Kas tai lėmė?

– Mes jau ne pirmas rungtynes su "Žalgiriu" gynėmės aikšte ir tai suveikė. Jeigu prisimenate, ji mus išgelbėjo ir Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyro finale, kai ištirpdėme 14 taškų skirtumą ir laimėjome. Šįkart vėl aikšte neblogai gynėmės ir skirtumą sumažinome nuo 19 taškų iki dviejų. Tokia gynybos sistema suteikia daugiau galimybių rengti greitas atakas, mes tuo pasinaudojome, nes turėjome problemų, kai žalgiriečiai mus privertė žaisti lėčiau.

– Kodėl nepavyko uždengti Jono Mačiulio?

– Jau ne pirmą kartą Jonas "nužudo" mus... Visi aštuoni jo pataikyti tritaškiai buvo darbiniai, jokių vaistų nesurasi, kai žaidėjas taip pataiko, nepaisant gynybos. Tai – aukštos klasės krepšininkas, ir tuo viskas pasakyta. Tačiau šįkart iš dalies pavyko uždengti Paulių Jankūną (jis pelnė 11 taškų, atkovojo 12 kamuolių, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 9 pražangas ir surinko 29 naudingumo balus – red. past.), tai nepavyko ankstesnėse rungtynėse. Apskritai "Žalgiris" gerai kovėsi, jautėsi, kad komanda yra aikštės šeimininkė – ją audringai palaikė žiūrovai ir, manau, tokia puiki atmosfera taip pat padėjo žalgiriečiams laimėti.

– Pirmoje mačo pusėje kartais keitėte po kelis žaidėjus iš karto. Kodėl?

– Vienu metu trys žaidėjai prašė keitimo, po sekundės – ketvirtas. Buvau priverstas tai daryti, o ne laukti, kol jie "numirs" aikštėje.

– Ar jums buvo svarbios šios rungtynės, turint galvoje tai, kad šįmet jūs jau esate laimėję Kaune, o "Žalgiris" – Vilniuje ir aikštės pranašumas nebeturi lemiamos įtakos?

– Mums svarbios visos rungtynės ir norėjome jas laimėti. Bet būčiau neteisus, jeigu būčiau iš žaidėjų reikalavęs dar daugiau, nes mačiau, kad žingsnio žengti nespėjome tai čia, tai ten... Per keturias dienas sužaisti trejas svarbias rungtynes nėra paprasta. Visiškai išsikrovėme, todėl nebuvo lengva dar kelias dienas išlaikyti žaidėjų fizinę ir psichologinę būklę. Dabar vyksime į Druskininkus, bandysime atsigauti.

Padėjo rytinis pokalbis

"Nuo šiol Jono gimimo diena bus balandžio 8-oji", – taip aštuonis Jono Mačiulio tritaškius į "Lietuvos ryto" krepšį įvertino "Žalgirio" vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas.

"Šiandien per ryto treniruotę diskutavome su treneriu. Jis man sakė, kad galiu mesti, tai ir mečiau", – paprastai savo taiklumą paaiškino naudingiausias mačo žaidėjas.

J.Mačiulis nesutiko, kad rungtynės nebuvo itin svarbios: "Kodėl nebuvo svarbios? Jos buvo labai svarbios, nes lėmė LKL reguliariojo sezono nugalėtojus. Be to, "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto", Kauno ir Vilniaus dvikovos visada buvo ir bus principinės. Ir, nepaisant to, ar kas nors pavargę, ar ne, mūsų dvikovos visada yra svarbios. Todėl stengėmės laimėti, o ir varžovai neketino mums atiduoti pergalės be kovos."

Į klausimą, kas padėjo laimėti, J.Mačiulis atsakė: "Manau, persilaužimas įvyko, kai pradėjome pataikyti varžovams ginantis aikšte. Iš pradžių strigome, bet vėliau prisitaikėme, sugebėjome prasiveržti po krepšiu, mesti kamuolį laisviems komandos draugams ir pataikyti į krepšį."


Specialisto komentaras

Kęstutis Kemzūra, Latvijos rinktinės treneris

Rungtynės tarsi buvo svarbios turnyro lentelės prasme ir kovojant dėl pirmos vietos, bet "Lietuvos rytas" nusprendė patausoti du svarbiausius žaidėjus. Be to, vilniečiai akivaizdžiai jaučia euforiją po pergalės Europos taurės varžybose, todėl tas emocinis lygis, nusiteikimas rungtynėms nebuvo toks, kokį mes įpratę matyti.

Pagrindiniu herojumi buvo Jonas Mačiulis. Būtent jis ir inicijavo "Žalgirio" spurtą, kai pranašumas šoktelėjo iki 19 taškų. Tačiau vilniečių pradėta naudoti aikštės gynyba, keli sunkūs Stepono Babrausko metimai leido atkurti intrigą. Vilniečiai tarsi buvo perėmę iniciatyvą į savo rankas, bet nesugebėjo reikalo baigti iki galo. Sunku pasakyti, kodėl. Galbūt daugiausia dėl to, kad po Turino emocinis užtaisas yra išeikvotas.

Šiose rungtynėse abi komandos neblizgėjo gynyboje, bet nenorėčiau daryti toliau siekiančių išvadų. Nemanau, kad pagal šį mačą galima spręsti apie tolimesnes "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" dvikovų perspektyvas. Žinoma, "Žalgiris" įgijo savo aikštės pranašumą, kuris gali būti svarbus koziris. Tačiau aš laukiu atkaklios superfinalo serijos, kur kiekvienose rungtynėse bus neįmanoma prognozuoti nugalėtojo.


LKL turnyro lentelė

1. "Žalgiris" 20 20 0

2. "Lietuvos rytas" 20 18 2

3. "Šiauliai" 19 14 5

4. "Nevėžis" 20 14 6

5. "Neptūnas" 20 11 9

6. "Kaunas Triobet" 20 11 9

7. "Sakalai" 20 11 9

8. "Aisčiai" 20 6 14

9. "Alytus" 19 4 15

10. "Techasas" 20 4 16

11. "Sūduva" 20 2 18

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų