Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo rinktinei – vartininkų dilema

2009-03-21 09:00
Futbolo rinktinei – vartininkų dilema
Futbolo rinktinei – vartininkų dilema / "Reuters" nuotr. Galimybės: labiausiai iš trijų kandidatų patyręs Ž.Karčemarskas turi daugiausia šansų ginti Lietuvos rinktinės vartus mače su Prancūzija.

Likus vos savaitei iki rungtynių su pasaulio vicečempione Prancūzija, Lietuvos futbolo rinktinės treneriai dar nežino, kas gins vartus nuo Thierry Henry, Francko Ribery, Djibrilio Cisse ir kompanijos smūgių.

Senbuvis – neužtikrintas

Nuo 2002 m. Lietuvos rinktinės vartuose nepakeičiamas Žydrūnas Karčemarskas šįkart negali būti garantuotas, kad kovo 28 d. Kaune ir balandžio 1 d. Paryžiuje žais starto vienuolikėje.

25-erių alytiškis šį sezoną visiškai nerungtyniauja. Formaliai jo sutartis su Maskvos "Dinamo" galioja iki metų pabaigos, bet Rusijos klubo vadovai lietuviui žiemą pasiūlė ieškotis naujos komandos. Kol kas paieškos – bevaisės. Ž.Karčemarskas lieja prakaitą antrosios "Dinamo" komandos treniruotėse, bet žino, kad rungtynėse jo paslaugų neprireiks.

"Apmaudu, kad viskas taip susiklostė. Buvo keli pasiūlymai iš Rusijos pirmosios lygos, bet nenorėjau ten žaisti. Jau norėčiau pabandyti save kitoje šalyje, bet jokių konkrečių pasiūlymų nebuvo. Kas belieka – sunkiai dirbu treniruotėse, stengiuosi nenusiminti ir laukiu. Blogiausia, kad nuo manęs beveik niekas nepriklauso", – dienraščiui pasakojo 35 kartus rinktinei atstovavęs Ž.Karčemarskas.

Vartininkas prieš kelias savaites Rusijos spaudai prisipažino, kad toliau nerungtyniaudamas gali netekti vietos Lietuvos rinktinėje. "Suprantu, kad man trūksta žaidimo praktikos. Todėl nežinau, ar būsiu pagrindinis vartininkas. Atiduosiu visas jėgas, bet spręsiu ne aš, o treneriai", – pakartojo žvėrimi pravardžiuojamas futbolininkas.

Konkurentai iš Rumunijos

Ž.Karčemarskas pripažino, kad konkurencija tarp rinktinės vartininkų pastaruoju metu didėja. Į pirmadienį Vokietijoje, Bad Homburge, prasidėsiančią keturių dienų treniruočių stovyklą treneris Jose Couceiro pakvietė dar du vartų sargus – Rumunijos klubams atstovaujančius Paulių Grybauską (Galačio "Otelul") ir Giedrių Arlauskį (Urzičenio "Unirea").

24 metų P.Grybauskas savo komandoje pralaimi konkurencinę kovą labiau patyrusiam bulgarui Stojanui Kolevui, todėl jis neturi pranašumo prieš taip pat nerungtyniaujantį Ž.Karčemarską.

Kitokia į Rumuniją pernai iš "Šiaulių" persikėlusio G.Arlauskio situacija. 21 metų telšiškis jau per debiutinį sezoną tapo pagrindiniu "Unirea" vartininku ir yra sužaidęs 17 iš 20 rungtynių. Urzičenio komanda užima antrą vietą Rumunijos lygoje, o pagal praleistus įvarčius (14) dalijasi 2–3 pozicijas su lydere Bukarešto "Dinamo".

Įspūdingą formą G.Arlauskis demonstruoja ir po žiemos pertraukos. Lietuvis dar nepraleido nė vieno įvarčio, o "Urinea" vienas rungtynes laimėjo ir dvejas sužaidė lygiosiomis.

Būtent G.Arlauskis paskutinių draugiškų rungtynių su Andora (3:1) antrame kėlinyje pakeitė Ž.Karčemarską. "Tiek Paulius, tiek Giedrius yra labai geri vartininkai, galiu abu apibūdinti tik iš geriausios pusės. Konkurencija su jais mane verčia pasitempti", – pripažino Ž.Karčemarskas.

Išsirinks Vokietijoje

Aštrėjanti kova tarp vartininkų džiugina ir Lietuvos rinktinės trenerius. "Žydrūnas kelerius metus buvo neliečiamas. Dabar padėtis pasikeitė. Mums tai tik į naudą – būtumėte matę, kaip Karčemarskas plušėjo stovykloje Portugalijoje. Buvo gražu žiūrėti", – šyptelėjo J.Couceiro asistentas Vitalijus Stankevičius.

Futbolo specialistas neneigė, kad ne visų vartininkų šansai – vienodi. "Vis tiek manau, kad daugiausia galimybių žaisti su prancūzais turi Karčemarskas. Jis labiau patyręs, uostęs parako tokiose rungtynėse. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad sprendimas jau priimtas. Manęs to klausė ir federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius. Pasakiau, kad viską pamatysime stovykloje Vokietijoje", – dilemos sprendimą ateinančiai savaitei atidėjo vienas rinktinės trenerių.

Bet kuriuo atveju visi trys pretendentai nestokoja motyvų stengtis. Ž.Karčemarskui geras pasirodymas su prancūzais galbūt padėtų pagaliau susirasti komandą. P.Grybauskas turi progą parodyti, kad be reikalo užsisėdėjo ant "Otetul" suolo. G.Arlauskis – kad jau pasirengęs jaunimo rinktinių vartininko pirštines visam laikui pakeisti į vyriškas.

Tačiau vien gero vartininkų žaidimo su pasaulio vicečempionais nepakaks. "Vartininkas gali išgelbėti komandą sykį ar du. Bet jei tikimės teigiamo rezultato, prieš tokio lygio varžovus turės gintis visa komanda, net ir puolėjai", – pabrėžė du sykius praėjusiame Europos čempionato atrankos cikle su prancūzais jau susidūręs Ž.Karčemarskas.


Lietuvos rinktinės kandidatai

Vartininkai: Ž.Karčemarskas (Maskvos "Dinamo", Rusija), P.Grybauskas (Galačio "Otelul", Rumunija), G.Arlauskis (Urzičenio "Unirea", Rumunija).

Gynėjai: I.Dedura (Maskvos "Spartak", Rusija), M.Žaliūkas (Edinburgo "Hearts", Škotija), A.Klimavičius (Jekaterinburgo "Ural", Rusija), A.Skerla (Balstogės "Jagiellonia", Lenkija), I.Zelmikas (FBK "Kaunas"), V.Alunderis (Simferopolio "Tavrija", Ukraina), M.Stankevičius (Genujos "Sampdoria", Italija), A.Jokšas ("Tavrija").

Saugai: D.Šemberas (Maskvos CSKA, Rusija), M.Panka (Lodzės "Widzew", Lenkija), L.Pilibaitis (Giorio ETO, Vengrija), M.Kalonas (Zaporožės "Metalurg", Ukraina), K.Ivaškevičius (FBK "Kaunas"), M.Savėnas (Novotroicko "Nosta", Rusija), D.Šernas ("Widzew"), D.Česnauskis ("Hearts"), E.Česnauskis ("Moskva", Rusija), S.Mikoliūnas ("Hearts").

Puolėjai: T.Danilevičius ("Livorno", Italija), A.Velička (Glazgo "Rangers", Škotija), R.Poškus ("Ural").

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų