Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas treneris – naujas požiūris

2009-06-06 23:59

Rumunijos futbolo rinktinė viską pradeda iš naujo. Rumunų Jose Mourinho kartais pavadinamas jaunas treneris Razvanas Lucesku nusiteikęs iš ekipos išguiti išpūstą pasitikėjimą savimi ir aroganciją.

Arogancija – į purvą

Po gana sėkmingo pasirodymo Europos čempionato "mirtininkų" grupėje Rumunijos rinktinė praėjusį rugsėjį lietuvius žadėjo sumalti į miltus. Tačiau viskas buvo atvirkščiai – svečiai nuo Baltijos krantų 3:0 pribloškė ir Klužo stadioną, ir visą Balkanų valstybę.

To sutriuškinimo Rumunijoje niekas nenori prisiminti. Juolab kad po to buvo vos išstenėta pergalė prieš nykštukinę Farerų salų rinktinę, patirti pralaimėjimai principinėse rungtynėse su Serbija ir Austrija.

"Jie pernelyg gerai manė apie save ir dėl to buvo nubausti. Be to, kiek žinau iš atsiliepimų, atmosfera rinktinėje nebuvo pati geriausia, o be gero mikroklimato sunku siekti pergalių. Rumunai gavo užtektinai antausių ir dabar bando keisti požiūrį", – dienraščiui pasakojo Rumunijos čempionu su Urzičenio "Unirea" tapęs vartininkas Giedrius Arlauskis.

21 metų vartininkas dėl peties traumos negalės šeštadienį Marijampolėje žaisti su rumunais, bet iš rinktinės kolegų sulaukė klausimų apie svečius. Lygiai kaip ir kitas vartininkas Paulius Grybauskas. Galačio "Otetul" klube rungtyniaujantis 25-erių vartų sargas šeštadienį greičiausiai vėl bus Žydrūno Karčemarsko dubleris, bet jo žinios Jose Couceiro ir visam Lietuvos rinktinės trenerių štabui – neįkainojamos.

"Manau, kad Marijampolėje išvysime visai kitokią Rumunijos rinktinę, nei ciklo pradžioje. Pasikeitė ne tik būrys žaidėjų, bet ir rumunų požiūris. Todėl namuose rungtyniauti gali būti gerokai sunkiau nei išvykoje", – samprotavo P.Grybauskas.

Šansai žaidžiantiems tėvynėje

Balandžio pabaigoje prie Rumunijos rinktinės vairo stojęs R.Lucescu iškart pareiškė, kad žaidėjus vertins ne pagal pavardes ir atstovaujamų klubų pavadinimus.

"Man rūpi ne tik žaidėjų forma, bet ir jų elgesys už aikštės ribų, patriotiniai jausmai. Suprantu futbolininkus, kurie jaučiasi nusivylę dėl to, kad nebuvo pakviesti į rinktinę. Tačiau noriu pasakyti, kad durys lieka atviros visiems. Pažadu žaidėjus vertinti pagal vienodus standartus", – pareiškė jaunas, vos 40 metų, Rumunijos rinktinės strategas.

Tokie pareiškimai – sūkis 180 laipsnių kampu, nes buvusio trenerio Victoro Piturcos kriterijai būdavo priešingi. "Buvęs treneris daugiausia žiūrėdavo į pavardes ir nuopelnus. Naujiems žaidėjams praktiškai nebūdavo šansų prasibrauti į rinktinę. Jei ir būdavo pakviečiami, vis tiek trindavo suolą. Apskritai buvęs treneris buvo aukštai užrietęs nosį ir bendraudavo tik su savo favoritais", – apie varžovų rinktinės užkulisius pasakojo G.Arlauskis.

R.Lucescu jokių išankstinių nuostatų neturi, todėl į rinktinės stovyklą prieš mačą su Lietuva pakvietė vos 7 "legionierius". Kiti 16 žaidėjų rungtyniauja nacionalinėse pirmenybėse, bet, pasak kalbintų vartininkų, niekuo nenusileidžia užsienyje žaidžiantiems futbolininkams.

Pavyzdžiui, "Unirea" vidurio gynėjas George Galamazas, G.Arlauskio ir P.Grybausko nuomone, yra geriausias savo pozicijos žaidėjas visoje šalyje. "Man labai imponuoja ir Bukarešto "Dinamo" puolėjai Mariusas Niculae ir Ionelas Danciulescu. Kadangi dėl traumos dar neatsigavo Adrianas Mutu, mūsų gynėjai turėtų pasisaugoti šių snaiperių", – komandos draugus įspėjo G.Arlauskis.

"Būtų klaidinga manyti, kad Rumunijoje žaidžiantys futbolininkai silpnesni už legionierius. Čempionato lygis kyla kiekvienais metais, o šių žaidėjų motyvacija bus tikrai didesnė už vadinamųjų žvaigždžių", – neabejojo P.Grybauskas. Bet vartų sargas iškart pridūrė, kad dabartinėje rinktinėje neabejotinai ryškiausia figūra yra Italijos čempionas su Milano "Inter" Cristianas Chivu.

Strategas – didžiausia mįslė

"Jaunas, perspektyvus ir ambicingas. Nors treneriu dirba tik kelerius metus, jo komandos pasiekė nemažai. Rumunijoje jis yra kylanti žvaigždė", – apie R.Lucescu pasakojo P.Grybauskas.

Per žaidėjo karjerą R.Lucescu buvo vidutinio lygio vartininkas, o trenerio karjerą pradėjo "FC Brasov" klube. Vėliau buvo trys sezonai Bukarešto "Rapid" komandoje, o du pastaruosius sezonus naujasis rumunų rinktinės strategas vėl diriguoja Brašovo klubui. Likus vienam turui iki Rumunijos čempionato pabaigos, ši komanda turnyrinėje lentelėje žengia 9-a.

Patį R.Lucescu visą gyvenimą persekioja tėvo Mircea Lucescu šešėlis. Vyresnysis Lucescu su Donecko "Shakthar" šį sezoną savo titulų kolekciją papildė UEFA taure, tačiau Razvanas visada prašo jo nelyginti su tėvu. "Mano tėvas turi savo kelią, o aš – savo", – šią savaitę spaudos konferencijoje vėl pakartojo Rumunijos rinktinės treneris.

Tiesa, patys rumunai beveik neabejoja, kad rinktinės žaidime bus galima jausti ir vyresniojo Lucescu ranką. "Visi tik ir kalba – jei sūnui iškils problemų, jis kreipsis pagalbos į tėvą. Tėvas Rumunijoje ir apskritai Europoje turi labai didelį autoritetą", – pasakojo G.Arlauskis.

Tačiau apie R.Lucescu propaguojamą žaidimo stilių Lietuvos rinktinės vartininkai negalėjo pasakyti labai daug. Tai yra mįslė ir Lietuvos rinktinės trenerių štabui. "Dabartinė rumunų rinktinė – kaip katė maiše. Šiek tiek neramu ir dėl to, kad dažniausiai, atėjus naujam treneriui, visos komandos sužaidžia labai gerai, net virš savo galimybių", – pripažino mūsų rinktinės treneris Saulius Širmelis.

"Mes visi norime, kad Razvano Lucescu karjera rinktinėje prasidėtų aukšta nata", – lietuvių nuogąstavimus patvirtino C.Chivu.

Ambicijas atideda ateičiai

Teoriškai Rumunijos rinktinė dar turi šansų patekti į 2010 m. pasaulio čempionatą, bet patys rumunų sirgaliai tokių vilčių nebepuoselėja.

"Visi daugiausia kalba apie tai, kad naujas treneris turi suburti naują kolektyvą ir siekti patekti į 2012 m. Europos čempionatą. Bet jie nespjauna ir į likusias šio ciklo rungtynes, dar nori apginti savo garbę", – lengvo gyvenimo šeštadienį nesitikėjo P.Grybauskas.

G.Arlauskis iš komandos draugų "Unirea" komandoje išgirdo, kad lietuviai iš savo vartų kamuolį turės traukti 3-4 kartus, bet nesunkiai atsikirto, tokias kalbas pavadinęs "fantazijomis".

"Rungtynes žiūrėsiu Rumunijoje, todėl tarp rumunų būsiu kaip balta varna. Bet tikiuosi, kad po mačo aš galėsiu juokauti, – šyptelėjo jaunasis vartininkas. – Potencialiai rumunų rinktinė atrodo grėsmingai, bet tikiu mūsų komanda ir laukiu teigiamo rezultato."


Rumunijos rinktinė

Vartininkai: D.Comanas ("FC Brašov"), C.Pantilimonas ("Timišoara"), M.Bornescu (Krajovos "Universitatea").

Gynėjai: C.Sapunaru ("Porto", Portugalija), O.Dananae ("Universitatea"), M.Radoi ("Al-Hilal", Saudo Arabija), G.Galamazas (Urzičenio "Unirea"), C.Chivu (Milano "Inter", Italija), D.Goianas (Bukarešto "Steaua"), R.Ratas (Donecko "Šachtar", Ukraina), M.Nesu ("Utrecht", Olandija).

Saugai: B.Mara (Klužo CFR), M.Romanas ("FC Brašov"), C.Lazaras (Bukarešto "Rapid"), R.Paduretu ("Unirea"), T.Ghioane (Kijevo "Dinamo", Ukraina), I.Apostolas ("Unirea"), C.Tanase (Piteščio "Argeš"), F.Costea ("Universitatea").

Puolėjai: C.Marica ("Stuttgart", Vokietija), M.Niculae (Bukarešto "Dinamo"), I.Danciulescu ("Dinamo"), G.Bucuras ("Timišoara").


 

Rumunija. Geriausi pasiekimai

Pasaulio čempionatai:
Finaliniuose etapuose dalyvavo 7 kartus, 1994 m. žaidė ketvirtfinalyje.

Europos čempionatai:
Finaliniuose etapuose dalyvavo 4 kartus, 2000 m. žaidė ketvirtfinalyje.

Dabartinis FIFA reitingas – 28.
Aukščiausias FIFA reitingas – 3 (1997 m. rugsėjį).


Rekordai

Visų laikų snaiperiai:
Gheorghe Hagi – 35 įvarčiai, Iuliu Bodola – 31, Adrianas Mutu – 29, Anghel Iordanescu – 26, Viorelas Moldovanas – 25.

Ilgiausiai žaidė rinktinėje:

Gheorghe Hagi (1983–2000 m., 125 rungtynės), Bogdanas Stelea (1988–2005 m., 91), Dorinelis Munteanu (1991–2007 m., 134), Gheorghe Popescu (1988–2003 m., 115).

Didžiausia pergalė:
1973 m. 9:0 – prieš Suomiją.

Didžiausias pralaimėjimas:
1948 m. 0:9 – Vengrijai.


Atranka

2010 m. pasaulio čempionato atrankos turnyro rezultatai:
su Lietuva – 0:3, su Farerų salomis – 1:0, su Prancūzija – 2:2, su Serbija – 2:3, su Austrija – 1:2. Įvarčius mušė: Cocis (1), F.Petre (1), Goianas (1), Marica (1), Stoica (1), Tanase (1).

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų