Pereiti į pagrindinį turinį

Naujai LKL vadovybei teks raitotis rankoves

2013-06-15 23:59

Karalius mirė, tegyvuoja karalius! Vakar Vilniuje vykusiame Lietuvos krepšinio lygos (LKL) visuotiniame susirinkime išrinktas naujasis lygos prezidentas. Juo tapo 55-erių verslininkas Remigijus Milašius, kuris poste pakeis dešimtmetį lygai vadovavusį Šarūną Kliokį.

Laimėjo nesunkiai

IDW įmonių grupės generalinis direktorius R.Milašius, kaip ir tikėtasi, grumtynėse dėl LKL vadovo kėdės nurungė buvusį Anykščių merą Darių Gudelį ir "Top Sport" lažybų bendrovės savininką Gintarą Staniulį. Naująjį prezidentą palaikė ir iš posto pasitraukiantis Š.Kliokys.

R. Milašius neturi skambesnių laimėjimų krepšinio srityje, tačiau versle jo pasiekimai žinomi ir užsienyje. Išskirtinius prekybos vietų baldus gaminanti "Metawood" ir manekenus kurianti IDW – solidžios bendrovės ne tik šalyje, tačiau ir užsienyje. Įmonių grupėje dirba apie 1 tūkst. darbuotojų, o ji turi atstovybes Vokietijoje, Danijoje ir Prancūzijoje.

Naujai besikuriančios vadovybės laukia itin sudėtingas darbas – prikelti lygą naujam gyvenimui ir sukurti kokybės standartą, kuris atitiktų krepšinio šalies įvaizdį. Permainos aukščiausioje šalies krepšinio diviziono vadovybėje brendo keletą pastarųjų metų.

Lygos prezidentas Š.Kliokys ir generalinis direktorius Linas Gilys ne kartą kaltinti neveiklumu, o LKL klubai ir žaidėjai buvo įsipainioję į ne vieną skandalą.

"Lygai reikia naujų idėjų, sudėtingų sprendimų. Manau, kad atėjo laikas permainoms dėl to pasitraukiu. Per mano vadovavimo metus LKL sustiprėjo, tapo Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) nare, išsikovojo tarptautines pozicijas. Čempionatas visada buvo intriguojantis", – atsisveikindamas su pareigomis sakė Š.Kliokys.

Skolos išpūstos?

"Pirmasis mano prioritetas tapus prezidentu – pilnos žiūrovų salės Eurolygos, VTB lygos ir Baltijos taurės varžybose. Žmonės turi žinoti, kur ir kada vyksta rungtynės, jie turi ateiti palaikyti savo komandos. Kitas prioritetas, kurį nusistačiau, – tai finansinių įsipareigojimų vykdymas iš klubų pusės. Laiko yra iki vasaros pabaigos ir su tam tikromis skolomis, kurias turi klubai, jie turės susitvarkyti. Jie ieško būdų, kaip tai padaryti, ir nuo to priklausys ateinantis sezonas, o būtent – kur žais šią vasarą LKL sutikę klubai, kovą dėl kurios taurės jie pradės rudenį", – kalbėjo naujasis LKL vadovas.

R.Milašiaus teigimu, problema dėl skolų gali būti išpūsta. "Paprastai klubų skolos yra skaičiuojamos dešimtimis tūkstančių, reta kuri žada pasiekti šimtą tūkstančių. Svarbiausia šiuo metu yra atsiskaityti su žaidėjais ir administracija – tiesiog išmokėti vėluojančias algas", – tikino LKL prezidentas.

R.Milašius prisipažino, kad nėra įsigilinęs į konkrečius skaičius, susijusius su atskirų klubų finansais, todėl greitai sulaukė priminimo apie Vilniaus "Sakalų" skolą, kuri, kai kuriais duomenimis, siekia du milijonus litų. Paklaustas, ar tai, jo manymu, taip pat yra nedidelė skolų problema, naujasis LKL prezidentas perdavė "Sakalų" klubo valdybos atstovų žodžius, kurie šią skolos sumą argumentavo tuo, kad tai – buhalterinė klaida. "Tikėti, ar netikėti tuo – atskiras klausimas, tačiau posėdyje išgirdau būtent tai. Dėl galimo apsiskaičiavimo skola, kaip teigiama, padidėjo lygiai milijonu", – sakė R.Milašius.

Smūgis NKL čempionams

Valdybos posėdyje taip pat nuspręsta į LKL nepriimti praėjusio Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) nugalėtojo "Mažeikių" klubo. LKL valdybai klubas neįtiko dėl to, kad neturi tinkamos salės.

Krepšinio kuluaruose jau anksčiau sklandė gandai, kad buvęs Vilniaus "Lietuvos ryto" vadovas Jonas Vainauskas, praėjusį sezoną pradėjęs globoti Alytaus "Dzūkijos" ekipą, visomis išgalėmis sieks, kad dzūkų klubas gautų vietą elitinėje lygoje.

Alytuje vykusiame NKL finale "Dzūkija" buvo laikoma aiškia favorite, tačiau nusileido "Mažeikiams" 65:78, kuriems ir atiteko vienintelis kelialapis į aukštesnį ešeloną.

Nors mažeikiškiai namų rungtynes žaisdavo senutėlėje nuo 1997 m. neremontuotoje Mažeikių Ventos vidurinės mokyklos sporto salėje, klubo direktorius Giedrius Petrulevičius buvo įsitikinęs, kad, renovavus sporto bazę, žemaičiai pravers LKL duris. Tuometis Mažeikių "Naftos" klubas LKL čempionate žaidė 2001–2004 m.

Vis dėlto "Mažeikiai" LKL vadovybės neįtikino – už klubo prašymo atmetimą balsavo dešimt visuotinio susirinkimo narių.

Priėmus tokį sprendimą, netikėtai viltis sužibo visas 20 rungtynių praėjusį sezoną pralaimėjusiai "Palangos Triobet" komandai. LKL nuostatai skelbia, kad paskutinę vietą reguliariame sezone užėmusi komanda į NKL krenta tik tuo atveju, jei žemesnės lygos čempionė atitinka LKL keliamus arenos bei biudžeto reikalavimus. Vis dėlto LKL vadovai palangiškiams malonės nesuteikė – jų neįtikino palangiškių argumentai, kad iki lapkričio 1 d. Palangoje duris atvers nauja arena. "Mažeikių" ir "Palangos" komandos kitą sezoną veikiausiai rungtyniaus NKL čempionate.


Iššūkiai naujai LKL valdžiai

Jubiliejiniame 20-ąjį LKL sezoną įsisenėjusios opos atsivėrė visu gražumu. Ekspertų išjuokta lygos varžybų sistema, daug metų nesprendžiamos klubų licencijavimo problemos, iš bado aikštėje alpstantys žaidėjai. Tai tik žiedeliai, kurie puošė aukščiausią šalies krepšinio lygą.

Ar visiškai nemokus Vilniaus "Sakalų" klubas ir toliau sudarys sutartis su perspektyviais žaidėjais, o šie šaltoje "Ekinstos" salėje patirs traumas, kurios laužys tolesnę jų karjerą? Sostinės klubo skolos siekia apie 2 mln. litų skolų, tačiau klubo prezidentas Vytautas Kiaušas nežada jų naikinti. Neseniai verslininkas nesutiko perleisti ekipos potencialiems investuotojams, todėl jos ateitis atsidūrė nežinioje. Keli krepšininkai ir administracijos darbuotojai jau yra kreipęsi į antstolius su prašymu išieškoti teismo priteistus neišmokėtus atlyginimus.

Ar tokie klubai kaip tuziną legionierių pakeitusi, bet visas 20 rungtynių pralaimėjusi Palangos "Palanga" iš tiesų atitinka bent minimalius lygos standartus? Prieš porą metų kurortinio miestelio žaidėjai nesidrovėdami lažybų kontorose statė nemenkas pinigų sumas už savos komandos pralaimėjimą. Save gerbianti lyga tokį klubą būtų ne tik nubloškusi į šešioliktas pagal rangą pirmenybes, bet ir garantavusi kosminio dydžio baudas.

Tik labai maža dalis LKL komandų praėjusį sezoną baigė neturėdamos skolų. Kalbama, kad šią problemą galėtų išspręsti licencijavimas. Skolų turinčios komandos turėtų pateikti dokumentus, kur yra pasiektos taikos sutartys ir sudaryti grafikai, kaip bus grąžinamos skolos.

LKL generalinio direktoriaus poste dirbęs Linas Gilys keletą pastarųjų metų buvo kaltinamas neveiksnumu. Norint atkurti teigiamą įvaizdį naujiems vadovams kaip reikiant teks paplušėti.


1993 metai

1993 m. balandžio 22 d. Vilniaus "Šarūno" viešbutyje susirinkę Lietuvos klubų ir Šarūno Marčiulionio krepšinio fondo atstovai įkūrė Lietuvos krepšinio asociaciją (LKA). Jos steigėjai buvo Kauno "Žalgiris", Kauno "Atletas", Kauno "Drobė", Vilniaus "Statyba", Plungės "Olimpas", "Šilutė", Panevėžio "Lietkabelis" ir Klaipėdos "Neptūnas".

Pavasarį LKA pervardyta į Lietuvos krepšinio lygą (LKL), prie aštuonių steigėjų prisidėjo dar du klubai iš Kauno – "Lavera" ir NECA.

Steigiant lygą buvo stengiamasi perimti Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) patirtį, kadangi stipriausioje planetos lygoje rungtyniavęs Š.Marčiulionis labai domėjosi ir organizaciniais klausimais, vadyba ir rinkodara.

Būtent Š.Marčiulionis išrinktas pirmuoju LKL prezidentu. Lygos generaliniu direktoriumi tapo Š.Marčiulionio fondo įgaliotinis, artimas jo bendražygis Algimantas Ližaitis.


2002 metai

2002 m. rugsėjo 25 d. tame pačiame "Šarūno" viešbutyje įvykusiame LKL visuotiniame susirinkime 10 metų lygai vadovavęs Š.Marčiulionis nusprendė pasitraukti. Savo sprendimą legendinis gynėjas tuomet motyvavo užimtumu "FIBA Europe" struktūrose.

"Nuo LKL įkūrimo su klubų vadovais, treneriais, rėmėjais, sporto organizatoriais, visais, kurie neabejingi krepšiniui, pavyko pasiekti, kad pirmoji profesionali sporto organizacija sėkmingai funkcionuotų ir taptų viena iš elitinių krepšinio lygų Europoje. Buvo visko, nes ėjome nepramintu keliu, įgyvendindami naujus sumanymus ir idėjas, keisdami mąstymą ir santykius tarp žmonių. Tikiu, kad per devynis sezonus suburtas iniciatyvių, kūrybingų krepšinio entuziastų būrys ir toliau sėkmingai organizuos LKL darbą", – tuomet kalbėjo Š.Marčiulionis.

Savo įpėdiniu krepšininkas pasiūlė tuomet telekomunikacijų bendrovės "Omnitel" viceprezidentu dirbusį Šarūną Kliokį. Jis naujuoju prezidentu buvo išrinktas vienbalsiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų