Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai nepasimes smunkančioje rinkoje

2009-06-13 23:59
Dėmesys: talentingiausias Lietuvos krepšininkas D.Motiejūnas domina daugybę Europos klubų.
Dėmesys: talentingiausias Lietuvos krepšininkas D.Motiejūnas domina daugybę Europos klubų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Būrį Lietuvos krepšininkų po savo sparnu priglobusios "Interperformances" agentūros bosas Luciano Cappicchioni nesibaimina, kad jo klientai liks be darbo.

Lucky vadinamas italas pastaruoju metu negali būti labai laimingas ("lucky" išvertus iš anglų kalbos – laimingas). Pasaulinė krizė paveikė daugelio Europos klubų, net pačių didžiausių, kaip Maskvos CSKA, biudžetus, tad vienam įtakingiausių Europos agentų sunku rasti naujas darbo vietas savo klientams.

Tačiau dėl globotinių iš Lietuvos L.Capicchioni jaučiasi ramus. "Rinka smunka ir vienodai smunka visiems, bet lietuviai išlieka paklausūs, ir be darbo neliks", – interviu mūsų dienraščiui ramiai pareiškė "Interperformances" Europos padalinio vadovas.

– Kaip keičiasi Europos krepšinio rinka, daugelį komandų prispaudus ekonominiams sunkumams? – dienraštis pasiteiravo L.Capicchioni.

– Nepasakysiu jokios naujienos, kad dirbti nėra lengva. Klubų siūlomos sutarčių sumos dėl natūralių priežasčių sumažėjo maždaug 20–30 proc., bet žaidėjams tai paaiškinti sunku. Galbūt ne visi supranta, kad ekonomika sukasi ratu, o aukso amžius negali tęstis visą laiką. Jie mano, kad agentas blogai dirba, jei jam pasiūlytos sumos yra mažesnės nei pernai. Visi įprato kiekvieną sezoną gauti vis daugiau, todėl krepšininkams tikrai nelengva susitaikyti su tokia situacija.

– Kurie Europos klubai dar gali išlaikyti panašaus lygio biudžetus kaip pernai?

– Manau, kad tiek pat arba net daugiau pinigų šį sezoną turės graikų Pirėjo "Olympiakos" ir Atėnų "Panathinaikos", ispanų Madrido "Real". Visus šiuos klubus sieja vienas bendras vardiklis – juos valdo labai turtingi žmonės. Ką reiškia naujajam "Real" prezidentui Florentino Perezui skirti kelis milijonus eurų vienam žaidėjui? Nieko. Jam tai tas pats, lyg nueiti nusipirkti riešutų. Tas pats galioja ir stipriausiems graikų klubams. Visur kitur taupymas tapo masiniu reiškiniu.

– Kaip vasaros turguje seksis Lietuvos krepšininkams?

– Jie visada buvo paklausūs. Neabejoju, kad "Žalgiris" ir "Lietuvos rytas" gerokai atidžiau leis pinigus, tačiau Lietuvos žaidėjams dėl to nebaisu. Pavyzdžiui, Paulius Jankūnas turi nemažai pačių stipriausių komandų pasiūlymų. Tačiau įvykių neforsuojame. Dabar laukiame kelių čempionatų pabaigos, po kurių galėsime pradėti konkrečias derybas. Pauliumi labai rimtai domisi Stambulo "Efes Pilsen" ir Valensijos "Pamesa", bet į kovą gali įsijungti ir kitos komandos.

– O "Žalgiris" siūlo P.Jankūnui naują sutartį?

– Siūlo, bet nenorėtume spausti Kauno klubo. Žinau apie permainas "Žalgiryje" ir jas vertinu labai teigiamai. Tačiau "Žalgirio" vadovai pirmiausia turėtų galvoti apie savo interesus ir skaičiuoti savo galimybes. Nenorime jų spausti, kad mestų didelius pinigus Pauliui ant stalo, nes gali pasikartoti pernykštė istorija, kai įsipareigojimai viršija realias galimybes. Manau, kad "Žalgiriui" dabar svarbu išsivalyti savo kiemą, atsikratyti skolų ir nepulti stačia galva į rinką. Praėjus keleriems metams ekonominė padėtis normalizuosis, ir savo problemas išsprendęs "Žalgiris" galės būti konkurencingas rinkoje.

– Didžiosios dalies praėjusio sezono "Žalgirio" žaidėjų interesams atstovauja būtent jūsų agentūra. Kurie iš dabartinių žaidėjų galėtų likti Kauno komandoje?

– Nežinau, nes daugelis tapo laisvaisiais agentais. Žinau, kad "Žalgiris" norėtų išlaikyti Mantą Kalnietį, bet jis jau pasirašė trejų metų sutartį su Trevizo "Benetton". Kai prieš kelis mėnesius "Žalgiris" išgyveno giliausią krizę, norėjome padėti klubui ir atpalaiduoti jį nuo įsipareigojimų. Tuomet buvo nutrauktos visų žaidėjų sutartys, o Mantas padėjo parašą ant sutarties su "Benetton". Suprantu, kad dabar viskas apvirto aukštyn kojomis, bet kažką pakeisti būtų sunku. Trevizo klubas labai vertina Mantą ir nori aplink jį lipdyti savo žaidimą. Žinoma, pasitaiko visokių atvejų, bet 99 proc., kad Kalnietis kitą sezoną žais Italijoje. Apie kitus "Žalgirio" žaidėjus kalbėti dar anksti. Jie yra laisvieji agentai ir laukia pasiūlymų, o Kauno klubas turėtų pats paskaičiuoti, ką gali sau leisti.

– "Interperformances" klientas yra ir vienas talentingiausių Europos jaunųjų krepšininkų Donatas Motiejūnas. Kur kitą sezoną pasuks šio puolėjo kelias?

– Patikėkite, Donatas – tiesiog apipiltas pasiūlymais iš stipriausių Europos klubų. Jį savo gretose norėtų matyti ir "Žalgiris". Galutinio sprendimo priimti neskubame, nes dabar Donatui yra patys svarbiausi metai.

Džiaugiuosi, kad jis yra labai protingas vaikinas. Donatas supranta, kad jam dar per anksti veržtis į NBA ar pačius stipriausius Europos klubus. Pasirašyti sutartį su Europos grandu, bet sėdėti ant suolo jam būtų pražūtis. Todėl į būsimą D.Motiejūno sutartį būtinai įtrauksime sąlygą dėl aikštėje praleidžiamo laiko. Donatas turi žaisti, tvirtėti ir tobulėti. Neabejoju, kad po kelerių metų Europoje jo laukia šviesi ateitis NBA.

– Kitas Lietuvos aukštaūgis Martynas Andriuškevičius taip pat tapo laisvuoju agentu. Ar jis liks Ispanijoje, Alikantės "Lucentum" komandoje?

– Jis turi pasiūlymą iš ispanų, bet tai ne vienintelė galimybė. Martynas sužaidė sėkmingą sezoną, o Europoje tikrai nesimėto 220 cm ūgio vidurio puolėjai. Manau, kad rasime jam geriausią sprendimą.

– Europos žiniasklaida, tinklalapiai, forumai tiesiog mirga nuo įvairiausių gandų ir spėliojimų. Ar jie padeda, ar trukdo agentams?

– Būna visaip, bet geriausia nekreipti į juos dėmesio, nes greitai nebesusigaudysi, kas iš tiesų vyksta. Mūsų darbas nėra toks beprotiškas, kaip galėtų pasirodyti skaitant laikraščius. Žinoma, veiklos užtenka, tačiau nelakstome lyg akis išdegę iš valstybės į valstybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų