Pereiti į pagrindinį turinį

Čiuožėjai bandys įveikti naują barjerą

2009-03-24 09:00

Šiandien Los Andžele (JAV) prasideda pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame bus kovojama ne tik dėl medalių ir piniginių prizų, bet ir dėl olimpinių kelialapių.

Kasmet kyla aukštyn

Lietuvai planetos pirmenybėse atstovaus Beatričė Rožinskaitė, Saulius Ambrulevičius bei ledo šokėjų pora Katherine Copely ir Deividas Stagniūnas. Būtent su šia pora siejamos viltys iškovoti pirmąjį kelialapį į Vankuverio olimpines žaidynes.

Iš 50 ledo šokėjų porų teisę startuoti 2010 m. žiemos olimpinėse žaidynėse užsitikrins 19. Kiti penki kelialapiai bus išdalyti rudenį.

Stebint 21-ų K.Copely ir 23-ejų D.Stagniūno karjerą ir kasmet daromą pažangą, didelė tikimybė, kad jie turi patekti tarp tų porų, kurios jau Los Andžele pelnys kelialapius į Vankuverį. 2007 m. pasaulio čempionate jie užėmė 23-iąją vietą, 2008 m. – 18-ąją.

Europos pirmenybėse K.Copely ir D.Stagniūnas pateko į elitui priskiriamą pirmąjį dešimtuką, o jų laisvasis šokis buvo įvertintas aštuntąja vieta. Nuo 2007 m. Europoje jie pakilo aštuoniomis vietomis aukštyn. Ypač matoma poros pažanga tapo tuomet, kai juos treniruoti pradėjo žinomas treneris Igoris Špilbandas.

Lietuvos teisėjos nebus

Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos (LDČF) prezidentei Lilijai Vanagienei nerimą čempionato išvakarėse kėlė tik tai, kad ledo šokėjų varžybose nebus Lietuvos teisėjos Laimutės Krauzienės. Taip lėmė burtai, kuriuos traukia patys teisėjai.

Tačiau L.Vanagienės manymu, Lietuvos porai palanku tai, kad privalomojoje programoje bus šokamas pasadoblis, o ne finstepas, kuris jiems pakišo koją Europos čempionate ir buvo įvertintas tik 15-ąja vieta. Originalųjį šokį K.Copely ir D.Stagniūnas atliks pagal "Bei Mir Bist Du Schön" muziką iš kino filmo "Svingo vaikai" ("Swing Kids"), o laisvąją programą – pagal garsiąją Andrew Lloydo Webberio "Evita". Būtent pastarasis šokis Europos čempionate ir buvo įvertintas aštuntąja vieta.

"Katherine ir Deividas šį laisvąjį šokį atlikdavo "Liepsnojančio ledo" šou programose, todėl jis yra nugludintas iki smulkmenų. Juokiausi, kad jie pakelti naktį jį puikiausiai atliktų. Tačiau pasaulio čempionate, aišku, bus sunkiau nei šou programose, nes slėgs didesnė atsakomybė", – kalbėjo L.Vanagienė.

Jeigu Lietuvai atstovaujantys čiuožėjai ir iškovos olimpinius kelialapius, jiems reikės įveikti dar vieną nelengvą barjerą – K.Copely privalės tapti Lietuvos piliete.

Jaunimas kaups patirtį

Šešiolikmetis S.Ambrulevičius (trenerė Eglė Kliučakienė) planetos pirmenybėse debiutavo praėjusiais metais ir užėmė 47 vietą. Šių metų Europos čempionate jis liko 37-asis.

Po savaitės 17-ąjį gimtadienį švęsianti kaunietė B.Rožinskaitė (trenerė Loreta Vitkauskienė) taip pat jau žino, ką reiškia dalyvauti pasaulio čempionate. Praėjusiais metais ji buvo 53-ioji. Šiemet Europos pirmenybėse jai sekėsi geriau – užimta 36-oji vieta.

Su abiem kauniečiais siejamos ne dabarties, o ateities viltys. "Svarbiausia, kad jie padarytų tai, ką gali, ir kauptų patirtį", – sakė L.Vanagienė.

Premijas gaus stipriausieji

Pasaulio čempionate 1–12 vietas užėmę čiuožėjai gaus premijas nuo 45 000 JAV dolerių (1-oji vieta) iki 2 000 (12-oji vieta). Poriniame čiuožime ir ledo šokiuose šios sumos atitinkamai bus nuo 67 500 JAV dolerių iki 3 000.

Lietuvos žiūrovai pasaulio dailiojo čiuožimo transliacijas iš Los Andželo matys per Lietuvos televiziją. Dėl didelio laiko skirtumo matysime kai kurių rungčių vaizdo įrašus.


TV anonsas

Pasaulio dailiojo čiuožimo šokių ant ledo privalomoji programa šiandien tiesiogiai 22.05 val. per LTV.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų