Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl Bulgarijos karatė caro lietuviai nenustūmė nuo sosto?

2014-11-11 09:32

Kaune vykusiame Europos karatė kiokušin čempionate įsitikinta - užaugo nauja pajėgi kovotojų karta, tačiau Bulgarijos kovos menų legendai Valerijui Dimitrovui ji dar neprilygsta. Kas lemia fenomenalų bulgaro dominavimą?

Pasitraukti nežada

Sekmadienį  Kaune pasibaigusiame Europos kiokušin karatė čempionate lietuviai susišlavė nemenką medalių derlių, bet labiausiai prestižinėse rungtyse triumfavo svečiai iš užsienio. Didžiausią ažiotažą kėlė vyrų absoliučios svorio kategorijos varžybos. Pagrindinė jų intriga – ar kas nors sugebės mesti iššūkį Bulgarijos karatė carui V.Dimitrovui.

Šio legendinio atleto pergalių serija iki pirmenybių Kaune siekė net 14 metų. Per tą laiką jis nepralaimėjo nė vieno svarbaus turnyro – 12 kartų pasiglemžė Europos čempionatų auksą, 3 pasaulio čempiono absoliučioje kategorijoje titulus.

Nors lietuviai Sporto halėje palaikomi minios sirgalių, kaip įmanydami kibo į atlapus bulgarui, šis atmušė visas jų atakas.

Finale V.Dimitrovas surengė meistriškumo pamoką Andriui Draugeliui. Europos čempionu sunkaus svorio kategorijoje šiemet jau spėjęs tapti kaunietis atkakliai priešinosi bulgarui, tačiau nei teisėjams, nei patiems dalyviams nekilo abejonių dėl mūšio baigties.

„Į finalo kovą ėjau įgyti patirties ir įsitikinti, ar jis tikrai toks nenugalimas. Deja, kova vyko taip, kad lyg ir žinai, ką turi daryti, bet kažkodėl nepavyksta. Sportininkams kartais pasitaiko tokia būsena. Reikia su ja susitvarkyti, bet man šį kartą nepavyko“, - šluostėsi prakaitą A.Draugelis.

Tuo tarpu V.Dimitrovas po pergalės ypatingo džiugesio nedemonstravo.

„Man patinka ir sekasi tai, ką darau. Kol laimiu, net nėra reikalo trauktis“, - šypsojosi karatė legenda.

Lietuvių šiltai Valera vadinamas bulgaras įvertino mūsų šalies kovotojus, pabrėždamas, jog ypač nelengva jam buvo pirmoji kova su Antanu Klibavičiumi ir pusfinalio akistata su Vytautu Cėpla. Abiejose jam prireikė pratęsimų, o antrojoje akistatoje įspūdingu veiksmu įveikė Domą Sutkų.

„Pirmasis varžovas buvo aukštesnis, sunkesnis, o pusfinalio – labai patyręs“, - aiškino nugalėtojas.

Pakeliui į finalą suklupusiam V.Cėplai, kaip ir kito pusfinalio pralaimėtojui Valdemarui Gudauskui, atiteko bronza bei kelialapiai į kitąmet Japonijoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

Paslaptis - kantrybėje

Pirmenybes Kaune stebėjęs bei savo auklėtiniams patarinėjęs daugkartinis Europos čempionas ir pasaulio čempionatų prizininkas Gediminas Tankevičius V.Dimitrovą pažįsta jau daugiau nei dešimtmetį. Buvęs sunkiasvoris, dabar prižiūrintis geriausių šalies sportininkų sveikatą, „Kauno dienai“ atskleidė legendinio bulgaro fenomeno priežastis.

„Kuo V.Dimitrovas skiriasi nuo visų kitų kovotojų? Fizine prasme jis yra nepaprastai atsparus smūgiams, kantrus ir užgrūdintas. Įdomu, kad fiziškai jis neatrodo labai galingas, tačiau pagal minėtas savybes jam neprilygsta niekas“, - pabrėžė kaunietis.

Jo žodžiais, geriausiais savo karjeros metais V.Dimitrovas pasižymėjo ir ypatinga vadinamąja sprogstamąja jėga bei lankstumu. Karjerai perkopus zenitą šiuos kozirius pakeitė milžiniška patirtis ir racionalus jėgų paskirstymas.

„Lietuviai kovas su juo iškart pradeda šimtu procentų, o bulgaras neskuba atsiskleisti, kantriai laukia ir jėgas išdalina taip, kad aktyvumo užtektų iki pat pergalingos pabaigos. – analizavo G.Tankevičius. – Valerijus taupus net emociškai. Jis – intravertas, ramus, nepasiduoda akimirkos azartui ar pykčiui. Viską išgyvena savyje ir išsikrauna tada, kai labiausiai reikia“.

Trenerio žodžiais, Lietuvoje užaugo nauja kovotojų karta, kuriai dar reikia keleto metų subręsti.

„Neabejoju, kad jei dar tęstų karjerą, mūsų sunkiasvoriai Donatas Imbras ar Lukas Kubilius būtų pajėgūs palaužti V.Dimitrovą. Jaunimui tokia užduotis dar per sunki, tačiau tikiuosi, kad anksčiau ar vėliau tokia diena ateis“, - sakė G.Tankevičius.

Auga pamaina

Nors suaugusiųjų varžybose lietuviams nepavyko užkopti ant aukščiausių pakylos laiptelių, be aukso jie neliko.

Sekmadienį merginų jaunimo (iki 22 metų) kumitė rungties svorio kategorijoje per 65 kg pirmąja vieta džiaugėsi Brigita Gustaitytė. Svorio kategorijoje iki 60 kg Rūta Dobilaitė užėmė antrąją vietą, o dar trys lietuvaitės - Jelena Sapožnikova (iki 55 kg), Valerija Jerenkevič (iki 60 kg) ir Judita Jankauskaitė (iki 60 kg) - tenkinosi trečiosiomis vietomis. Kata rungties 16-mečių varžybose antrąsias vietas užėmė Raminta Makackaitė ir Paulius Špiliauskas, o jaunimo amžiaus grupėje bronzos medaliu tenkinosi Paulius Sasnauskas.

Šeštadienį jaunieji lietuviai įvairiose rungtyse susižėrė net 11 aukso medalių, o moterų absoliučioje svorio kategorijoje kaunietė Inga Mikštaitė iškovojo sidabrą.

Europos čempionate Kaune iš viso dalyvavo 346 sportininkai iš 28 šalių.

„Sunku save vertinti, bet dvi dienas viskas vyko laiku. Tai reiškia, buvome gerai pasirengę ir viską pavyko padaryti tinkamai. Galime turėti sau priekaištų nebent dėl to, kad nelaimėjome daugiau medalių“, - po baigiamųjų kovų šypsojosi Europos čempionato organizacinio komiteto pirmininkas, Lietuvos kiokušin karatė federacijos Garbės prezidentas Romas Vitkauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų