Pereiti į pagrindinį turinį

Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo

Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo Nuobaudos teisėjams: jie nesugebėjo dirbti savo darbo

Arbitrai nevaldė aikštelėje situacijos – tai pripažino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) teisėjų asociacija (TA), išnagrinėjusi Kauno "Žalgirio" klubo pareiškimą dėl rungtynių, kurios priminė regbio mačą.

Už klaidas – įspėjimai

Žalgiriečiai į LKF TA kreipėsi po vasario 26 d. įvykusių Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionato rungtynių su Vilniaus "Perlo" komanda.

Kauno klubas tvirtino, kad šiam mačui teisėjavę Mindaugas Večerskis, Rimantas Bielinis ir Tomas Langvinis nekontroliavo varžybų eigos aikštėje, toleravo šiurkštų žaidimą, kuris nebuvo adekvačiai stabdomas ir baudžiamas.

Be to, "Žalgiris" stebėjosi LKF TA sprendimu Vilniaus ekipos namų rungtynėms skirti tris šio miesto arbitrus.

Vakar LKF TA informavo "Žalgirį", kad rungtynių vaizdo įrašą išnagrinėjo ekspertų grupė – LKF TA prezidentas Kęstutis Pilipauskas (Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos – FIBA – komisaras), Romualdas Brazauskas (FIBA teisėjas) ir Tomas Rimkus (FIBA komisaras).

Ekspertai konstatavo, kad M.Večerskis, R.Bielinis ir T.Langvinis padarė klaidų, tačiau jos nebuvo tyčinės ar galėjusios nulemti mačo laimėtoją.

Vis dėlto ekpertai pripažįsta: teisėjai nepakankamai gerai kontroliavo rungtynių eigą, buvo per daug tolerantiški kai kuriems nekorektiškai besielgusiems žaidėjams, todėl nuspręsta arbitrams pareikšti įspėjimus.

LKF TA prezidentas K.Pilipauskas dienraščiui yra sakęs, kad skirstydama teisėjus LKL rungtynėms asociacija nesilaiko geografinio neutralumo principo, nes 21 iš 23 LKL varžyboms TA patvirtintų arbitrų yra kauniečiai arba vilniečiai.

Po didinamuoju stiklu

"M.Večerskis – didelę patirtį turintis teisėjas, ne kartą vadovavęs ir "Žalgirio"–"Lietuvos ryto" finalams. Tarptautinę kategoriją turi ir R.Bielinis. T.Langvinis – jaunas, perspektyvus arbitras", – taip kolegų kvalifikaciją vertino K.Pilipauskas.

Jeigu šios trijulės profesionalumas išties neeilinis, dėl kokių priežasčių teisėjai per "Perlo" ir "Žalgirio" rungtynes dirbo taip, kad varžybų dalyviai susidarė įspūdį, jog arbitrams nepavyko išlaikyti neutralumo?

Be to, paaiškėjo, kad T.Langvinis neteisėjavo nuo 2010 metų spalio iki 2011 m. sausio pabaigos, nes nebuvo išlaikęs fizinio pasirengimo testo. Ar po ilgokos pertraukos į profesionalųjį krepšinį grįžęs arbitras buvo pajėgus aukščiausiu lygiu atlikti pareigas?
R.Brazauskas vakar atsisakė komentuoti LKF TA išvadas ir pasiūlė kreiptis į K.Pilipauską.

T.Rimkus sutiko pasidalyti mintimis apie didelio atgarsio sulaukusią LKL dvikovą.
"Išanalizavome "Perlo" ir "Žalgirio" rungtynių vaizdo įrašą ir dabar ta problema jau neturėtų būti problema. Praktiškai kiekvienose rungtynėse pastebima arbitrų darbo trūkumų. Ne išimtis buvo ir šis mačas. Per jį taip pat neišvengta teisėjavimo klaidų. Tačiau jos buvo traktuojamos abiem komandoms vienodai. Mačui Vilniuje vadovavo du FIBA kategoriją turintys arbitrai ir rungtynių eigos kontrolė jiems turėjo būti svarbiausias prioritetas. Deja, tai nepavyko, todėl teisėjams skirti įspėjimai.

Teisėjų darbas visuomet kritikuojamas. Kiekvienas arbitras, eidamas teisėjauti, turi suvokti, kad bus po didinamuoju stiklu, ir stengtis išvengti klaidų", – sakė T.Rimkus.

Kontrolė nebuvo gero lygio

LKF TA prezidentas K.Pilipauskas mano, kad teisėjai, ko gero, neišvengė "Perlo" ir "Žalgirio" rungtynių įtampos.

"Iš tiesų arbitrai klaidų neišvengė. Taip būna per kiekvienas rungtynes. Specialiai skaičiavome teisėjų klaidas ir vienos, ir kitos komandos naudai. Galiu užtikrinti, kad jų skaičius pasiskirstė po lygiai. Jokios tendencijos įžvelgti negalima.

Įspėjome arbitrus ir parašėme jiems, kad klaidų buvo galima daryti mažiau. Galbūt jie irgi neišlaikė rungtynių įtampos. Kad mačas bus toks įtemptas, turbūt niekas nelaukė. Galbūt ir teisėjus prieš mačą užliūliavo "Žalgirio" vardas ir visi tikėjosi lengvos kauniečių pergalės. Rungtynės buvo atkaklios, ir tai buvo netikėta.

Kaip buvęs teisėjas, žinau, kad kartais būna dienų, kai sėkmingai atlikti arbitro pareigas nepavyksta.

Šį atvejį tyrėme tikrai labai atsakingai. Skyrėme geriausias LKF TA pajėgas – FIBA teisėją R.Brazauską, FIBA komisarą T.Rimkų. Mūsų nuomonės sutapo. Tikrai neįžvelgėme išskirtinio kurios nors vienos komandos šiurkštaus žaidimo. Aikštėje vyko vyriška kova. Jauni "Perlo" krepšininkai stengėsi aktyviai gintis ir tai turbūt nepatiko kai kuriems "Žalgirio" veteranams. Labai šiurkščių pražangų ar susidūrimų neužfiksavome.
Įspėjome teisėjus, kad rungtynių kontrolė nebuvo labai gero lygio. Žaidėjai reiškė emocijas, jos kartais akivaizdžiai peržengdavo etikos ribas. Akivaizdu, kad arbitrams reikėjo reaguoti griežčiau, o ne tik apsiriboti įspėjimu", – savo argumentus išvardijo K.Pilipauskas.

Rimantas Grigas
"Žalgirio" klubo sporto direktorius
Per "Perlo" ir "Žalgirio" rungtynes Vilniuje teisėjai darė klaidų, nekontroliavo situacijos ir suteikė laisvės žaidėjų veiksmams, nesusijusiems su krepšiniu. Tokia rungtynių eiga išbalansavo mūsų komandos žaidimą.
Būtų puiku, kad Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija ateityje principingiau vertintų arbitrų darbą, netoleruotų klaidų ir atsižvelgtų į tai, kad komandoms teisėjautų arbitrų brigada ne iš vieno miesto. Ją turėtų sudaryti ir kitų miestų teisėjai. Tai nekeltų abejonių dėl to, kad krepšininkai, gerai pažindami savo miesto arbitrus, tikisi jų palaikymo, todėl per rungtynes stengiasi pasinaudoti ir neleistinais veiksmais.
Teisėjai irgi klysta, tačiau norėtume, kad jų sprendimai nebūtų tendencingi ir kad krepšinio aikštė nevirstų palaida bala. Šios profesijos atstovams tenka labai didelė atsakomybė, todėl jie tiesiog privalo būti objektyvūs, sudėtingiausiais žaidimo momentais priimti diskusijų nekeliančius sprendimus ir savo rankose tvirtai laikyti rungtynių vadžias.

Marijus Stankevičius
"Kauno" krepšinio klubo direktorius
LKL rungtynėms teisėjauja tik keli arbitrai, kuriais galima pasitikėti. Jų sprendimai nekelia abejonių nei krepšininkams, nei treneriams, nei žiūrovams, todėl su tokiais teisėjais nebūna jokių problemų.
Tačiau yra arbitrų, kurie nepasirengę teisėjauti LKL čempionato rungtynėms dėl kvalifikacijos stokos. Jų veiksmai būna logiškai nepagrįsti, patys teisėjai neretai abejoja savo sprendimais ir stabdo rungtynes dėl tarpusavio diskusijų. Jei viena komanda laimi prieš kitą dideliu skirtumu, teisėjų klaidos neturi lemiamos reikšmės ir taip skaudžiai akių nebado. Tačiau jei rungtynės vyksta taškas į tašką, kiekviena jų klaidelė sukelia stresą ir gali lemti nepelnytą pralaimėjimą. Dėl to kenčia ne tik "Kauno" klubas, bet ir kitos Lietuvos elitinės krepšinio lygos komandos.
Sakoma, kad geras teisėjas yra tas, kuris nepastebimas aikštėje ir kuris švilpia tik tada, kai reikalauja žaidimo situacija. Mano nuomone, dauguma dabartinių LKL teisėjų dar nesugeba profesionaliai dirbti šios lygos varžybose. Paprastai pajėgiausių LKL klubų akistatoms vadovauja geriausi krepšinio teisėjai, o "mažiukams", tarp kurių yra "Kaunas", tenka menkiausios kvalifikacijos arbitrai. Galime rašyti skundus Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijai, tačiau nuo to niekas nepasikeis. Vyks naujos varžybos ir vėl švilps tie patys teisėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų