Pereiti į pagrindinį turinį

Neišlaikytas egzaminas nesunaikino vilčių

2009-04-04 09:00
Neišlaikytas egzaminas nesunaikino vilčių
Neišlaikytas egzaminas nesunaikino vilčių / Tomo Raginos nuotr. Nuomonė: M.Stankevičius tvirtina, kad ir be jo rinktinė pajėgi įveikti bet kurį varžovą.

"Mėlynieji" pradeda ir laimi. Superfutbolo taip ir nepademonstravusią Prancūzijos rinktinę išgelbėjo tai, kad lietuviams trūko traumuotų žaidėjų, o po žiemos pertraukos tik keli futbolininkai atstovauja savo klubams.

Be įvarčių nebus rezultato

Jose Couceiro nepavyko sukurti dar vieno stebuklo. Lietuvos rinktinė patyrė 15-ąjį ir 16-ąjį pralaimėjimus rungtyniaudama su pasaulio ir Europos čempionatų laimėtojais ar prizininkais, o tokių rungtynių įvarčių santykis suprastėjo iki 7:41.

Du randuoto prancūzų lyderio Franck'o Ribery smūgiai – vienas Kaune ir vienas Paryžiuje – išsklaidė euforiją, kuri Lietuvos futbolo padangėje tvyrojo po pasakiško rinktinės rudens.

Kas sutrukdė iškovoti bent vienas lygiąsias ir išsaugoti realesnius šansus patekti į 2010 m. pasaulio čempionatą Pietų Afrikoje?

"Visada kartojau, kad norint pasiekti teigiamą rezultatą rungtyniaujant su grandais, būtina mušti įvartį", – pažymėjo J.Couceiro pirmtakas už rinktinės vairo Algimantas Liubinskas.

Futbolo specialistas iškart pateikė pavyzdžius – lygiąsias 2003 m. su Vokietija (1:1) ir 2007 m. su Italija (1:1).

"Sunku vien ginantis išlaikyti lygiąsias, nes pajėgūs varžovai vis tiek suranda spragų. Aišku, buvo atvejų, kai pavyko atsilaikyti ir neįmušus įvarčio, tačiau tokiu atveju šansai gerokai sumažėja. Prancūzai šiuo metu yra susilpnėję, pas juos vyksta kartų kaita, tačiau jie vis tiek yra aukštesnio lygio komanda ir pasinaudojo mūsų klaidomis", – toliau dvikovas su pasaulio vicečempionais analizavo buvęs rinktinės strategas.

Per 180 min. lietuviai sugebėjo įmušti įvartį į prancūzų vartus, tačiau jis nebuvo įskaitytas. Dar vieną neprastą galimybę tose pačiose rungtynėse Kaune turėjo Darvydas Šernas. Tai ir viskas, ką pavyko sukurti. Kodėl?

"Futbole viskas paprasta – žaidi taip, kaip leidžia varžovas. Prancūzai mūsų rinktinei neleido žaisti, vos perėmus kamuolį spausdavo mūsų saugus ir gynėjus. Kaune apskritai buvo nepaprastai sunku net pereiti į varžovų aikštės pusę. Galbūt daugiau galimybių buvo Paryžiuje, bet žaidėjai pirmiausia laikėsi trenerių nurodymo apsiginti. Dėl gynybos rinktinei negali būti jokių priekaišų", – komentavo Vilniaus "Vėtros" strategas Virginijus Liubšys.

Trūko kelių lyderių

Ar įsivaizduojate, kokia būtų dabartinė Pranzūcijos rinktinė be F.Ribery? Tada maždaug galite numanyti, ką lietuviams reiškė geriausio praėjusių metų šalies futbolininko Mariaus Stankevičiaus netektis.

Ir gynyboje, ir puolime naudingai žaidžiantis Genujos "Sampdoria" (Italija) gynėjas, pasak specialistų, galėjo gerokai pakeisti abiejų mačų jėgų pusiausvyrą.

Pats M.Stankevičius numojo ranka paklaustas, ar rezultatas galėjo pasikeisti, jei jis būtų rungtyniavęs.

"Žaidžia ne Marius Stankevičius, o Lietuvos rinktinė. Manau, kad tie žaidėjai, kurie mane pakeitė, pasirodė labai gerai", – dienraščiui sakė abu mačus per televizorių žiūrėjęs geriausias šalies futbolininkas.

"Tolimi Mariaus kamuolio išmetimai iš užribio, sugebėjimas greitai prisijungti prie atakų, stiprūs smūgiai būtų labai pravertę. Gaila, kad taip susiklostė situacija, ir rinktinė lyderio neteko būtent prieš tokias svarbias rungtynes", – apgailestavo V.Liubšys.

Be to, pirmosiose rungtynėse Kaune M.Stankevičių dešiniojo gynėjo pozicijoje puikiai pakeitęs Deividas Česnauskis susirgo ir Paryžiuje J.Couceiro jau teko į aikštę leisti vien gynybinio plano žaidėją Vidą Alunderį.

"Tiek Marius, tiek Deividas dabartinei rinktinei yra labai svarbūs. Be to, abu nemažai rungtyniauja savo klubuose, todėl pasiekę neblogą sportinę formą. Negalima sakyti, kad juos pakeitę žaidėjai rungtyniavo prastai ar nuvylė, bet stipriausios sudėties rinktinė galėjo atrodyti kiek kitaip", – pripažino buvęs legendinis Vilniaus "Žalgirio" vartininkas Vaclovas Jurkus.

"Paryžiuje Deividą gynyboje sėkmingai pakeitė (Vidas) Alunderis, bet Česnauskio staigumas ir greitis galėjo būti naudingi toje aikštėje", – pridūrė D.Česnauskį Panevėžio "Ekrane" treniravęs V.Liubšys.

Rinktinės senbuvius pakeitę Darvydas Šernas ir Mindaugas Panka specialistų taip pat nenuvylė.

"Panka galbūt šiek tiek pavargo, Kaune padarė klaidų ir "prisidėjo" prie įvarčio, o Šernas atrodė neblogai abejose rungtynėse. Žinoma, yra skirtumas, ar žaisti su Farerais, ar su prancūzais. Jauniems žaidėjams buvo sunku", – samprotavo "Vėtros" treneris.

Fizinės formos spąstai

"Kai kurie futbolininkai per mačą su Prancūzija Kaune žaidė savo pirmąsias 90 min. šį sezoną", – dar prieš mačą Paryžiuje pasiguodė J.Couceiro.

"Ne atsitiktinumas, kad įvarčius Kaune ir Paryžiuje praleidome antrajame kėlinyje. Abiejose rungtynėse matėsi, kad futbolininkai po pertraukos pavargę, kovoja iš paskutinių jėgų. Gali būti, kad rungtynės būtų susiklosčiusios visai kitaip, jei jos būtų žaidžiamos birželį ar rugpjūtį. Šiuo metu prancūzai turi ryškų fizinės formos pranašumą. Jie nuolat spaudė mūsų komandą ir pasiekė savo", – pabrėžė Klaipėdos "Atlanto" treneris Vacys Lekevičius.

A.Liubinskas laikėsi kitos nuomonės. Esą fizinė žaidėjų būklė pernelyg nepasikeistų. "Tai yra chroniška bėda. Kai dar dirbau rinktinės treneriu, visada reikėdavo skirti laiko, kad žaidėjai pasiektų bent normalią fizinę formą. Kol mūsų žaidėjai nepradės patekti į savo komandą pagrindinę sudėtį, visada iškils panašių problemų", – aiškino A.Liubinskas.

Čia dar galima priminti, kad dėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir kelių klubų tarpusavio karų ir nesantaikos A lygos čempionatas prasidės tik šį savaitgalį, o ne kovo pradžioje, kaip prašė J.Couceiro.

"Galime žiūrėti visaip, bet visi dabartiniai rinktinės futbolininkai karjerą pradėjo Lietuvos čempionate. O dabar tas čempionatas dėl federacijos vadovų ambicijų tampa pusiau mėgėjišku. Kare nelaimi nė viena pusė. Sugriauti viską labai lengva, o kas statys? Kiek tam reikės laiko?", – klausė V.Lekevičius.

Nesižvalgyti į lentelę

Šalies futbolo specialistai pažymėjo, kad nenusivylė rinktinės pasirodymu prieš pasaulio vicečempionus.

"Būtų smagu, jei turėtume nors vienas lygiąsias, bet rinktinė parodė viską, ką šiuo metu gali. Galėčiau būti "tikras" lietuvis ir aimanuoti, kad tas negerai, anas negerai. Bet manau, kad galime didžiuotis savo rinktine", – kalbėjo V.Lekevičius.

Po dviejų pralaimėjimų lietuviai nusmuko į trečiąją vietą 7-ojoje atrankos grupėje, tačiau vilčių kitą vasarą keliauti į Pietų Afrikos Respubliką neprarado.

"Svarbios bus rungtynės su rumunais namie ir austrais svečiuose. Po jų ir bus aišku, ko galima pasiekti. Tikiu, kad ši komanda dar gali mus maloniai nustebinti", – šyptelėjo V.Liubšys.

Vienas rinktinės lyderių M.Stankevičius dar sykį paragino nesižvalgyti į turnyro lentelę.

"Jau sakiau ir pakartosiu, kad turime rengtis vienoms rungtynėms po kitų ir kiekvieną kartą kovoti dėl pergalės. O kiek taškų surinksime, kokią vietą užimsime, pažiūrėsime po ciklo pabaigos. Visa komanda nusiteikusi ryžtingai ir dabar jau laukiame mačo su rumunais birželį", – pokalbį baigė geriausias Lietuvos futbolininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų