Pereiti į pagrindinį turinį

Ledo šokėjai – nei pakarti, nei paleisti

2009-04-22 09:00
Laukimas: K.Copely ir D.Stagniūnas šiuo metu gyvena nežinomybėje.
Laukimas: K.Copely ir D.Stagniūnas šiuo metu gyvena nežinomybėje. / Tomo Raginos nuotr.

Vienas kadenciją baigiančio Prezidento Valdo Adamkaus sprendimas gali arba prikelti Lietuvos dailųjį čiuožimą, arba jį sužlugdyti.

Prezidentas delsia

Los Andžele dar vyksant pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatui, vienintelė Lietuvos pora Deividas Stagniūnas ir Katherine Copely išgirdo blogų žinių iš kitos Atlanto pusės. Kovo pradžioje posėdžiavusi Pilietybės komisija nerekomendavo 21-erių amerikietei K.Copely išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybės.

Kartu tai reiškia, kad pora negalėtų dalyvauti kitų metų Vankuverio olimpinėse žaidynėse, nes svarbiausiame sporto renginyje gali varžytis tik šalies piliečiai.

Tiesa, mažas vilties žiburėlis šokėjams ant ledo dar liko. Tas žiburėlis – Prezidento V.Adamkaus, kuris nebūtinai privalo paisyti Pilietybės komisijos rekomendacijos, sprendimas.

"Deividas vis dar tikisi geriausio. Olimpinėms žaidynėms jie rengia originaliąją programą su lietuviškais motyvais. Argi tai nebūtų pati geriausia reklama Lietuvai?" – retoriškai klausė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

"Prezidentas turi Pilietybės komisijos rekomendaciją, bet įstatymu nėra numatyta rėmų, per kiek laiko turi būti priimtas sprendimas", – dienraščiui paaiškino V.Adamkaus patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė.

Nuspręs kitas vadovas?

"Dabar mes jau laukiame, kad tas sprendimas liktų naujajam Prezidentui", – savo viltis dėstė L.Vanagienė.

D.Stagniūną ir K.Copely neigiamas dabartinio šalies vadovo sprendimas paliktų prie suskilusios geldos. Iš naujo prašyti Lietuvos pilietybės amerikietė galėtų tik po metų, taigi – jau po Vankuverio žaidynių.

Tikėtis teigiamo V.Adamkaus sprendimo nelabai leidžia ir praeities įvykiai. 2006 m. šalies vadovas, nors ir viešai apgailestaudamas, nesuteikė lietuviško paso kitai amerikietei, buvusiai Vilniaus TEO krepšininkei Katie Douglas.

Tuomet sporto visuomenė spaudė Prezidentą, bet jis įsiklausė į teisininkų patarimus, kad toks pilietybės suteikimas gali grėsti net apkalta. Pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą ir įstatymą dviguba pilietybė skiriama tik už ypatingus nuopelnus.

Todėl per antrąją kadenciją V.Adamkus patenkino vos du prašymus – garsaus menininko Jono Meko ir vieno lietuvių kilmės dvasininko.

Tūkstančiai – ne nuopelnas?

Čiuožimo pasaulio atstovai iki šiol negali patikėti, kad kovo pabaigoje posėdžiavusi Pilietybės komisija nesugebėjo įžvelgti K.Copely nuopelnų Lietuvai.

"Ar 10 vieta Europos čempionate nėra nuopelnas? Ar 14 vieta pasaulio čempionate ir kelialapis į olimpines žaidynes nėra tai, kas garsina Lietuvos vardą? Juk Vankuveryje mūsiškius stebėtų milijonai žiūrovų, jie matytų Lietuvos vardą. Susidaro įspūdis, kad mums to nereikia", – piktinosi L.Vanagienė.

Lietuvos šokėjas ant ledo, pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas Povilas Vanagas pridūrė, kad porą iki šiol daugiausiai finansuodavo K.Copely tėvai.

"Visas dailusis čiuožimas – labai brangi sporto šaka. Žinau, kad 90 proc. sumos, reikalingos ledo nuomai, trenerio darbui, apmoka Katherine'os tėvai. Visa šlovė tenka Lietuvai, nes jie čiuožia už Lietuvą. Katherine'os šeima į Lietuvos vardo garsinimą pasaulinėje arenoje kasmet investuoja šimtus tūkstančių dolerių. Ar to negalima įvertinti kaip didelio jų šeimos pasiaukojimo?" – interviu delfi.lt klausė P.Vanagas.

Šiam sportininkui pačiam teko išgyventi panašią istoriją. 1992 m. jo partnerei Margaritai Drobiazko tik po ilgų diskusijų buvo suteikta Lietuvos pilietybė, ir pora tais metais nuvyko į pirmąsias savo, Albervilio, olimpines žaidynes.

Finišas – iširusi pora

Tiek L.Vanagienė, tiek P.Vanagas įsitikinę, kad Pilietybės komisija neatsižvelgė į šokių ant ledo subtilybes. Šioje sporto šakoje mišrios poros nėra retenybė.

Šiemet pasaulio čempionato auksą Vokietijai pelnė Robinas Szolkowy ir buvusi Ukrainos pilietė Aliona Savčenko. 2006 m. Turino žaidynėse sidabrą iškovojo kanadietė Tanith Belbin (su Benjaminu Agosto), kuriai paskutinėmis akimirkomis suteikta JAV pilietybė. Panašių pavyzdžių – labai daug.

"Būtų labai apmaudu, jei Katherine'os ir Deivido olimpinė svajonė žlugtų vien dėl to, kad mūsų valstybės funkcionieriai ne iki galo įvertino visas dailiojo čiuožimo subtilybes", – sakė P.Vanagas.

L.Vanagienė spėjo, kad, nesuteikus K.Copely pilietybės, jos pora su D.Stagniūnu iširtų. "Katherine tikriausiai susirastų partnerį amerikietį, o Deividui reikėtų ieškoti partnerės kitoje šalyje, prašyti kitos šalies pilietybės, nes Lietuvoje jam nėra su kuo šokti. O juk jis toks patriotas, – galimus scenarijus piešė pašnekovė. – Tai labai sparčiai tobulėjanti pora, kuri yra pavyzdys jaunimui, kuri traukia žmones prie televizorių ekranų. Vis dar tikiuosi, kad mūsų šaliai reikia dailiojo čiuožimo."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų