Į biatlono sezono startą – su viltimis būti tarp lyderių

Biatlono karavanas ruošiasi startui. Kitą antradienį Šiaurės Karelijos regione esančiame Kontiolahtyje (Suomija) prasidės keturis mėnesius vyksiančios pasaulio biatlono taurės varžybos, prie ekranų pritrauksiančios milijonus šios sporto šakos gerbėjų.

Vis ryškiau snieguotose trasose žiba ir žalioji lietuvių apranga, o Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) mūsų šalies biatlono plėtrą įvardija kaip vieną sparčiausių planetoje.

Užduotis lyderiui – kilti aukštyn

Ketvirtas, penktas, šeštas. Praėjusį sezoną Vytautas Strolia tapo pirmu nepriklausomos Lietuvos biatlonininku, kuriam pavyko prasibrauti į pajėgiausiųjų šešetuką pasaulio taurės varžybose. Po Naujųjų Rūpoldinge (Vokietija) mūsiškis iškovojo ketvirtą vietą sprinte bei penktąją persekiojime, o šešta vieta džiaugėsi jau po olimpinių žaidynių, kovą, „namų“ etapo Otepėje (Estija) sprinte.

„Vytautas Strolia praėjusį sezoną pasiekė geriausius karjeros rezultatus, triskart įsiveržęs į Top-6. Ar tikite, kad jam pavyks šiemet prasibrauti tarp prizininkų?“, – socialiniuose tinkluose anonsuodami būsimą sezoną aistruolių klausė Biathlonworld.com.

Pajudėti žingsniu pirmyn tikisi ir pats V.Strolia, nesureikšminantis papildomo dėmesio. Tiesa, sezono išvakarėse pasitikėjimą išmušė peršalimas.

„Norisi jau tų oficialių startų ir pagaliau pajausti varžybų ritmą. Dar šiek tiek yra to neužtikrintumo, nes varžybų nėra, nežinau, kokioje esu vietoje, kokiame pasirengimo lygyje. Paskutines kelias dienas sirguliuoju, o tai irgi neprideda pasitikėjimo. Tikiuosi, kad tą ligą išsilaižysiu ir turėtų būti viskas gerai, – sakė V.Strolia. – Noriu ir turiu pridėti kažkiek kiekvienose varžybose, bent po žingsnelį į priekį. Pažiūrėsime, kaip pavyks, bet faktas, kad lūkesčiai vis didėja. Norisi, kad rezultatai būtų dar aukštesni.“

Ambicijų neslepia ir Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas, prisiminęs V.Strolios bei mišrios estafetės iškovotas ketvirtas vietas Europos čempionatuose.

„Medaliai šviečiasi ne pirmą sezoną. Vienu atveju iki medalio pritrūko sekundės, kitu – vieno papildomo šūvio estafetėje. Lūkesčiai iš tų sportininkų, kurie užkėlė kartelę, yra atitinkamai didesni. Jei viskas tvarkoje, turėtų būti dar geriau. Labai norėtumėme, kad lyderio Vytauto pozicijos nenukristų – didžiausi lūkesčiai iš jo“, – teigė A.Daugirdas.

Konkurencija vyrų ekipoje

Lietuvos biatlono federaciją ypač džiugina kasmet didėjanti konkurencija vyrų komandoje. Pasaulio taurės normatyvas pakluso net 10 vyrų, iš kurių startuoti vienoje rungtyje drauge galės ne daugiau keturių. A.Daugirdas neabejoja, kad pasaulio taurės kovas šį sezoną pajaus daugiau atletų, o rotacija komandoje neišvengiama.

„Rotacija tikrai vyks, treneriai spręs, kuriuos sportininkus statyti į atitinkamus pasaulio taurės etapus. Jie įvertins visas aplinkybes – ir sportininko būseną, ir perspektyvą. Dėl vyrų ramu, nes turime žymiai daugiau sportininkų su pasaulio taurės normatyvu nei kvotų“, – džiaugėsi A.Daugirdas.

Vis dėlto net ir likus savaitei iki pirmojo starto dar nėra žinoma, kas sudarys smogiamąjį rinktinės ketvertą. Olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovavo V.Strolia, Tomas Kaukėnas, Karolis Dombrovskis ir Linas Banys, ypač sėkmingai pasirodę estafetės varžybose, kuriose finišavo 14-i. Vasarą skambiai apie save priminė pasaulio jaunimo čempionu riedslidžių supersprinto rungtyje tapęs Maksimas Fominas, realiai nusitaikęs į vietą rinktinės ketveriukėje.

„Maksimas gali įsitvirtinti pagrindinėje rinktinėje ir įskaitiniai taškai jau pirmame sezone tarp suaugusiųjų yra pasiekiami. Jaunieji sportininkai nemiega, tobulėja, bet tiek Karolio, tiek Tomo rezultatai gali būti geresni – jie sukaupė dar didesnę patirtį. Vyrams norėtųsi palinkėti išlaikyti pozicijas ir bandyti šturmuoti vietas arčiau pirmojo dešimtuko“, – ambicingą tikslą įvardijo A.Daugirdas.

Praėjusio sezono Nacijų taurės įskaitoje Lietuvos vyrų ekipa buvo 16-a, tačiau pratęsus Rusijos bei Baltarusijos rinktinių suspendavimą mūsiškiai sezono pradžią pasitinka būdami 14-a pajėgiausia planetos komanda.

Moterys sieks suburti estafetę

Sėkmingas estafetės komandos pasirodymas Pekino olimpinėse žaidynėse suteikė finansinį pagrindą rinktinės kvartetui siekti naujų aukštumų prasidėjusiame olimpiniame cikle: patekimas į 16-uką sportininkams garantavo valstybines stipendijas. Tarpsezoniu nebuvo aiškus ir taip kuklios moterų ekipos likimas, tačiau tiek 26-erių Gabrielė Leščinskaitė, tiek 37-erių Natalija Kočergina toliau varžysis pasaulio taurės varžybose.

„Džiugu, kad visas rinktinės branduolys išliko ir yra pasiryžęs varžytis naujame olimpiniame cikle. Jie kaip sportininkai subrendę bei gali rodyti geresnius rezultatus. Kalbų, svarstymų buvo. Vyrų estafetės rezultatas olimpinėse žaidynėse užtikrino tolimesnį branduolio išlikimą. Moterų tarpe sportininkės supranta, kad be jų bus sudėtinga pritraukti jaunus sportininkus, o ir pačios dar nori parodyti, ką gali“, – dėstė A.Daugirdas.

Vis dėlto kova dėl olimpinių kelialapių bei pernai praleisti pasaulio taurės etapai Lietuvai kainavo moterų komandos kvotų praradimą: sportininkės yra garantuotos dėl dalyvavimo tik pirmuose trijuose naujojo sezono etapuose – po pirmojo trimestro individualūs taškai bus perskaičiuoti.

„Tikimės, kad tiek Natalija, tiek Gabrielė susidoros su savo užduotimi išlaikyti savo pozicijas pasaulio taurėje. Turime vilčių, kad galbūt šį sezoną sportininkių, kurioms paklus pasaulio taurės normatyvas, bus daugiau negu dvi. Gal netgi grįšime į pasaulio taurę su moterų estafete – tai būtų didelis žingsnis“, – sakė A.Daugirdas.

Rinktinės trenerius optimistiškai nuteikia Lietuvos pilietybę šiemet gavusios 23-ejų Lidijos Žurauskaitės rezultatai stovyklų bei kontrolinių varžybų metu. Vasarą Baltijos U23 čempione tapo 20-metė Marija Kresik, o su šautuvu vis labiau susidraugauja pajėgi orientacininkė 22-ejų Judita Traubaitė. Jos varžysis IBU taurės varžybose, kurių pirmasis etapas kitą savaitę vyks Idrėje (Švedija).

Pasaulio čempionatas – sėkmingoje Lietuvai trasoje

Svarbiausios sezono varžybos tradiciškai numatomos antroje sezono pusėje: Europos čempionatas vyks sausio 25-29 dienomis Lencerhaidėje (Šveicarija), o planetos pirmenybėse biatlonininkai grumsis vasario 8-19 d. Oberhofe (Vokietija).

„Lencerhaidėje oficialių tarptautinių varžybų yra vykę mažiausiai. Ten aukštikalnės, o trasa pakankamai sudėtinga. Kas ruošis Europos čempionatui, turės atitinkamai pasirinkti pasirengimo planą, galbūt praleisti kažkurį pasaulio taurės etapą, – komentavo A.Daugirdas. – Su pasirengimu pasaulio čempionatui paprasčiau, nes varžybos vyks panašiame mūsų sąlygoms aukštyje. Oberhofas yra neprognozuojamų orų vieta – gali snigti, lyti, būti rūkas ar pūsti vėjas. Šįkart pasaulio čempionatas vyks vasarį, tad tikimės, kad žiema bus stabilesnė ir gamtos išdaigos darys mažiau įtakos.“

Vis dėlto Oberhofo trasa Lietuvai istoriškai viena sėkmingiausių. Būtent ten pirmą kartą karjeroje į 20-uką pateko V.Strolia, 8 bei 10 pozicijas yra užėmusi Diana Rasimovičiūtė, geriausius karjeros rezultatus sprinto rungtyse yra užfiksavę K.Dombrovskis bei N.Kočergina.

„Oberhofe esame turėję daug aukštų vietų. Sportininkai puikiai žino tą trasą, ji viena sunkiausių pasaulio taurėje. Gal mums ji bus sėkminga“, – vylėsi A.Daugirdas.

Beje, skirtingai nei pastaruosius kelerius metus, šį sezoną mūsiškiai pradės nedalyvavę jokiose oficialiose priešsezoninėse varžybose. Įprastai Lietuvos biatlonininkai varžydavosi atvirajame Norvegijos čempionate.

„Šilta žiemos pradžia Skandinavijoje privertė pakoreguoti rinktinės pasirengimo planus. Buvo suplanuota stovykla Norvegijoje, Šjušjene, bet dėl sniego trūkumo stovyklos vykdyti galimybės neturėjome. Tačiau kaip anksčiau į priešsezonines varžybas nesikoncentravome. Buvo priimtas sprendimas šiemet apsiriboti kontroliniais startais komandos viduje“, – paaiškino A.Daugirdas.

Pasaulio biatlono taurės varžybų transliacijas bus galima stebėti per „Eurosport“ bei eurovisionsports.tv/ibu.

Pirmo pasaulio taurės etapo Kontiolahtyje programa:

Lapkričio 29 d. (antradienis)

14.15 val. – vyrų 20 km asmeninės lenktynės

Lapkričio 30 d. (trečiadienis)

14.15 val. – moterų 15 km asmeninės lenktynės

Gruodžio 1 d. (ketvirtadienis)

12.00 val. – vyrų estafetė 4x7,5 km

14.35 val. – moterų estafetė 4x6 km

Gruodžio 3 d. (šeštadienis)

11.45 val. – vyrų 10 km sprintas

14.45 val. – moterų 7,5 km sprintas

Gruodžio 4 d. (sekmadienis)

13.15 val. – vyrų 12,5 km persekiojimas

15.15 val. – moterų 10 km persekiojimas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių