Pereiti į pagrindinį turinį

Garsi šokėja viliasi švelnios bausmės

2006-10-28 00:00

Iki pasaulio čempionato likus mėnesiui, E.Daniūtė apkaltinta vartojusi dopingą

Iki pasaulio čempionato likus mėnesiui, E.Daniūtė apkaltinta vartojusi dopingą

Pirmą kartą Lietuvos sportinių šokių istorijoje pareikšti kaltinimai dopingo vartojimu. Tarptautinė sportinių šokių federacija (IDSF) pranešė, kad šokėjos Editos Daniūtės organizme rasta draudžiamo stimulianto sibutramino. Šokėja ir jos partneris Arūnas Bižokas tikisi, jog sankcijos nebus griežtos, ir jie galės dalyvauti po mėnesio vyksiančiame pasaulio čempionatE.

Pretenduoja į auksą

Dopingo testą daugkartiniai Lietuvos klasikinių sportinių šokių čempionai, pasaulio ir Europos vicečempionai A.Bižokas ir E.Daniūtė atliko po rugpjūčio 19 dieną Štutgarte vykusio Vokietijos atvirojo čempionato, kuriame pora užėmė antrąją vietą.

IDSF pranešė, kad E.Daniūtės organizme rastas draudžiamas preparatas sibutraminas. Tai patvirtino ir pirmas, ir pakartotinis tyrimas.

Šokėjai neslepia, kad turi didelių vilčių lapkričio 25 dieną Danijoje vyksiančiame pasaulio čempionate iškovoti aukščiausius apdovanojimus. Jų optimizmą paskatino ir tai, kad iš mėgėjų pasitraukė pagrindiniai poros varžovai italai Domenikas Soalė ir Džoja Čerazoli. Dabar lietuviai jau vadinami pagrindiniais favoritais, tačiau jų likimas - IDSF rankose.

Įtarimai sąmokslu atkrito

A.Bižokas teigė nežinąs, kada IDSF disciplinos taryba svarstys bylą ir skirs nuobaudą. “Skaičiau dokumentą, kuriuo komisija vadovaujasi nagrinėdama tokias bylas, tačiau ten nenurodomi terminai. Paprastai užtrunkama apie dvi savaites”, - sakė jis.

Pora iš pradžių buvo šokiruota žinios apie dopingą. “Spėliojome, kaip tai galėjo atsitikti. Kilo visokių minčių. Kai radome priežastį, atpuolė įtarimai, kad čia sąmokslas. Tačiau keista, kad taip ilgai užtruko rezultatų paskelbimas. Tyrimas laboratorijoje atliktas rugpjūčio 22 dieną, o mus A testo rezultatai pasiekė tik rugsėjo 14 dieną. Užsakėme B turimą, jo rezultatus gavome spalio 10 dieną”, - pasakojo A.Bižokas.

Nenurodo visų komponentų

E.Daniūtė vartojo kiniškus papildus, kurie padeda numesti svorio. Vaistų aprašyme nebuvo nurodyta, kad juose yra sibutramino. Jis veikia centrinę nervų sistemą slopindamas alkio jausmą.

“Tai nėra vaistai, o vaistinis žolelių preparatas, skirtas organizmui valyti, lieknėjimui. Jis plačiai reklamuojamas. Mes pranešėme, kad gamintojas nenurodo, jog į preparato sudėtį įeina ir sibutraminas. Šių papildų galima įsigyti Lietuvoje per platintojus, kosmetologus, pirkti internetu”, - sakė A.Bižokas.

Už dopingo vartojimą gali būti skiriama diskvalifikacija iki metų, tačiau šokėjai viliasi, kad viskas turėtų baigtis įspėjimu ir papeikimu. “Kol kas pasaulyje nėra buvę nė vieno atvejo, kad šokėjai būtų diskvalifikuoti”, - teigė A.Bižokas.

Pora toliau rengiasi planetos pirmenybėms. “Kitaip būti negali. Tikimės, kad būsime tik įspėti ir galėsime dalyvauti pasaulio čempionate”, - viliasi A.Bižokas. Pora Anglijoje pasamdė advokatus, kurie gintų jų interesus.

Sportininkė tapo auka

“Ji yra auka firmos, kuri gamina maisto papildus, o jų anotacijoje neparašė, kad sudėtyje yra sibutramino”, - mano sportininkų trenerė Jūratė Norvaišienė.

“Mūsų sveikatos ministerija ištyrė papildą, ir jame rado sibutramino. Edita vartojo žolelių preparatą, o sibutraminas yra cheminis produktas. Šį papildą šokėja pradėjo naudoti maždaug prieš metus”, - sakė J.Norvaišienė.

Trenerė teigė, kad artėjant pasaulio čempionatui porai tenka sustiprintas dėmesys. “Nesame kvaili, kad naudotume preparatus, kurie draudžiami. Gal dopingas šokėjams ir padėtų, tačiau mūsų sporte yra svarbesnių dalykų. Be to, standartiniuose šokiuose daugiau lemia vyras, o pas A.Bižoką nieko nerasta. Tai mūsų naudai”, - teigė J.Norvaišienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų