Lietuvoje – pirmasis dziudo kata čempionatas

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį įvykęs pirmasis Dziudo kata Lietuvos čempionatas – naujovė mūsų šalyje.

Dziudo kata šaknys siekia kelis šimtmečius. Kata atlikimas reikalauja visiško susikaupimo, tikslios judesių mechanikos ir dvasinės būsenos, todėl pats čempionatas – kamerinis renginys, vykstantis visiškoje tyloje. Renginio iniciatorius – Marius Paškevičius, 2009 metais Lietuvai iškovojęs vienintelį Pasaulio dziudo čempionato bronzos medalį.

Tarpusavyje varžėsi devynios dziudo meistrų poros, kurios turėjo atlikti dziudo įkūrėjo Dzigoro Kano dar 1884 metais sukurtą Nage-no-kata. Tai dziudo reprezentuojantis konceptualių kovos metodų rinkinys. Pirmaisiais šalies dziudo kata čempionais pagal vertinimo taškus smarkiai pralenkę kitus varžybų dalyvius tapo broliai iš Kauno – Dominykas ir Kajus Šantarai.

Dar du dalyviai – Sandra Žievytė ir Laimonas Braziulis –, atlikę kata, užbaigė juodo diržo egzaminų ciklą ir tapo pripažintais dziudo meistrais.

Pagal visame pasaulyje priimtą tvarką praktikuodami dziudo ir siekdami aukštesnio lygio (DAN) patvirtinimo, meistrai privalo atlikti šešias dziudo kata.

Kata kaip kovos meno mokymosi metodas atėjo iš tų laikų, kai žmonijos raštingumas buvo mažas ir mokiniai kovos paslaptis suvokdavo kartodami mokytojų nustatytą kovos veiksmų seką. Nors visame pasaulyje dziudo kata yra neatsiejama dziudo praktikos dalis ir dziudo kata pasaulio čempionatai vyksta nuo 2009 metų, Lietuvoje iki šiol vyravo sportinis dziudo, kai sportininkai pranašumą išsiaiškindavo kovodami tarpusavyje.

M. Paškevičius, taip pat dalyvavęs varžybose, džiaugiasi: „Nors pasiruošimui skyrėme labai daug laiko, turėjome praktinės patirties ir žinių pranašumą, negalėjome prilygti jaunimui. Mes, kaip mokytojai, didžiuojamės savo mokiniais. Mokinys visada turi pralenkti mokytoją. Iš kitos pusės, kata čempionatas yra tik pradžia, nes kata atlikimas yra ne tikslas, o kelias, todėl visiems praktikams linkiu ryžto ir kantrybės“.

Dziudo kata Lietuvos čempionato vaizdo įrašą galite peržiūrėti Nacionalinės dziudo asociacijos „Youtube“ kanale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Maloniai jus informuosiu, kad iki 1919 metų, tai ką vadinate dziudo buvo Kano džiudžitsu.

P

P portretas
Dziudo-1882m. Jei veltis i antikinius ir adomo su ieva laikus,tai neaisku kas ka parverte pirmas gyvates sugundytu obuoliu :) o siaip sveikinu jus,kad padaret pradzia!

marija taurage

marija taurage portretas
labai saunu,cia ne sinkioro misraine.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių