Magiškas NCAA pasaulis iš arti: lietuvių pėdsakai

Šioje dalyje daugiau dėmesio skiriame krepšininkų gyvenimui už aikštės ribų. Apie studentišką gyvenimą ir kitus dalykus papasakojo tie, kam tai yra kasdienybė – NCAA krepšininkai Gabrielius Maldūnas, Eividas Petrulis, Egidijus Mockevičius ir Martynas Bareika.

Studentiškam gyvenimui nėra laiko

Visi kalbinti studentai iš Lietuvos teigė, jog sezono metu dėl varžybų grafiko ir mokslo ne itin lieka laiko tikrajam studentiškam gyvenimui.

„Darmouth“ universitetui atstovaujantis G.Maldūnas JAV studentišką gyvenimą apibūdino, kaip linksmą.

„Studentiškas gyvenimas Amerikoje yra tikrai linksmas. Gyveni universiteto miestelyje, kuriame ir mokaisi, ir sportuoji, ir miegi, ir valgai. Man asmeniškai kartais net kelis mėnesius netenka iškeliauti iš universiteto miestelio, todėl labai susidraugaujame vieni su kitais. Tačiau krepšinis atima labai daug laiko ir, suderinus jį su mokslu, labai nedaug laiko lieka laisvalaikiui.

Vakarėliuose, žinoma, tenka lankytis. Pats priklausau brolijai (angl. fraternity), kurios Amerikoje yra labai populiarios. Jose vakarėliai vyksta bene kiekvieną savaitgalį. Per sezoną vakarėliuose nelabai tenka lankytis, bet po sezono su komandos draugais juose apsilankome dažniau“, – sakė jis.

„Sezono metu gyvenimą sudaro treniruotės, varžybos ir mokslas, – beveik tą patį, ką ir G.Maldūnas, sakė ir M.Bareika. – Daugiau niekam laiko nebelieka. Po sezono galima atsipalaiduoti, nueiti į vakarėlį. Studentas visur lieka studentu, bet tam tikros treniruotės ir „štanginė“ vis tiek vyksta, net ir pasibaigus sezonui“.

Tuo tarpu vos tik sezoną iki šiol JAV studijavęs E.Mockevičius studentiško gyvenimo anapus Atlanto neišskyrė.

„Na, studentiškas gyvenimas Valstijose labai nesiskiria nuo studentiško gyvenimo Lietuvoje. Daug laiko tenka praleisti universitete studijuojant, o dėl įtempto varžybų ir treniruočių grafiko vakarėliams nelabai pakanka laiko. Bet, pasitaikant progai, stengiuosi išeiti pasižmonėti ir susitikti su žmonėmis“, – teigė „Evansville Aces“ aukštaūgis.

Kitoks palaikymas

Galima paminėti ir tai, kad studentiškas gyvenimas nuo Lietuvos skiriasi ne tik sportininkams, tačiau ir su sportu nesusijusiems studentams.

Kaip pasakoja E.Petrulis, į išvykoje, Jutoje, vykusias „Saint Mary‘s Gaels“ rungtynes prieš „Brigham Young Cougars“ žmonės, esant penkiems laipsniams šalčio pagal Celsijų, keletą dienų stovyklavo palapinėse tik tam, kad gautų bilietus į rungtynes. O „Brigham Young Cougars“ arena talpina 21 tūkst. žiūrovų!

Kai kurie sirgaliai, ypač pagrindinių varžovų „West Coast Conference“, prieš rungtynes atlieka tam tikrą „tyrimą“, kad sužinotų viską apie oponentus bei galėtų tai panaudoti.

„Beprotiškiausi sirgaliai yra „Gonzaga“  universiteto. Mes ir „Gonzaga Bulldogs“ esame didžiausi priešai (kaip Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Kauno „Žalgiris“) ir žaidėme konferencijos finale jau penkis metus iš eilės. Sezono metu, kai žaidėme išvykoje, jų studentai buvo prisidarę daugybę plakatų su įvairiais šūkiais, mūsų juokingomis nuotraukomis ir t.t. Prieš rungtynes jie siuntinėjo įvairias žinutes per „Facebook“, „Twitter“ ir kitus socialinius tinklus bei jų pagalba sužinojo daug informacijos apie mus ir paverte tai į pajuoką. Per apšilimą ir rungtynių metu vis šūkavo mūsų merginų vardus, citavo mūsų žodžius socialiniuose tinklalapiuose ir bandė pasišaipyti. Be to, jų studentų sektorius susidaro iš maždaug 3 tūkst. studentų, kurie vilki tos pačios spalvos marškinėlius, kelia nežmonišką triukšmą, skanduoja skanduotes ir šoka tuo pačiu ritmu“, – įspūdžiais pasidalino E.Petrulis.

Mažas žaidimo laikas neatima motyvacijos

Tas pats E.Petrulis per pastaruosius du sezonus žaidė vos 101 minutę, tačiau neketina keltis į mažesnio pajėgumo universitetą, kuriame galėtų pademonstruoti savo sugebėjimus.

NCAA yra įprasta praktika prastai arba labai gerai žaidžiančiams studentams pakeisti universitetą į atitinkamai pajėgesnį ar silpnesnį. Apie persikėlimą iš vieno universiteto į kitą rašėme jau anksčiau. Kaip tąkart galėjote perskaityti, prieš sezoną tokį pasirinkimą priėmė „Rutgers Scarlet Knights“ iki tol atstovavęs Gilvydas Biruta, kuris persikėlė į „Rhode Island Rams“. Plačiau apie tai galite pasiskaityti ketvirtoje straipsnių ciklo dalyje.

Kalbant apie E.Petrulį, iš tritaškis.lt kalbintų žaidėjų mažiausiai rungtyniaujantis lietuvis tokios galimybės nesvarsto, nors ir yra sulaukęs pasiūlymų iš kitų universitetų. Anot jo, geriau pabandyti surasti savo vietą pajėgiame universitete.

„Mūsų treneris retai kada leidžia pasireikšti pirmakursiams ir antrakursiams žaidėjams, – sakė lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis antrakursis. – Be to, konkurencija komandoje yra didžiulė ir pagal klasę savo pozicijoje buvau beveik jauniausias žaidėjas. Žinoma, norėtųsi gauti daugiau žaidimo laiko, ypač kai per treniruotes atrodau gerai. Turiu pasiūlymų persikelti į žemesnio lygio universitetus, tačiau noriu likti čia.

Komanda yra labai aukšto lygio, nors NCAA mus dažnai nuvertina dėl to, jog esame mažas universitetas ir žaidžiame vidutinio pajėgumo konferencijoje. Per pastaruosius 5 metus esame viena iš šešių komandų, Amerikoje laimėjusių daugiau nei 25 rungtynes per sezoną. „Saint Mary’s“ yra geras universitetas, jis suteikia labai gerą aukštąjį išsilavinimą, kurį labai gerai vertina visoje Amerikoje. Be to, norisi likti komandoje, kuri laimi, ir bandyti prasimušti čia, o ne keltis į prastą universitetą“.

Netrūksta linksmybių

Kai daug laiko praleidi su tais pačiais žmonėmis, ko tik neprisigalvoji. Studentai nevengia krėsti pokštų vieni kitiems, o jų yra tiek daug, kad yra sunku išrinkti geriausią.

„Daug čia pas mus visko vyksta, – sakė M.Bareika. – Tikrai nenuobodžiaujam. Turbūt smagiausi dalykai vyksta bendrabutyje. Kartą buvome užbarikadavę vieną „komandžioką“ jo kambaryje, prie durų sustūmėme visus baldus, kiek tik pavyko. Buvo nutikę ir taip, kad teko pareiti ir rasti visą mūsų bendrabučio svetainę išvartytą. Dar iki dabar nežinome, kas visa tai pridirbo“.

Kad netrūksta linksmybių, galime nuspręsti ir iš E.Petrulio atsakymo, kuris teigė, kad komandoje viskas kaip ir Las Vegase – kas jame nutinka, tas jame ir pasilieka.

Anksčiau rungtyniavusių lietuvių pėdsakas

Lietuviai jau seniai atrado galimybę studijuoti ir žaisti krepšinį JAV. Nors NCAA varžosi šimtai universitetų, lietuviai neretai pasuka ir tėvynainių pramintais keliais.

Pavyzdžiui, „Chattanooga Mocs“ universiteto ekipoje, kurioje rungtyniauja M.Bareika, 2003-2005 m. žaidė ir šiuo metu „Lietuvos ryto“ garbę ginantis Mindaugas Katelynas. 2005 m. NCAA dėjimų konkursą laimėjęs aukštaūgis universitete yra prisimenamas dar ir dabar.

„Visi prisimena M.Katelyną. Nuotraukos dar ir dabar kabo visur. Nors praėjo nemažai laiko nuo jo buvimo čia, bet pamena ir klausia, ar pažįstu, ar teko bendrauti“, – apie universitete prisimenamą lietuvį sakė M.Bareika

Tokių universitetų, kuriuose rungtyniavo skirtingų kartų atstovai iš Lietuvos, yra ne vienas.

„Hofstra Pride“ garbę anksčiau gynė Aurimas Kieža, o po jo sekė Armino Urbučio eilė. „Clemson Tigers“ universiteto ekipoje Tomą Nagį pakeitė Karolis Petrukonis.

Dabar „South Carolina Gamecocks“ atstovauja Laimonas Chatkevičius ir Mindaugas Kačinas, o praeityje tai darė jau karjerą baigęs buvęs nacionalinės rinktinės narys Marijonas Petravičius.

2012-2013 metų sezone NCAA rungtyniavę lietuviai: E.Mockevičius (pirmakursis, „Evansville Aces“), Rokas Česnulevičius (antrakursis, „Evansville Aces“), Laimonas Chatkevičius ir Mindaugas Kačinas (abu pirmakursiai, „South Carolina Gamecocks“), G.Maldūnas (antrakursis, „Dartmouth Big Green“), E.Petrulis (antrakursis, „Saint Mary‘s Gaels“), M.Bareika (antrakursis, „Chattanooga Mocs“), Jonas Stalyga (antrakursis, „Akron Zips“), Paulius Vinogradovas (antrakursis, „Norfolk State Spartans“), Robertas Puleikis (pirmakursis, „Drake Bulldogs“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių