Pereiti į pagrindinį turinį

Neiškeptas futbolo pyragas jau raikomas

2009-02-28 09:00
Neiškeptas futbolo pyragas jau raikomas
Neiškeptas futbolo pyragas jau raikomas / "Reuters" nuotr. Atributas: FIFA prezidentas J.Blatteris demonstruoja kamuolį "Kopanya", kurį spardys 2010-ųjų pasaulio čempionato finalo turnyro dalyviai.

Didžiausi optimistai jau mato Lietuvos futbolo rinktinę 2010 m. pasaulio čempionato finalo turnyre. Tačiau iki tol dar yra rūpesčių ne tik lietuviams, bet ir patiems būsimojo renginio šeimininkams – Pietų Afrikos Respublika (PAR) dar nebaigė rekonstruoti savo pagrindinio stadiono.

Grandai jau įkėlė kojas

Atsiriekti neiškepto pyrago norėtų ne vien lietuviai. Anglijos futbolo asociacija (FA) buvo priversta paneigti dienraščio "Daily Mail" pranešimą, kad jau užsakė brangiausią PAR viešbutį savo šalies rinktinei.

"Nepamirškime, kad mums iki tikslo liko dar net šešios atrankos rungtynės", – pabrėžė FA.

Tuo pat metu Rusijos futbolo sąjungos (RFS) generalinis direktorius Aleksejus Sorokinas neišsisukinėdamas patvirtino, kad pradėjo ieškoti PAR bazių nacionalinei komandai.

"Sunku patikėti, bet kai kurios geriausios vietos jau užimtos, jomis pasirūpino futbolo grandai", – teigė A.Sorokinas.

Planetos pirmenybės PAR prasidės kitų metų birželio 11-ąją ir tęsis iki liepos 11-osios. Burtai, 32 ekipas suskirstysiantys į aštuonias grupes, bus ištraukti šiemet gruodį Keiptaune.

Varžybų atidarymo iškilmės ir lemiamas mačas vyks Johanesburgo "Soccer City" stadione, kuris po rekonstrukcijos talpins beveik 95 tūkst. žiūrovų.

Šiuo metu pačiame "Soccer City" ir jo prieigose triūsia statybininkai. Jie kartais surengia protestus ir kelias savaites nieko neveikia, darbų vykdytojai senas brigadas išformuoja ir suburia naujas, bet arena pamažu keičiasi.

Pirmoji geras naujienas atnešusi kregždė – Pretorijoje oficialiai atidarytas modernizuotas "Loftus Versfeld" stadionas. Jis – vienas iš dešimties PAR arenų, kuriose vyks pasaulio čempionato kovos.

Čempionatai – apdrausti

"Aš jau nebesijaudinu, ar laiku bus baigtos statybos, sutvarkyta infrastruktūra. Manau, kad PAR tinkamai pasirūpins ir varžybų dalyvių, ir savo piliečių saugumu. Viliuosi, kad šis turnyras taps šalies pasididžiavimu", – neseniai pareiškė Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) prezidentas Josephas Blatteris.

Tačiau dar visai neseniai, 2008-ųjų vasarą, J.Blatteris kalbėjo ir apie planą B – force majeure atvejui, jei PAR nesugebėtų laiku pasirengti čempionatui.

Ramų FIFA pasiansą, be kita ko, sudrumstė ir PAR taksi bendrovės, pagrasinusios boikotu, jei varžybų dienomis pirmenybė būtų teikiama greitaeigiams autobusams.

"Kostiumuotais banditais" vadinami vietos maršrutinius taksi kontroliuojantys veikėjai įspėjo: gali kilti netgi ginkluotų protestų.

Kad ateityje nereikėtų drebėti ir nerimauti, FIFA nusprendė apdrausti 2010-ųjų ir 2014-ųjų planetos pirmenybes (pastarosios yra patikėtos Brazilijai) nuo galimų problemų – perkėlimo į kitas šalis ar varžybų tvarkaraščio pakeitimų, teroristų išpuolių, gamtos kataklizmų, epidemijų ar karinių perversmų.

Bilietai jau parduodami

Vasario 20-ąją prasidėjo prekyba bilietais – FIFA informavo, kad jų planuojama realizuoti maždaug 3 mln. Kadangi paklausa gerokai viršija pasiūlą, ketinama dalį bilietų išplatinti per loteriją. Ji bus surengta balandžio viduryje.

Pigiausias bilietas į varžybų grupėse rungtynes PAR piliečiams kainuoja 20 JAV dolerių. Europoje, pavyzdžiui, Vokietijoje, tokio bilieto kaina – 51 doleris, o brangiausias, į finalo dvikovą, įvertintas 900 dolerių.

120 tūkst. PAR gyventojų pamatys mačus veltui – tiek bilietų bus išdalyta vykdant specialią FIFA socialinę programą.

Nacionalinėms federacijoms, kurių rinktinės pateks į finalo turnyrą, bus skirta 570 tūkst. bilietų.

"Toms šalims, kurių komandos neįveiks atrankos barjerų, irgi skirsime bilietų, tačiau kol kas negalime tiksliai pasakyti, kiek", – pranešė FIFA spaudos tarnyba.

2006-aisiais Vokietijoje vykusiame pasaulio čempionate iš pateikusiųjų paraiškas bilietų įsigijo kas ketvirtas vietos futbolo aistruolis.

Susižers milijardus

PAR tikisi 2010-aisiais sulaukti 450 tūkst. futbolo gerbėjų, o iš pasaulio čempionato finalo turnyro uždirbti daugiau nei 3 mlrd. dolerių.

Pastaruoju metu vis labiau abejojama pelningais afrikiečių užmojais, nes pernai liepą būsimajam renginiui numatyto biudžeto išlaidos jau buvo viršytos 1,28 mlrd. dolerių – beveik trečdaliu daugiau, nei planuota.

Geresnės nuotaikos yra FIFA, prognozuojanti, kad pardavus transliacijų bei rinkodaros teises jai pavyks susižerti mažiausiai 3,2 mlrd. dolerių.

"Futbolas – paklausiausia sporto prekė", – mėgsta kartoti J.Blatteris.

FIFA vadovas, kalbėdamas apie pasaulio čempionato finansinius reikalus, patvirtino, kad 32 nacionalinėms federacijoms bei asociacijoms, deleguosiančioms savo komandas į PAR, bus išmokėta 40 mln. eurų.

"Šie pinigai bus padalyti klubams ir skirti žaidėjų, dalyvausiančių pirmenybėse, draudimui", – paaiškino J.Blatteris.

2006-ųjų planetos pirmenybių prizų fondas sudarė 281,1 mln. dolerių arba 38 proc. daugiau nei 2002 m.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) yra numačiusi, kad mūsų rinktinei, jei ji iškovos kelialapį į pasaulio čempionato finalo turnyrą, gali būti skirta apie 5 mln. litų premija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų