Į prestižines buriavimo varžybas – su kilnia misija

  • Teksto dydis:

Gavusi vardinį kvietimą pirmą kartą startuoti „The Ocean Race“ lenktynėse „VO65“ klasės jachta, Lietuva su „Ambersail 2“ ne tik įgyvendins daugiau nei dešimtmetį siektą svajonę, bet ir atliks pagalbos Ukrainai misiją.

Akcentas – taika Ukrainoje

2023-iųjų sausio 15-ąją Alikantėje (Ispanija) startuosiančiame viename iš trijų pasaulinės buriavimo organizacijos „World Sailing“ reikšmingiausių renginių – „The Ocean Race“ varžybose – plevėsuos ir Lietuvos vėliava.

Greta penkių „IMOCA“ klasės jachtų, besivaržysiančių „The Ocean Race“ lenktynėse aplink pasaulį, išsirikiuos ir „VO65“ jachtos, sieksiančios „The Ocean Race VO65 Sprint Cup“ trofėjų.

„The Ocean Race“, savo rangu prilygstančios „Amerikos taurės“ varžyboms ir olimpinėms žaidynėms, atrodė kaip neįveikiamas buriavimo sporto Everestas. Šiandien esame pakeliui į šią istorinę viršūnę. Tačiau dėl įvykių Ukrainoje bet kokie asmeniniai ar nacionaliniai džiaugsmai ir pasiekimai nuvertėja. Vienintelė ir pagrindinė mūsų visų svajonė – taika Ukrainoje. Todėl norime, kad mūsų svajonės išsipildymas bent dalele prisidėtų ir prie Ukrainos svajonės. Tvirtai tikime, kad taika į Ukrainą sugrįš, kad ši šalis vėl klestės ir kad dėl to reikia stengtis jau šiandien“, – teigė „Ambersail 2“ komandos vadovas Raimundas Daubaras.

Bendradarbiaudama su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įsteigtu fondu „United 24“, „Ambersail 2“ komanda į milijonus žiūrovų visame pasaulyje sutraukiančią „The Ocean Race“ auditoriją žengs kviesdama prisidėti prie karo nusiaubtos Ukrainos atstatymo.

„Daugeliui žmonių karas Ukrainoje tapo foniniu dalyku. Tačiau sportas negali būti dar vienas pabėgimo nuo tikrovės būdas. Norime pasauliui priminti, kad Ukrainai jau šiandien reikia pagalbos siekiant atstatyti tai, kas sugriauta, ir atkurti normalų gyvenimą šalyje. „The Ocean Race“ – globali platforma šiai Ukrainos atstatymo žiniai skleisti“, – teigė R. Daubaras.

Prestižinis šansas

Pasak „Ambersail 2“ globalios programos vadovo Regimanto Buožiaus, tai, kad Lietuva gavo vardinį kvietimą startuoti „The Ocean Race“ specialiai „VO65“ jachtoms šiemet įsteigtoje įskaitoje – didelis mūsų šalies įvertinimas pasauliniu mastu.

„Ambersail 2“ – viena pajėgiausių lenktyninių jachtų pasaulyje, sukurta varžytis vandenynuose.

„Mes esame nedidelė jūrinė valstybė. Tačiau per pastaruosius dešimt metų turėjome „VO60“ klasės jachtą „Ambersail“, kuri tapo Lietuvos vizitine kortele skirtinguose pasaulio uostuose, turime Roką Milevičių, dalyvavusį „The Ocean Race“ lenktynėse aplink pasaulį, o pastaruosius metus aktyviai buriuojame „VO65“ klasės jachta ir prisidedame prie „The Ocean Race“ vystomų tvarumo projektų, ypatingą dėmesį skiriančių vandenynų ekologijai. Mūsų pastangos ir entuziazmas tikrai matomi, o didžiulis „The Ocean Race“ palaikymas liudija, kad per kelerius metus bendradarbiavimo įrodėme: Lietuva atitinka aukščiausius šių varžybų organizatorių keliamus vertybinius ir profesionalumo standartus“, – kalbėjo R. Buožius.

Jis pripažino, kad pastarieji keleri metai buvo sudėtingi: pandemija, karas Ukrainoje, prastėjanti ekonominė padėtis vertė beveik nuleisti rankas. Vis dėlto, gavusi vardinį kvietimą iš „The Ocean Race“, sužinojusi apie „VO65“ klasei pasikeitusį, trumpesnį, varžybų formatą ir sulaukusi didžiulio organizatorių palaikymo, mūsų komanda nedvejojo: privalo startuoti.

„Turime vieną pajėgiausių lenktyninių jachtų pasaulyje – „Ambersail 2“ yra sukurta varžytis vandenynuose. Tad pasinaudoti išskirtiniu šansu – tai atiduoti duoklę pačiam laivui ir Lietuvai“, – sakė R. Buožius.

Kapitonas – olimpietis

Pasak „The Ocean Race“ startuosiančios „Ambersail 2“ kapitono, olimpiečio Roko Milevičiaus, Lietuva varžybose išsiskirs ir tuo, kad komanda bus suburta nacionaliniu pagrindu.

Tai neįprasta strategija tokio rango varžybose, kuriose įprasta, kad įgulos samdo profesionalus ir buriavimo žvaigždes.

Patirtis: „Ambersail 2“ kapitonas – olimpietis R. Milevičius./ Eduardo Bareikos nuotr.

„Mums tai bus didelis iššūkis, bet tikiu, kad įveikiamas. Labai džiaugiuosi, kad turėsiu šansą bent dalį savo patirties perduoti būtent jaunajai Lietuvos buriuotojų kartai. Su „Ambersail 2“ mes turime unikalią galimybę iš jaunimo užauginti vandenynuose galinčius lenktyniauti buriuotojus. Tikiu, kad šis projektas padės jiems tapti tokiais, kurie vėliau patys ves Lietuvos buriavimą į priekį“, – teigė R. Milevičius.

Pasak jo, mūsų komandoje bus ir keli užsienio buriuotojai. Tikimasi, kad, atsižvelgus į „Ambersail 2“ pasirinktą misiją, prisijungs ir dvi Ukrainos buriuotojos.

Šiuo metu tarp įgulos narių – „The Ocean Race Europe“ startavę ir didžiulę patirtį sukaupę pamainos vadas ir vairininkas Saulius Pajarskas, jaunosios kartos buriuotojai Domantas Juškevičius, Deimantė Jarmalavičiūtė, taip pat Jonas Drąsutavičius ir Lenkijos buriuotojas Wiktoras Kobrynas. Galutinė sudėtis paaiškės po treniruočių stovyklos Valencijoje.

Pirmas „The Ocean Race“ įskaitos etapas „VO65“ jachtoms drieksis nuo Alikantės iki Žaliojo Kyšulio. Kiti etapai lauks birželį – nuo Orhuso (Danija) iki Hagos (Nyderlandai) ir nuo Hagos iki Genujos (Italija). „VO65“ formato trofėjų iškovos ta komanda, kuri geriausiai pasirodys susumavus šių etapų ir uostuose vyksiančių pakrantės lenktynių rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių