Pereiti į pagrindinį turinį

Į Turkiją nevyks du gynėjai

2010-08-23 23:59
Gynyba: amerikietį R.Westbrooką bando sustabdyti M.Kalnietis.
Gynyba: amerikietį R.Westbrooką bando sustabdyti M.Kalnietis. / "Reuters" nuotr.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iš Ispanijos grįžo be pergalių. Vis dėlto rinktinės treneriai pernelyg nesijaudino dėl draugiškų rungtynių su dviem stipriausiomis planetos ekipomis rezultatų.

Įvertino žaidėjų pastangas

Svarbiausia sąlyginės Lietuvos rinktinės trenerių ramybės priežastis – jie žino, ką dar reikia ištaisyti iki pasaulio čempionato pradžios.

Po pralaimėjimo JAV rinktinei rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra liko patenkintas žaidėjų kovingumu.

"Norėjome žaisti ir laimėti, bet pergalė nebuvo svarbiausias tikslas, kurio siekti norėjome bet kokia kaina. Džiaugiuosi tuo, kad vyrai po pralaimėjimo ispanams tikrai nusiteikė šioms rungtynėms, didžiąją jų dalį laikėsi mūsų numatyto žaidimo plano ir tikrai nėra jokių priekaištų dėl kovingumo ir dėl to, kiek visi mūsų žaidėjai atidavė jėgų, – Lietuvos rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis citavo K.Kemzūrą. – Kadangi tai kontrolinės rungtynės, mes taip pat norėjome išbandyti kai kuriuos variantus. Todėl ir žaidėjų keitimų buvo daugiau, negu jų būtume darę per oficialias varžybas. Norėjau, kad visi krepšininkai pabūtų aikštėje."

K.Kemzūra liko patenkintas tuo, kad komanda ilgai kontroliavo žaidimą. "Tik baigiantis trečiajam kėliniui patekome į šiokią tokią duobę – pritrūko aštrumo, agresyvumo, padarėme keletą klaidų ir varžovai pabėgo, – komentavo lūžio momentą K.Kemzūra. – Tačiau vėlgi pasikartosiu – norėjau leisti pažaisti visiems krepšininkams, ir iš dalies tai taip pat lėmė, kad ta krizė užsitęsė tiek ilgai, kad po to varžovai jau buvo nepavejami."

Komandą kamuoja klaidos

K.Kemzūra nebuvo labai niūriai nusiteikęs ir po pralaimėjimo ispanams, nors pripažino, kad nuotaika šiek tiek kitokia nei po turnyro Vokietijoje, kur lietuviai nugalėjo visus varžovus.

"Nereikia pamiršti, kad ir žaidėme su kito kalibro varžovais. Jeigu lygintume mūsų žaidimą su pirma dvikova prieš ispanus, sakyčiau, kad šįkart buvome labiau susitelkę, du pirmi kėlinukai buvo visai neblogi. Įstrigome trečiajame. Reikės analizuoti, kodėl taip nutiko. Kai kas aišku jau dabar – per pirmus du kėlinukus padarėme šešias klaidas, o baigėme rungtynes turėdami 19 klaidų. Vadinasi po pertraukos praradome 13 kamuolių. Ir nemažai jų – per pirmas trečio kėlinio minutes.

Varžovai trečią kėlinį pradėjo energingiau, o mes atrodėme vangūs, praradę drausmę. Pirmus du kėlinius sugebėjome netgi pristabdyti greitą ispanų greitą, o tai tikrai nėra paprasta. Tik po pertraukos atrodėme kažkokie išsigandę", – L.Kunigėlis perdavė K.Kemzūros žodžius.

Kokios didžiausios Lietuvos rinktinės žaidimo problemos? Treneris atsakė: "Vis dar galime ir turime sumažinti klaidų. Pavyzdžiui, mače su JAV per pirmą pusę praradome 10 kamuolių. Aišku, nereikia pamiršti, kad žaidėme su komanda, kuri spaudžia beveik visas 40 minučių ir pagal intensyvumą jai tikrai nedaug kas pasaulyje gali prilygti, tačiau klaidų dar galime pamažinti. Ir turėsime pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių, ypač po savuoju krepšiu."

Paskelbė dvyliktuką

Nesėkmių mačuose su pačiais grėsmingiausiais varžovais nesureikšmino ir įžaidėjas Mantas Kalnietis: "Tokios varžybos yra labai gerai, nes stipresnių varžovų nei Ispanija ir JAV per pasaulio čempionatą nelabai bus. Todėl buvo labai naudinga išbandyti savo jėgas su tokio lygio priešininkais. Dabar reikia viską išanalizuoti ir taisyti klaidas."

Sekmadienį Lietuvos rinktinė grįžo į Lietuvą. K.Kemzūra, kaip ir žadėjo, paskelbė dar dvi pavardes žaidėjų, kurie nevyks į pasaulio čempionatą. Tai Mindaugas Lukauskis ir Arvydas Eitutavičius.

Antradienį Kaune Lietuvos rinktinė žais paskutines draugiškas rungtynes prieš pasaulio čempionatą su "Žalgiriu".


Valdemaras Chomičius

Lietuvos rinktinės treneris asistentas

Mūsų rinktinės žaidimą šįkart stebėjau iš šalies ir įsitikinau, kad dirbama teisingai. Nepaisant nesėkmių, Lietuvos rinktinės žaidimas gerėja. Su ispanais žaidėme solidžiau nei pirmąjį mačą. Tačiau mechanizmas išsiderino prasidėjus keitimams ir tada svarstyklės pakrypo į ispanų pusę. Žaidžiant 7–8 krepšininkams rezultatas, manau, būtų geresnis, todėl neabejoju, kad per pasaulio čempionatą grupės varžybose su ispanais žaisime visai kitaip. Vis dėlto noriu pasakyti, kad net ir po keitimo išėję į aikštę krepšininkai (nesakau – atsarginiai, nes mūsų rinktinėje ryškių atsarginių ir pagrindinių nėra) žaidžia solidžiau nei anksčiau. Rungtynėse su JAV komanda vyrai parodė charakterį, tačiau amerikiečiai mus pranoko fizine jėga. Nors JAV rinktinė ir jauna, tačiau į NBA tie žaidėjai pateko išlaikę tūkstančių žaidėjų konkurenciją ir, norint, kad mes su jais kautumės kaip lygiaverčiai varžovai, reikia daugiau tokių rungtynių patirties. Gausios klaidos – taip pat žaidėjų meistriškumo, fizinės jėgos stoka. Kol dar žaidėjai turi užtektinai fizinių jėgų, jie dar kaunasi lygiai, įveikia ir varžovų spaudimą, bet, kai tik pavargsta, pasipila klaidos. Jauniems Lietuvos rinktinės žaidėjams dar reikia daugiau laiko praleisti didžiajame krepšinyje, kad įgytų tokių varžybų patirties ir pasitikėjimo, pasimokytų iš pačių stipriausių priešininkų. Tuomet būtų lengviau ir varžovų spaudimą įveikti, ir klaidų būtų mažiau. Pasikartosiu: komanda eina teisingu keliu.


Rezultatai

JAV–Lietuva 77:61 (7:15, 21:14, 29:20, 20:12). JAV rinktinei daugiausia taškų pelnė: K.Durantas 15, R.Gay 14, R.Westbrookas 12/Lietuvai: L.Kleiza 12, R.Javtokas 10, M.Kalnietis, M.Pocius ir J.Mačiulis – po 7.

Ispanija–Lietuva 94:75 (24:19, 25:22, 25:13, 20:21). M.Gasolis 18, J.C.Navarro ir F.Reyesas - po 13/L.Kleiza 19, M.Kalnietis 13, P.Jankūnas ir M.Gecevičius – po 8.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų