Pereiti į pagrindinį turinį

Čempionatas – be ryškiausių žvaigždžių

2009-06-26 10:14
Kolegės: R.Leleivytė (kairėje) ir D.Žiliūtė iškovojo po vieną aukso medalį.
Kolegės: R.Leleivytė (kairėje) ir D.Žiliūtė iškovojo po vieną aukso medalį. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Edita Pučinskaitė, Modesta Vžesniauskaitė ir Tomas Vaitkus neatvyko į Lietuvos dviračių plento čempionatą Ignalinoje, bet atkaklių kovų dėl to netrūko.

Išgyvena antrą jaunystę

Diana Žiliūtė Ignalinos apylinkėse kelias pastarąsias dienas įrodinėjo, kad dar turi parako. Apie karjeros pabaigą po praėjusio sezono rimtai svarsčiusi 2000 m. Sidnėjaus olimpiados prizininkė Lietuvos čempionate šluostė nosis visoms jaunesnėms varžovėms.

"Safi-Pasta Zara-Titanedi" komandai atstovaujanti patyrusi dviratininkė trečiadienį nesunkiai laimėjo atskiro starto lenktynes, o vakar draugiškai "atidavė" Lietuvos grupinių lenktynių čempionės marškinėlius komandos draugei Rasai Leleivytei. Abi Lietuvoje registruotai Italijos komandai atstovaujančios sportininkės 99 km distanciją baigė vieningai – susikibusios rankomis.

"Užtenka man tų titulų. Kai su Rasa likus pusantro rato pabėgome į priekį, nusprendžiau, kad pergalę leisiu iškovoti jai. Mūsų komandai buvo svarbu iškovoti šalies čempionų marškinėlius. Visos keturios (taip pat Inga Čilvinaitė ir Svetlana Pauliukaitė – red. past.) dirbome vieningai ir buvome stipriausios", – po finišo džiaugėsi prieš mėnesį 33-iąjį gimtadienį šventusi D.Žiliūtė.

"Diana išgyvena antrą jaunystę. Nuo praėjusių metų pasaulio čempionato jos forma – nuostabi. Tai teikia vilčių ir prieš šių metų planetos pirmenybes", – pastebėjo Lietuvos moterų rinktinės vyriausiasis treneris Valerijus Konovalovas.

Dukros Ilarijos nuo savęs nepaleidusi D.Žiliūtė taip pat pripažino, kad pernai per anksti kalbėjo apie karjeros pabaigą. "Jums geriau matyti, ar gerai atrodau", – nusijuokė po šių eilučių autoriaus komplimento viena geriausių visų laikų dviratininkių.

Pernai po tos pačios grupinių lenktynių distancijos ji buvo gerokai išsekusi. Šiemet – žvali ir nuolat besišypsanti. "Pernai buvo visokiausių problemų. Dabar jaučiuosi puikiai, sveikata ideali, – pasakojo D.Žiliūtė. – Komandos draugės mane įkalbinėjo įkalbinėjo, ir įkalbėjo. Matyt, ir pati nebuvau galutinai priėmusi sprendimo išeiti. Bet metai eina, jėgų nedaugėja, todėl vis rimčiau mąstau apie trenerės karjerą."

Finišas – su kuriozais

Moterų grupines lenktynes Ignalinoje stebėjusiems žiūrovams iš pradžių atrodė, kad naująja Lietuvos čempione tapo Edita Janeliūnaitė. Nuo D.Žiliūtės ir R.Leleivytės gerokai atsilikusi pagrindinė grupė finišavo anksčiau... dėl dviratininkes lydėjusių policijos ekipažo neatidumo.

Pagrindinė grupė sutrumpino distanciją, o tikroji Lietuvos čempionė finišavo tik po kelių minučių. "Panos labai nustebs mus čia pamačiusios", – tarpusavyje diskutavo jau finišavusios dviratininkės.

"Aišku, apmaudu, kad įvyko toks nesusipratimas, bet Lietuvos čempionate viską lemia ne laikas, o užimtos vietos. Niekas net neabejoja Rasos ir Dianos pergale", – aiškino Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) generalinis sekretorius Antanas Taučius.

Rengiasi ginti titulą

Po dvejų metų pertraukos grupines šalies čempionato lenktynes laimėjusi R.Leleivytė visiškai neapgailestavo, kad finišavo po gerokai atsilikusių sportininkių. "Svarbiausia, kad į Italiją parvešime dvejus Lietuvos čempionių marškinėlius. Išlydėdamas į Lietuvą komandos prezidentas labai prašė negrįžti tuščiomis, todėl labai džiugu, kad pateisinome lūkesčius. Labai noriu padėkoti ir Dianai", – šypsojosi naujoji Lietuvos čempionė.

R.Leleivytė pripažino, kad kova Ignalinos apylinkėse buvo lengvesnė dėl to, kad varžybose nedalyvavo "Giro d'Italia" besirengiančios pernykštė Lietuvos čempionė M.Vžesniauskaitė ir E.Pučinskaitė. "Mes turėjome stipriausią komandą ir tuo pasinaudojome", – reziumavo R.Leleivytė.

21 metų vilnietė intensyviai rengiasi liepos 4 d. Belgijoje vyksiančiam Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatui. Ten R.Leleivytė bandys apginti pernai iškovotą čempionės titulą.

Be to, R.Leleivytė bus ir Lietuvos rinktinėje per rudenį rengiamą pasaulio suaugusiųjų čempionatą. Garantuotas vietas komandoje taip pat turi Lietuvos čempionato prizininkės D.Žiliūtė ir E.Janeliūnaitė bei E.Pučinskaitė su M.Vžesniauskaite. Kas taps šeštąja komandos nare, paaiškės vėliau.

Teko pergalė ir garbė

Vakar čempionato akordu tapusiose vyrų grupinėse lenktynėse nebuvo pernykščio čempiono Tomo Vaitkaus. Klaipėdietis rengėsi prestižinėms "Tour de France" lenktynėms, tačiau paskutinę minutę sužinojo, kad nepateks į "Astana" komandos sudėtį.

Neatvykus T.Vaitkui, ryškiausiai čempionate švietė Ignato Konovalovo žvaigždė. Trečiadienį 23 metų panevėžietis be didesnių sunkumų laimėjo asmenines lenktynes laikui ir apgynė pernai iškovotą titulą. Antras liko Evaldas Šiškevičius, trečias – Ramūnas Navardauskas.

Prieš grupines lenktynes I.Konovalovas sulaukė ir papildomo dėmesio. A.Taučius jam įteikė stiklinį LDSF ženklelį už pergalę paskutiniame šių metų "Giro d'Italia" lenktynių etape, o centrinėje Ignalinos aikštėje nuaidėjo galingi dviratininkų bendruomenės plojimai.

Vyrų 158 km grupines lenktynes, kuriomis baigėsi Lietuvos čempionatas, vakar vakare laimėjo uteniškis Egidijus Juodvalkis. "Tai svarbiausia pergalė mano karjeroje", – po finišo sakė 21-erių metų sportininkas.

Antrąją vietą užėmė klaipėdietis Gediminas Bagdonas, trečiąją - kaunietis Vismantas Mockevičius.


Lietuvos čempionato rezultatai

Moterys, asmeninės lenktynės laikui (21 km)

Dviratininkė Komanda Laikas

1. D.Žiliūtė "Safi-Pasta Zara-Titanedi" 30 min. 35,99 sek.

2. V.Sereikaitė "Safi-Pasta Zara-Titanedi" atsiliko 20,53

3. A.Trebaitė DSK "Fortūna" atsiliko 29,72

Grupinės lenktynės (99 km)

Dviratininkė Komanda Laikas

1. R.Leleivytė "Safi-Pasta Zara-Titanedi" 2 val. 49 min. 6sek.

2. D.Žiliūtė "Safi-Pasta Zara-Titanedi" tas pats laikas

3. E.Janeliūnaitė "Chirio Forno d'Asolo" 3 min. 55 sek.

Vyrai, asmeninės lenktynės laikui (28 km)

Dviratininkas Komanda Laikas

1. I.Konovalovas "Cervelo Test Team" 34 min. 58,11 sek.

2. E.Šiškevičius "La Pomme Marseille" atsiliko 14,31

3. R.Navardauskas Klaipėdos SC 35,77

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų