Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai žino savo misiją Ukrainoje

2008-12-17 09:00
Lietuviai žino savo misiją Ukrainoje
Lietuviai žino savo misiją Ukrainoje / Tomo Raginos nuotr. G.Navikauskui reikia priartinti UBL prie Europos.

Rudens pradžioje dar aibes darbų ir reikalų turėję Kauno "Žalgiryje", dabar Rimantas Grigas ir Gediminas Navikauskas jau sėkmingai darbuojasi Ukrainos krepšinio labui.

Turi atverti duris į Europą

Dviem mėnesiais anksčiau už G.Navikauską į Kijevą atvykęs buvęs "Žalgirio" vyriausiasis treneris R.Grigas Ukrainos sostinėje jaučiasi pakankamai tvirtai – jo treniruojama "Budivelnik" ekipa skina pergales vieną po kitos ir Ukrainos krepšinio lygos (UBL) turnyro lentelėje kyla aukštyn. O prie "Budivelnik" vairo lietuvis stojo tada, kai ji buvo lentelės apačioje.

G.Navikauskas kol kas tik dairosi aplink. Tai – pirmoji jo, UBL generalinio konsultanto vystymuisi, darbo savaitė Kijeve. Svarbiausia kauniečio misija gana aiški – naujai sukurtai UBL atverti kelius į Europą, konkrečiai – į ULEB varžybas. O iš to ir kyla visi kiti uždaviniai – padaryti taip, kad pajėgiausi UBL klubai ir jų infrastruktūra atitiktų reikalingus kriterijus.

UBL biuras yra pačiame Kijevo centre, kur anksčiau buvo įsikūrusi šios šalies krepšinio federacija. Šiuo metu jis dar baigiamas įrengti.

Arenos – didelis rūpestis

"Lygoje reikia daug ką tobulinti, tačiau tikrai nereikės visko pradėti nuo nulio, nes pati lyga sukurta ne tuščioje vietoje, – pirmaisiais įspūdžiais dalijosi G.Navikauskas. – Lygoje dirba apie 20 žmonių, atskiras TV kanalas transliuoja UBL rungtynes, yra reklamos užsakovų. Labai svarbu, kad lyga bent jau dabar nejaučia finansinių problemų."

Pagrindinis UBL rėmėjas – "Privatbank". G.Navikausko teigimu, tai – krepšinį mylintys žmonės, kurie turi labai didelių ambicijų. Kitais metais yra labai didelių planų dėl arenų atnaujinimo. Jie žada skirti lėšų salėms statyti ir rekonstruoti.

R.Grigo treniruojamas "Budivelnik" žaidžia nedidelėje, iki 1000 vietų sporto salėje. Panašioje arenoje rungtyniauja ir kita Kijevo ekipa "Kyiv", kovojanti senojoje Ukrainos superlygoje.

"Artimiausiu metu noriu susipažinti su kitomis UBL arenomis, įvertinti jas, nes be jų patekti į Europos turnyrus nebus galimybių", – kalbėjo G.Navikauskas.

Šiomis dienomis jis tikisi susitikti su Algimantu Paviloniu, Ukrainos superlygos direktoriumi. G.Navikauskas įsitikinęs, kad lygų konkurencija netrukdys dalykiniam bendravimui. Abiejų lygų komandose šį sezoną žaidžia maždaug 20 Lietuvos krepšininkų.

Rado pergalių receptą

R.Grigo populiarumas Kijeve kyla kaip ant mielių. Į pergalių kelią sugrąžinęs "Budivelnik" ekipą lietuvis sirgalių simpatijas užkariavo ir dėl to, kad pasitiki Ukrainos krepšininkais. Ankstesnysis treneris daugiau pasitikėjo amerikiečiais, o vietos žaidėjai dažniausiai šildė atsarginių suolą. Dabar yra atvirkščiai – daug žaidžia ukrainiečiai, lietuviai, o iš amerikiečių liko tik vienas.

Lietuviškas žaidimo stilius, kuris ypač sustiprėjo į komandą atvykus Tomui Delininkaičiui, yra ir patrauklesnis akiai.

R.Grigui stojus prie "Budivelnik" vairo, komanda per 8 mačus iškovojo 3 pergales. Dabar ji savo sąskaitą papildė 9 laimėjimais ir patyrė tik 3 nesėkmes. Nuo lyderių penktoje vietoje esantį "Budivelnik" klubą skiria tik 3 pergalės, nuo 2–3 vietų – tik dvi. O UBL reguliarusis čempionatas dar tik įpusėjo – ką tik prasidėjo antrasis ratas iš keturių.

Buvęs "Žalgirio" strategas įsitikinęs, kad UBL čempionate Lietuvos krepšinio lygos klubai, išskyrus "Žalgirį" ir "Lietuvos rytą", turėtų ką veikti. Ukrainos komandose gausu legionierių iš Serbijos, JAV, Lietuvos.

Viešbučio atsisakė

Praėjusios savaitės pabaigoje į Kijevą atvykusiam G.Navikauskui UBL rezervavo kambarį viešbutyje. Tačiau po kelių dienų jis persikraustė pas R.Grigą, kuriam klubas nuomoja dviejų kambarių, bet pakankamai erdvų butą. Be šeimų Kijeve gyvenantys kauniečiai nutarė, kad dviese bus smagiau, juolab kad nemažai laiko teks praleisti kelionėse.

"Rimas įsikūręs tryliktajame aukšte, už lango atsiveria graži panorama. Tačiau pirmąją dieną neveikė liftas, tai visus daiktus vežiojausi automobilyje", – linksmai apie buitines problemas kalbėjo G.Navikauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų