Naujas centras bus atviras ne vien sportininkams

  • Teksto dydis:

Lietuvos sporto universitetas (LSU) ėmėsi iniciatyvos kurti bendrą dvikryptės sportininkų karjeros sistemą, padėsiančią įvairaus amžiaus atletams planuoti individualią karjerą ir pasirengti darbui baigus sportuoti.

Mokys ir konsultuos

Idėjos autorės dr. Ingos Staškevičiūtės-Butienės teigimu, Nacionalinis dvikryptės sportininkų karjeros centras (NDSKC) bus atviras visiems – ne vien aktyviai sportuojantiems moksleiviams, studentams, didelio meistriškumo atletams, bet ir jų šeimos nariams, treneriams, sporto federacijų, asociacijų ir klubų atstovams.

NDSKC sportininkams ir jų aplinkos žmonėms rengs neformalius mokymus ir individualias konsultacijas, susipažindins su dvikryptės karjeros galimybėmis.

"Tarptautiniai tyrimai rodo, kad trečdalis sportininkų nuo 10-ies iki 17 metų kasmet pasitraukia iš sporto, nes mano, kad jis atima per daug laiko ir trukdo mokytis, o aktyvią sportinę karjerą baigę atletai susiduria su daugybe iššūkių – tiek psichologinių, tiek įsitvirtinimo darbo rinkoje. Tad reikia ne tik motyvacijos, atsidavimo, bet ir specialių priemonių, kad talentingiems sportininkams nereikėtų rinktis – išsilavinimas ar sportas, darbas ar sportas", – teigė I.Staškevičiūtė-Butienė.

Lietuvoje tik pavienės bendrojo lavinimo ir aukštosios mokyklos pagelbsti sportininkams derinti sportą, mokslą ir studijas.

LSU turi patirties

NDSKC ir bendros sistemos sukūrimo Lietuvoje būtinybę akcentuoja bei remia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

"Su panašiais iššūkiais susiduria ir kitų Europos šalių sportininkai, tik ten jau veikia įvairios dvikryptės sportininkų karjeros programos. Lietuvoje ligi šiol tik pavienės bendrojo lavinimo ir aukštosios mokyklos padeda sportininkams derinti sportą, mokslą ir studijas. Labai svarbu sukurti bendrą įvairaus amžiaus sportininkų dvikryptės karjeros planavimo sistemą, padėsiančią jiems ir siekti sportinių rezultatų, ir sėkmingai mokytis ar dirbti", – sakė viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

Pasak LSU rektorės prof. dr. Dianos Rėklaitienės, LSU jau kelis dešimtmečius didelio meistriškumo sportininkams sudaro sąlygas intensyviai sportuoti ir mokytis pagal individualų studijų planą.

"Visus sportininkus vienijantis karjeros centras padėtų jiems dar tikslingiau planuoti savo karjerą, teiktų psichologinę pagalbą, supažindintų su įvairiomis praktikos ir darbo galimybėmis, trenerius skatintų atsakingai rengti sportininkus, kad jie galvotų ir apie būsimą veiklą, o tėvus ir darbdavius ragintų sudaryti sąlygas sportininkams kuo ilgiau sportuoti", – pabrėžė D.Rėklaitienė.

Įvardijo privalumus

Daugkartinė Lietuvos sportinio ėjimo čempionė Brigita Virbalytė-Dimšienė pasidžiaugė, kad jai pavyksta suderinti ir sportą, ir studijas bei darbą televizijoje.

"Sportas man visada buvo labai svarbus, bet studijuodama ir dirbdama jaučiau turinti į ką atsiremti, jei dėl traumų ar kitų aplinkybių negalėčiau sportuoti. Antroji karjera sportininkui suteikia pasitikėjimo savimi", – įsitikinusi B.Virbalytė-Dimšienė.

LSU alumnas, pasaulio ir Europos čempionas disko metikas Andrius Gudžius tvirtino, kad iki šiol jo sportinis kelias – tikra sėkmės istorija.

"Ir sporte, ir mokykloje, universitete mane supo žmonės, kurie padėjo siekti rezultatų, žinių ir įgyti diplomą. Tačiau dažnai paaugliai ir abiturientai, kuriems puikiai sekasi ir sportas, ir mokslai, dėl įvairiausių aplinkybių priversti rinktis. Kad to išvengtų, jiems labai praverstų sistemingos konsultacijos apie dvikryptės karjeros privalumus", – tvirtino A.Gudžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių