Pereiti į pagrindinį turinį

Eurolyga: į galingųjį gretas gali brautis ir vidutiniokai

Eurolyga: į galingųjį gretas gali brautis ir vidutiniokai
Eurolyga: į galingųjį gretas gali brautis ir vidutiniokai / euroleague.net nuotr.

Europos vyrų krepšinio turnyras Eurolyga spalio 21 d. pradeda naują sezoną. Lietuvos garbę gins vienas Eurolygos įkūrėjų ir senbuvių Kauno "Žalgiris", taip pat – Vilniaus "Lietuvos rytas". Sezono atidarymo rungtynes spalio 18 d. žais grandai – Pirėjo "Olympiakos" ir Madrido "Real".

A grupė: autsaiderių nėra

Kauno "Žalgiriui" A grupėje teks išmėginti jėgas su keturiais praėjusio Eurolygos sezono ketvirtfinalio varžybų dalyviais – Belgrado "Partizan" , Vitorijos "Caja Laboral", Tel Avivo "Maccabi", taip pat Gdynės "Asseco Prokom" ir Maskvos srities "Chimki".

Šį sezoną varžovai su pagarba stebi pokyčius "Žalgiryje" – Kauno komanda gerokai sustiprėjo. Praėjusį sezoną vos keletą patyrusių žaidėjų turėjęs "Žalgiris" šiemet turi kuo lygiaverčiai pakeisti visų pozicijų žaidėjus. Negana to, daug stipresni jausis ir pasaulio čempionate sublizgėję Martynas Pocius, Mantas Kalnietis, Tadas Klimavičius jau praėjusį sezoną buvo vienas lyderių, Paulius Jankūnas sugrįžo į gimtąjį klubą jau kaip subrendęs krepšininkas, o debiutantas Tomas Delininkaitis šalia šių rinktinės žaidėjų taip pat turėtų jaustis visiškai komfortabiliai.

Svarbus koziris kauniečiams bus po pertraukos į "Žalgirį" sugrįžęs DeJuanas Collinsas. Patyręs įžaidėjas, ko gero, bus tas žmogus, kuris geriausiai sugebės laiku atrasti aikštėje Marcusą Browną, kad šis išnaudotų savo taiklumą.

Kad ir koks pajėgus atrodo "Žalgiris", naujo trenerių štabo iš Serbijos laukia sunkus darbas, nes varžovai Eurolygoje itin galingi ir tituluoti.

"Partizan" kovojo 2010-ųjų finalo ketverto turnyre, tačiau šį sezoną komanda pradeda labiausiai atjaunėjusi. Iš pernykštės komandos liko tik griaučiai, liko tik keli pagrindinės sudėties krepšininkai – gynėjas Petaras Božičius, puolėjai Dušanas Kečmanas, vidurio puolėjas Janas Vesely. Į CSKA išėjo ir pagrindinis serbų ekipos sėkmės architektas – vyriausiasis treneris Duško Vujoševičius.

Naujasis strategas Vlada Jovanovičius tik šią savaitę baigė rikiuoti savo kareivių gretas, kurias papildė 26-erių atakuojantis gynėjas Oliveris Lafayette'as (188 cm).

Kitas ramybės drumstėjas – Tomo Pačėso treniruojamas "Asseco Prokom" – išsiskyrė su atakų varikliu ir naudingiausiu Lenkijos čempionato finalo serijos žaidėju Davidu Loganu, tačiau į jo vietą prisiviliojo 2005-ųjų NBA čempioną 31-erių Mike'ą Wilksą (178 cm).

O A grupės grandai, atrodo, išsaugos savo galią. Palyginti su praėjusiu sezonu, nukraujavo, tačiau ne itin skausmingai, plieninio Duško Ivanovičiaus treniruojama "Caja Laboral".

Į NBA išvyko naudingiausias Ispanijos ACB lygos ir šių metų finalo serijos žaidėjas brazilas Tiago Splitteris, bet į Vitoriją iš Belgrado "Crvena zvezda" klubo persikėlė jaunasis serbų talentas puolėjas Nemanja Bjelica (209 cm).

"Maccabi" vairą vėl perėmė Davidas Blattas, į Tel Avivą sugrįžęs po šešerių metų pertraukos. Izraelio klube naują sezoną pradės dar dvi išskirtinės krepšinio asmenybės: triskart Eurolygos čempionas gynėjas Talas Buršteinas (198 cm) ir impozantiškas naujokas – Graikijos rinktinės vidurio puolėjas Sofoklis Schortsanitis (206 cm).

Sėkmingai įveikusi atrankos barjerus, paskutinė į A grupę įsiveržė Sergio Scariolo treniruojama Maskvos srities "Chimki" (Rusija) komanda.

"Mums Eurolyga – it didelis gurkšnis šviežio oro. Atrankos pradžia buvo sunki, nes penki pagrindiniai žaidėjai – Vitalijus Fridzonas, Sergejus Monia, Krešimiras Lončaras, Zoranas Planiničius ir Raulis Lopezas – po pasaulio čempionato buvo išsunkti lyg citrinos. Visi mūsų varžovai A grupėje – stiprūs, tačiau mes turime pakankamai patirties", – tvirtino S.Scariolo.

B grupė: kas rinks trupinius?

Du Eurolygos sunkiasvoriai mėgins užvesti kiek ataušusius variklius, o antrajame B grupės ešalone varžysis "amerikietiškos" komandos.

Praėjusį sezoną pinigai nenupirko laimės Pirėjo "Olympiakos" klubui, o Madrido "Real" karališkas išlaidavimas baigėsi kone katastrofa.

Padriki Ispanijos sostinės ekipos prezidento Florentino Perezo mėginimai gelbėti situaciją keičiant žaidėjus titulų neatnešė ir nepadėjo išvengti ankstyvo pasitraukimo iš Eurolygos.

Prieš savo antrąjį sezoną "Real" klube treneris Ettore Messina vėl permaišė kortų malką, ieškodamas neišmėgintų kozirių. Tituluočiausią Europos komandą paliko būrys garsių krepšininkų, į kurių vietą stojo naujos pajėgos: Sergio Rodriguezas, D'Oras Fisheris, Clay'us Tuckeris.

Ar to pakaks mesti iššūkį "Olympiakos", parodys laikas. Įspūdingą komandą surinkę graikai pavasarį žaidė tiek Eurolygos, tiek nacionalinių pirmenybių finale, bet abiejuose frontuose liko be laurų. Todėl krepšininkų karuselė tarpsezoniu sukosi ir Pirėjuje: "Olympiakos" nepavyko išlaikyti Lino Kleizos ir Josho Childresso, išvyko ir S.Schortsanitis.

Tačiau iš Atėnų "Panathinaikos" stovyklos buvo triukšmingai atviliotas Vassilis Spanoulis, prisidėjo Radoslavas Nesterovičius bei Matthew Nielsenas.

Favoritams įkandin B grupėje turėtų sekti Malagos "Unicaja", o Romos "Virtus" teks atlaikyti dviejų komandų, kurioms kaip niekam kitam tinka etiketė "pagaminta JAV", spaudimą.

Amerikiečio Chriso Flemingo vadovaujama Bambergo "Brose Baskets" ekipa naudosis penkių JAV krepšininkų paslaugomis. Daugiau legionierių iš už Atlanto turi tik Eurolygos atrankos barjerą įveikusi Šarlerua "Spirou" – septynis.

C grupė: čempionų paradas

Penki nacionalinių pirmenybių nugalėtojai ir stipriausia Eurolygos komanda "Barcelona" susigrums C grupėje.

Pirmą kartą per istoriją Eurolygoje antrus metus iš eilės rungtyniausiantys Vilniaus "Lietuvos ryto" krepšininkai atsidūrė dviejų greičių grupėje, kurioje turės laviruoti tarp žemyno krepšinio banginių ir išsišokėlių.

"Mūsų grupėje trys komandos turi didžiulius biudžetus ir ne ką mažesnes ambicijas, bet kiti trys klubai taip pat yra rimti konkurentai. Patirtis rodo, kad prognozuoti tokių turnyrų baigties neįmanoma", – teigė likus vos savaitei iki Eurolygos starto prie Lietuvos čempionų prisidėjęs vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius.

2007–2008 m. būtent jis buvo sėkmingiausio vilniečių pasirodymo prestižinėje lygoje kalvis – "Lietuvos rytas" užtikrintai pateko į antrąjį etapą ir iki paskutinės akimirkos grūmėsi dėl vietos ketvirtfinalyje.

Tuomet serbas rėmėsi patikimu įžaidėjo Holliso Price'o ir aukštaūgio Marijono Petravičiaus tandemu ir neprilygstamu improvizacijos meistru Chucku Eidsonu. Dabar A.Trifunovičiui teks paskubomis ieškoti naujų ginklų, nes komandą papildę penki naujokai sezono pradžioje nedemonstravo solidaus žaidimo, o praėjusį sezoną ekipą tempusiam gynėjui Martynui Gecevičiui reikia daugiau laiko atsigauti po pasaulio pirmenybių Turkijoje.

Vargu ar erdvės improvizacijoms "Lietuvos rytui" suteiks "Barcelona" ir Sienos "Montepaschi". Tik kosmetinių pokyčių vasarą paliesti katalonai, Ispanijos supertaurės turnyre pasityčioję iš Madrido "Real" klubo ir pranokę pačius NBA karalius Los Andželo "Lakers", jau pademonstravo, kad praėjusio sezono finiše iš rankų išsprūdęs šalies čempionų titulas nereiškia "Barcelona" hegemonijos pabaigos.

Trenerio Simone Pianigianio nubrėžtu kursu pavydėtinai stabiliai žengianti "Montepaschi" ekipa su Rimantu Kaukėnu ir Kšyštofu Lavrinovičiumi taip pat yra viena pretendenčių prasibrauti į finalo ketverto turnyrą. Darjušas Lavrinovičius ieškos savo vietos turtais, bet ne rezultatais pasižyminčiame Stambulo "Fenerbahce Ulker" klube, kuriam vadovaus "Lietuvos ryto" aistruoliams jau pažįstamas naujas strategas Nevenas Spahija.

Likusios dvi C grupės komandos – Šolė "Basket" ir Zagrebo "Cibona" – tarpsezoniu neteko kelių svarbių žaidėjų, bet iš anksto nelaidoja galimybių grumtis.

D grupė: yra senų sąskaitų

D grupėje vėl susikirto dukart Eurolygos finaluose kovojusių Maskvos CSKA ir Atėnų "Panathinaikos" keliai.

Maskviečiai, 2007 ir 2009 m. pralaimėję lemiamą Eurolygos kovą Atėnų krepšininkams, turės progą šiek tiek atsilyginti skriaudėjams. Papildomos intrigos CSKA ir "Panathinaikos" mačams suteiks tai, kad abiem komandos vadovaus žinomi buvusios Jugoslavijos krepšinio specialistai – juodkalnietis Duško Vujoševičius ir serbas Željko Obradovičius.

Palyginti su praėjusiuoju sezonu, pasikeitimų Maskvos ir Atėnų ekipose – nedaug ir beveik po lygiai.

CSKA ir "Panathinaikos" klubų vadovai neslepia ambicijų: tikslas – finalo ketvertas. Graikų užmojai netgi agresyvesni, turint galvoje, kad praėjusį Eurolygos sezoną Atėnų krepšininkai nepateko į ketvirtfinalį.

Eurolygos ekspertų nuomone, į Eurolygos grandų ginčą gali įsiterpti Stambulo "Efes Pilsen" ekipa ir Roberto Javtoko atstovaujama Europos taurės laimėtoja bei Ispanijos taurės turnyro finalininkė Valensijos "Power Electronics" komanda.

"Efes Pilsen" ginklų arsenale yra penki pasaulio vicečempionai – gynėjai Keremas Tunceri, Enderas Arslanas ir Sinanas Guleras bei puolėjai Cenkas Akyolis ir Keremas Gonlumas.

Kukliau vertinamos Joną Mačiulį ir Marijoną Petravičių savo gretose turinčios Milano "Armani Jeans" ir Liublianos "Union Olimpija" ekipų galimybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų