Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai žino ispanų kozirius ir silpnybes

2009-03-17 09:00
Lietuviai žino ispanų kozirius ir silpnybes
Lietuviai žino ispanų kozirius ir silpnybes / AFP nuotr. Karta: J.Andreu Candau (balta apranga) – nauja Ispanijos rankinio rinktinės žvaigždė.

Vos dvi dienos treniruočių – ir mačas su Pekino olimpinių žaidynių prizininkais bei pasaulio eksčempionais ispanais. Toks iššūkis laukia Lietuvos vyrų rankinio rinktinės.

Mūsų šalies rankininkai rytoj Kauno sporto halėje žais 2010 m. Europos čempionato atrankos 7-osios grupės rungtynes su Ispanijos nacionaline komanda.

Lietuvių ir ispanų sąskaitose – po 2 taškus: juos mūsiškiai pelnė už lygiąsias 19:19 ir 25:25 su olandais, o Pekino olimpiados bronzos medalių laimėtojai 23:25 pralaimėjo ukrainiečiams ir 32:20 sutriuškino autsaiderį Kiprą.

Į Europos čempionato finalo turnyrą, kuris kitąmet vyks Austrijoje, pateks dvi pajėgiausios grupės komandos.

– Po antausio Zaporožėje ir fiasko šių metų pasaulio čempionate, kur liko tik trylikti, ispanai kupini ambicijų atsigriebti, todėl pas mus atvyksta stipriausios sudėties, – interviu dienraščiui sakė Lietuvos ekipos vyriausiasis treneris Miglius Astrauskas.

– Treneri, kaip sekasi rengtis dvikovai su tituluotais varžovais?

– Tiksliau būtų pasakyti, ar spėsime pasirengti, nes šiandien (pirmadienį – aut. past.) vyrai suvažiuoja, planuojame pažiūrėti varžovų rungtynių vaizdo įrašų, antradienį treniruosimės, o trečiadienį vakare – rungtynės. Mačas su ispanais labai svarbus, tačiau prieš jį nesužaisime nė vieno kontrolinio susitikimo. Ką gi, toks atrankos varžybų tvarkaraštis, turime prie jo prisitaikyti.

– Kodėl žaidėjai susirinks tik beveik prieš pat rungtynes?

– Sąlygas diktuoja užsienio klubai. Dauguma rinktinės narių savaitgalį žaidė Europos šalių nacionaliniuose čempionatuose. Atskirai sukviesti Lietuvos ekipoms atstovaujančius rankininkus ir jiems rengti treniruočių stovyklą nebuvo finansinių galimybių, be to, netikslinga, nes ekipos branduolį vis tiek sudaro legionieriai.

– Ar manote, kad dviejų dienų pakaks suderinti rinktinės žaidimą?

– Ne pirmą kartą esame tokioje situacijoje. Vyrai turi patirties, kaip susitelkti, kai spaudžia laiko trūkumas. Vis dėlto būtent susižaidimo stoka atsiliepė mums per dvikovas su olandais. Šiuo požiūriu ispanai už mus pranašesni, nes neseniai, sausį, dalyvavo pasaulio čempionate. Apskritai jų sudėtis per pastaruosius kelerius metus mažai pasikeitė. Kitas mūsų rūpestis – spraga kairiojo pusiau krašto pozicijoje. Traumas gydosi Robertas Paužuolis, Nerijus Atajevas, Marius Kasmauskas, o Remigijui Čepuliui šiomis dienomis lūžo riešas. Galvojame, kaip išsisukti iš keblios padėties.

– Kokių naujienų turite iš varžovų stovyklos?

– Jie mačui su mumis surinko stiprias pajėgas. Ispanų gretose – buvę pasaulio čempionai, patyrę žaidėjai Jose Javieras Hombrados, Alberto Entrerrios, Ikeras Romero, taip pat keli Pekino olimpiados prizininkai, tarp jų – Alberto Rocas, Juaninas Garcia. Greta grandų yra jaunų žvaigždžių, pavyzdžiui, 197 cm ūgio ir 113 kg svorio Juanas Andreu Candau.

– Prieš ketverius metus Lietuvos rankininkams pavyko įkąsti tuometiniams pasaulio čempionams – tąkart Europos pirmenybių atrankos susitikimas Vilniuje su ispanais baigėsi lygiosiomis 25:25. Ar šį kartą pasinaudosite to mačo patirtimi?

– Be abejo. Ta dvikova parodė, kad Ispanijos rankininkai nemėgsta aktyvios gynybos. Mūsiškiai juos pasitikdavo iš toliau, nes sustabdyti prie linijos įsibėgėjusius galingus dvimetrinius ispanų puolėjus labai sunku. Atkreipiau dėmesį, kad šiemet vykusiame pasaulio čempionate panaši taktika padėjo korėjiečiams – jie agresyviai gindamiesi palaužė ispanus ir užkirto jiems kelią į stipriausiųjų dvyliktuką.

– Kaip manote, kodėl šių metų planetos pirmenybėse ispanai liko tik trylikti?

– Galbūt įtakos turėjo trenerių ir žaidėjų kaita. Per paskutinius dvejus metus mūsų varžovai pakeitė tris specialistus. Vienas iš jų pamėgino atjauninti komandą, kitas – priešingai, sugrąžino į ekipą užgrūdintus rankininkus. Tai galėjo išmušti rinktinę iš vėžių. Man regis, pasaulio čempionate Ispanija turėjo pakankamai žvaigždžių, tačiau garsenybėms nesusiklostė kolektyvinis žaidimas.

– Po rungtynių su ispanais vyksite į Kiprą, kur kovo 21-ąją išmėginsite jėgas su šios šalies rankininkais. Ar rinktinėje bus pakeitimų?

– Komandai negalės padėti Andrius Stelmokas, Augustas Strazdas ir Tomas Eitutis, nes jie išvyks į savo klubus. Viliuosi, kad svarbiausiam atrankos varžybų etapui birželį, kai vėl susitiksime su ispanais, Kipro ekipa bei dukart – su ukrainiečiais, mūsų gretose bus visi pajėgiausieji žaidėjai.


Lietuvos rinktinė

Žaidėjas Klubas

Arūnas Vaškevičius "ZMC Amicitia" (Šveicarija)

Rolandas Uoslys "HC Vilnius"

Almantas Savonis Diuseldorfo HSG (Vokietija)

Valdas Novickis Diuseldorfo HSG

Aurelijus Sabonis "BM. Ciudad Encantad" (Ispanija)

Gintaras Cibulskis "Granitas-Karys"

Evaldas Veida "HC Vilnius"

Augustas Strazdas "Labaro Toledo BM." (Ispanija)

Andrius Račkauskas Insbruko HIT (Austrija)

Andrius Stelmokas Hanoverio-Burgdorfo TSV (Vokietija)

Tomas Kraucevičius "Granitas-Karys"

Vaidas Klimčiauskas "Alpla HC Hard" (Austrija)

Mindaugas Andriuška "ULZ Schwaz" (Austrija)

Rolandas Bernatonis "Granitas-Karys"

Valdas Jarukas "Granitas-Karys"

Aidenas Malašinskas "Granitas-Karys"

Vaidotas Grosas "BM. Ciudad Encantad"

Tomas Eitutis "Labaro Toledo BM."


Ispanijos rinktinės trofėjai

Olimpinės žaidynės

Atlanta (1996 m.) – bronza, Sidnėjus (2000 m.) – bronza, Pekinas (2008 m.) – bronza.

Pasaulio čempionatai

2005 m. – auksas.

Europos čempionatai

1996 m. – sidabras, 1998 m. – sidabras, 2000 m. – bronza, 2006 m. – sidabras.


7-osios grupės lentelė

1. Olandija 4 2 2 0 108:79 6

2. Ukraina 4 3 0 1 110:91 6

3. Ispanija 2 1 0 1 55:45 2

4. Lietuva 2 0 2 0 44:44 2

5. Kipras 4 0 0 4 80:138 0

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų