Pereiti į pagrindinį turinį

Amerika pranoko futbolininko E.Jankausko lūkesčius

2010-07-25 09:27
Amerika pranoko futbolininko E.Jankausko lūkesčius
Amerika pranoko futbolininko E.Jankausko lūkesčius / M.Ažušilio nuotr.

Buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas Edgaras Jankauskas neabejoja futbolo perspektyvomis JAV, nors patiems amerikiečiams populiariausias pasaulio žaidimas tebeatrodo kvailystė.

JAV – karalius nuogas

Thierry Henry, Davidas Beckhamas, Mista – tai kelios Europos futbolo žvaigždės, po audringų metų Senajame žemyne radusios ramų karjeros užutekį kitoje Atlanto pusėje.

Garsenybėmis amerikiečiai sporto industrijos tėvynėje bando populiarinti sporto šaką, kuri likusiame pasaulyje puikuojasi karaliaus titulu. Tačiau "sokeris" vis dar negali varžytis konservatyvių amerikiečių dėmesiu su nacionalinėmis JAV sporto šakomis – amerikietiškuoju futbolu, beisbolu ar krepšiniu.

"Nors futbolas JAV nėra nei pirmoje, nei antroje ar trečioje vietoje, užtat nuostabu, kokios čia sudarytos sąlygos paprastiems žmonėms sportuoti, lavinti savo sugebėjimus", – stebėjosi antrus metus JAV rungtyniaujantis puolėjas iš Lietuvos Edgaras Jankauskas.

Atvedė smalsumas

35 metų futbolininkas yra vienintelis lietuvis, į savo dosjė įsirašęs du svarbiausius Europos klubų futbolo titulus: su "Porto" ekipa triumfavo ir Čempionų lygoje, ir UEFA taurės turnyre.

Dešimties valstybių čempionatuose per savo karjerą rungtyniavęs buvęs geriausias šalies žaidėjas nuo 2009 m. birželio gina Bostono priemiesčio "New England Revolution" komandos garbę.

"Jau planavau baigti futbolininko karjerą, tačiau tuomet atsirado galimybė parungtyniauti JAV, ir aš nusprendžiau atvykti čia bei dar šiek tiek pažaisti. JAV tikrai daug kuo skiriasi nuo Europos, ir ne tik kalbant apie sportą. Mane čia atvedė smalsumas, noras pažinti kažką naujo", – teigė E.Jankauskas.

Turi visas sąlygas

JAV rinktinės pasirodymas pasaulio čempionate Pietų Afrikos Respublikoje, istorinės lygiosios su Anglijos komanda ir patekimas į aštuntfinalį padėjo futbolo naujienoms trumpam prasimušti į pirmuosius JAV dienraščių puslapius. Bet medaus mėnuo baigėsi ir dauguma amerikiečių vėl pamiršo "kvailą europiečių žaidimą".

Vis dėlto E.Jankauskas neabejoja, kad JAV futbolo kreivė turi visas galimybes kilti aukštyn.

– Kokias pozicijas užima JAV futbolas pasauliniame kontekste? – paklausėme E.Jankausko.

– Noriu pabrėžti, kad futbolas čia tikrai nėra žemo lygio, kaip daugeliui gali atrodyti. Taip mano tik žmonės, kurie nesidomi šia sporto šaka JAV. Amerikos komandos tolygiai kovoja su pasaulinio lygio grandais. Žaidžia ir prieš geriausias Europos komandas – būna tiek pralaimėjimų, tiek pergalių.

– Sakėte, kad labai norėjote pagyventi JAV. Ar prabėgę metai nenuvylė jūsų?

– Nors JAV futbolas toli gražu nėra populiariausia sporto šaka, mane ši valstybė visada traukė. Už Atlanto apsipratau – mėgstu lankytis naujose vietovėse, susitikti su įvairiais žmonėmis, pažinti kitokią kultūrą. Amerika net pranoko mano lūkesčius, ypač jei kalbėsime apie sportą. Kiekviena mokykla ar koledžas turi savo aikštes, kokių ne tik Lietuva, bet ir daugelis turtingesnių Europos valstybių galėtų pavydėti. Nuo pat ankstyvos vaikystės norintiesiems žaisti futbolą JAV sudarytos puikiausios sąlygos treniruotis ir tobulėti.

– Galbūt ketinate likti JAV ilgesniam laikui?

– Neplanuoju taip toli. Tikiuosi, kad mano gyvenimas ir toliau bus susijęs su futbolu. Baigiau trenerio kursus, tad gal pavyks pradėti trenerio karjerą. Nežinau, kur papūs vėjas ir mane nuneš, tačiau žiūriu į ateitį be panikos. Niekas nieko šiaip sau neduoda – nei Europoje, nei Amerikoje, tad bandau pats visko siekti, o stebuklų nelaukiu.

– Dar pamąstote apie žaidimą Lietuvos futbolo rinktinėje?

– Aš savo karjerą rinktinėje jau baigiau. Laikas žaisti jaunesniems futbolininkams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų