Pereiti į pagrindinį turinį

Brazilo šokiai vienus žavi, kitus – nervina

2008-11-15 09:00
Brazilo šokiai vienus žavi, kitus – nervina
Brazilo šokiai vienus žavi, kitus – nervina / Tomo Raginos nuotr. Brazilas iš visų A lygos žaidėjų išsiskiria kamuolio valdymo technika ir nestandartiniais sprendimais.

Brangiausias, ryškiausias, techniškiausias, rezultatyviausias, geriausias. Visi šie epitetai tinka Rafaeliui Pompeo Rodriguesui Ledesmai. Arba tiesiog Rafai, kaip jį dažnai vadina komandos draugai iš Kauno FBK "Kauno". Nuo 2006 m. laikinojoje sostinėje žaidžiantis brazilas šiemet neiškovojo savo trečiojo Lietuvos čempionato aukso, tačiau dabar jau gali save drąsiai vadinti vienu geriausių kada nors mūsų šalyje žaidusių futbolo klajūnų.

Pakeičia rungtynių baigtį

"Jis toks žaidėjas, kuris vienas pats gali nuspręsti rungtynių baigtį. Tokių Lietuvoje daugiau kaip ir nėra. Be abejo, Ledesma – geriausias šio sezono ir galbūt visų laikų A lygos legionierius", – pripažino Klaipėdos "Atlanto" treneris Vacys Lekevičius.

Bene geriausias to pavyzdys buvo Lietuvos futbolo federacijos taurės finalas. "Kauno" komanda po pirmo kėlinio 0:1 atsiliko nuo Vilniaus "Vėtros". Antro pradžioje po R.Ledesmos perdavimo santykį išlygino Nerijus Radžius, o rungtynių pabaigoje tašką padėjo pats brazilas. "Kaunas" iškovojo vienintelį šiemet titulą, kuris suteikė labai daug džiaugsmo klubo savininkui Vladimirui Romanovui.

Kaunietis verslininkas tuomet, nuo "Kauno" žaidėjų rankų skraidydamas į orą, turbūt pagalvojo, kad investicija atsipirko. Kai 2006 m. agento iš Portugalijos pasiūlytas R.Ledesma iš tėvynės atvyko į Kauną, jo forma buvo toli iki idealios. Tačiau kauniečiams užteko kantrybės palaukti, ir jau sezono pabaigoje laukimas davė dividendų.

Pernai R.Ledesma atvedė "Kauną" į šalies čempionų sostą ir buvo pripažintas geriausiu Lietuvoje žaidžiančiu futbolininku. Šiemet toks nebus renkamas, tačiau mažai kas abejoja, kad brazilas taps naujos nominacijos – geriausias legionierius, – nugalėtoju.

"Aš savo balsą, jei tokį turėčiau, atiduočiau jam. "Kaunas" su Ledesma ir be jo – visiškai skirtingos komandos. Tai labai daug pasako", – pabrėžė šalies čempiono Panevėžio "Ekrano" lyderis Deimantas Bička.

Statistika rodo naudą

"Su "Kaunu" šiemet žaidėme 8 rungtynes, ir Ledesma visą laiką buvo didžiausias galvos skausmas", – pagrindinių varžovų dėl A lygos čempionų titulo lyderį gyrė "Ekrano" strategas Valdas Urbonas.

Taip ir turėtų būti. Jau vien dėl to, kad R.Ledesmai "Kaunas", neoficialiomis žiniomis, moka kosminę Lietuvos futbolui sumą – 20 tūkst. eurų (apie 69 tūkst. litų). Brazilas yra geriausiai apmokamas A lygos futbolininkas.

Už šiuos pinigus "Kauno" lyderis atidirba aikštėje. Nors dėl traumų praleido beveik trečdalį rungtynių, R.Ledesma (14 įvarčių) tikriausiai pelnys rezultatyviausio A lygos žaidėjo titulą. Su sąlyga, jei brazilui paskutiniame ture nesutrukdys jo komandos draugas Mindaugas Grigalevičius, kurio sąskaitoje – 12 tikslių smūgių.

Be to, R.Ledesma žengia pirmas ir pagal rezultatyvius perdavimus – 9. "Jis turi daug pliusų. Ledesma iš visų A lygos žaidėjų išsiskiria kamuolio valdymo technika, nestandartiniais sprendimais. Jis užtikrintai realizuoja standartines situacijas, gerai valdo kamuolį abiem kojomis. Vardyti būtų galima ir toliau, tačiau esmės tai nekeičia. Ledesma yra viena ryškiausių asmenybių A lygoje", – pabrėžė V.Lekevičius.

"Kuo jis labiausiai išsiskiria? Labai gerai draugauja su kamuoliu, – nusijuokė buvęs R.Ledesmos komandos draugas "Kaune", dabar "Atlantui" atstovaujantis Gvidas Juška. – Atakuodamas jis labai pavojingas – gali atiduoti tokį perdavimą, kad puolėjui beliks vieni formalumai."

Nėra nesustabdomas

Statistika ir kolegų pagyros yra viena, realybė – kas kita. Asmeniškai R.Ledesmai šis sezonas nebuvo toks sėkmingas kaip praėjęs. Brazilas išsiskyrė su savo tautiete drauge, o beveik visą vasarą ir rudens pradžioje jį kamavo chroniška dešinės kojos šlaunies trauma.

Kad ir kaip būtų sunku, išoriškai R.Ledesmos kančių nebuvo įmanoma pastebėti. Tvarkingai sutepęs plaukus želė ir nuolat besišypsantis. Kartais, kaip po istorinių lygiųjų "Ibrox" stadione su Glazgo "Rangers", plačiau, kartais, kaip po nesėkmės Olborge, tik vos vos.

Tylus, ramus ir neišsišokantis – taip apie brazilo būdą kalbėjo buvę ir dabartiniai komandos draugai. Tačiau pasikartojantys raumenų patempimai neleido R.Ledesmai šį sezoną pademonstruoti geriausio savo žaidimo. Ypač tada, kai "Kaunui" to labiausiai reikėjo – per kovas tarptautinėje arenoje ir lemiamus A lygos mūšius.

Kai "Kaunas" Čempionų lygos trečiojo etapo rungtynėse 0:2 svečiuose nusileido "Aalborg", po pertraukos aikštėje pasirodęs R.Ledesma buvo savo paties šešėlis. Brazilas nieko nenuveikė puolime ir nepadėjo komandai gynyboje. "Nekaltinkite Rafaelio. Jis žaidžia ne vienas, žaidžia 11 žaidėjų. Daugelis mūsų žaidėjų neturi tokio lygio varžybų patirties. Tai ir yra didžiausia problema", – tuomet R.Ledesmą gynė "Kaunui" vadovavęs J.Couceiro.

Skalsi "Kauno" lyderio duona buvo ir A lygos čempionato pabaigoje. Beveik visų komandų treneriai įsisąmonino, kad brazilą galima gerokai pristabdyti, priskyrus jam vieną angelą sargą. Šis receptas padėjo lemiamą pergalę (2:1) iškovoti ir "Ekranui".

"Asmeninė gynyba prieš Ledesmą yra efektyvus priešnuodis. Kita vertus, ne visada tai pasiteisina. Mums pavyko jį sulaikyti, tačiau kitą kartą tai gali ir nepasiteisinti. Tokio lygio žaidėjai sugeba prisitaikyti prie įvairių sąlygų", – pabrėžė Panevėžio komandos strategas V.Urbonas.

Individualisto genas

Tačiau kolegoms patinka ne visi R.Ledesmos žaidimo aspektai. V.Lekevičius sakė pastebėjęs, kad brazilas nėra komandinio stiliaus žaidėjas. "Galbūt jis labiau individualiai žaidžia dėl to, kad moka žaisti. Tačiau aš pastebėjau, jis sunkokai pritampa prie kolektyvo. Ledesma yra labiau individualistas, o ne komandos žaidėjas."

Tą patį patvirtino ir G.Juška. "Per treniruotes jis nepersistengia, bet tai vertinti reikia ne mums, o treneriams. Tačiau kartais komanda per jį nukenčia. Jis galėtų būti draugiškas ne tik kamuoliui, bet ir komandos draugams", – pastebėjo buvęs "Kauno" puolėjas.
Kita vertus, galbūt R.Ledesmai Lietuvoje jau trūksta iššūkių. "Manau, kad jis A lygai yra per geras žaidėjas. Ledesma neprapultų ir gerokai pajėgesniame čempionate", – svarstė D.Bička.

Nori į geresnį čempionatą

– Rafaeli, tai jums buvo trečias sezonas Lietuvoje. Ar Kaune jau jaučiatės kaip namie? – paklausėme R.Ledesmos.

– Man čia viskas labai patinka – ir komanda, ir sirgaliai. Tačiau neslėpsiu, kad norėčiau save išbandyti aukštesnio lygio čempionate. Manau, kad to nori kiekvienas futbolininkas. Jei neturi ambicijų tobulėti ir ieškoti naujų iššūkių, išvis neverta pradėti sportuoti.

Mano svajonė yra žaisti Ispanijos "Primera" čempionate. Taip pat norėčiau išmeginti save Italijoje ar Vokietijoje. Tikiuosi, kad ateityje taip ir įvyks. Mano sutartis su "Kaunu" turi galioti dar trejus metus, bet turiu kelis neblogus pasiūlymus. Gali būti, kad vieną iš jų ir priimsiu.

– Kodėl su "Kaunu" šiemet nepavyko trečią kartą tapti Lietuvos čempionu?

– Manau, kad mūsų komanda buvo silpnesnė nei pernai. Mums labai trūko patirties. Turėjome daug jaunų žaidėjų, kurie visko dar tik mokosi. Tai buvo labai matyti tarptautinėse varžybose, kai pralaimėjome "Aalborg" ir "Sampdoria" komandoms.

Patirties stygius atsiliepė ir čempionato pabaigoje. "Ekranas" buvo gerokai atitrūkęs, o mums reikėjo juos vytis. Jautėme spaudimą, su kuriuo nepavyko susitvarkyti. Nieko nepadarysi, toks yra futbolas.

– Jums asmeniškai šis sezonas taip pat nebuvo toks sėkmingas, kaip praėjęs?

– Taip. Labai daug problemų kėlė raumenys. Tačiau šis sezonas buvo velniškai ilgas – pernai susirinkome gruodžio viduryje, važiavome į turnyrą Maskvoje, paskui laukė čempionatas, Čempionų lyga, UEFA taurės varžybos. Tai beveik metai be poilsio. Man teko didelis krūvis, todėl raumenys ir neatlaikė. Tačiau visada, kai būdavau aikštėje, stengiausi kaip įmanoma labiau padėti komandai. Aišku, neiškovojome čempionų titulo, todėl nesu labai laimingas.

R.Ledesmos dosjė

Gimė 1982 m. gruodžio 31 d. Porto Alegrėje (Brazilija)
Ūgis: 179 cm
Svoris: 69 kg
Pozicija: saugas-puolėjas
Komandos: "Santa Cruz RS" (Brazilija, 2001 m.), "Juventude" (Brazilija, 2002 m.), "Flamengo" (Brazilija, 2003 m.), "Juventude" (2004 m.), "Academica" (Portugalija, 2004-2005 m.), "Est Amadora" (Portugalija, 2006 m.), Belo Horizontės "Mineiro" (Brazilija, 2006 m.), FBK "Kaunas" (2006-?).
Laimėjimai: Lietuvos čempionas (2006 ir 2007 m.), Lietuvos futbolo federacijos taurės laimėtojas (2008 m.), geriausias Lietuvoje žaidžiantis futbolininkas (2007 m.).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų