Olimpiniai lūkesčiai – pasikliaujant realiomis jėgomis

„Sėkmė neateina savaime – reikia daug pastangų. Iškovoti medalį – ypatingas įvykis, bet jis yra darbo, kuris dar labiau įsimintinas, rezultatas“, – yra sakęs olimpinis čempionas Algimantas Šalna.

Startuos ir komanda

1984-aisiais Sarajeve olimpinį biatlono aukso medalį iškovojęs A.Šalna teigė, kad jį itin nudžiugino naujos kartos Lietuvos biatlonininkų pasiekimas: Pekino žiemos olimpiadoje mūsiškiai pirmą kartą startuos komandų estafetės varžybose.

Lietuvos ketveriukė – Vytautas Strolia, Tomas Kaukėnas, Karolis Dombrovskis ir Linas Banys. Iš jų šį sezoną aukščiausioje vietoje tarp pasaulio taurės dalyvių – V.Strolia (26 pozicija).

„Vytauto rezultatai išties įspūdingi. Stebiu jo startus nuo tada, kai pradėjo varžytis su stipriausiais pasaulyje. Nuo pradžių Vytauto rezultatai liudijo, kad jis progresuoja, o šį sezoną – didžiausias šuolis aukštyn. Tai – ir viso Lietuvos biatlono pasiekimas“, – teigė A.Šalna.

Pekine biatlono varžybos prasidės vasario 5-ąją.

Ypatinga apranga

Kitas išskirtinis Lietuvos biatlonininkų akcentas – dizainerio Aleksandro Pogrebnojaus sukurta apranga varžyboms.

„Gili žalia, samanų spalva susieta su mūsų istorija, pasipriešinimu. Lietuvos spalva yra žalia, visos didžiausios pergalės pasiektos dėvint šią spalvą, – teigė A.Pogrebnojus. – Lietuviškų simbolių yra visame aprangos rašte.“

Žalieji: Lietuvos biatlonininkai olimpiadoje startuos vilkėdami išskirtinius kostiumus. / P. Gasiūno nuotr.

Dizaineris išskyrė vieną lietuvių partizanams būdingą aprangos detalę – piramidės formos Lietuvos vėliavą.

„Vėliava piramidėje yra ant kepurės ir ant nugaros. Tokį sprendimą pasirinkome dėl to, kad partizanų, kovojusių su sovietais, vienoje iš aprangų vėliava buvo įkomponuota būtent į tokią piramidę“, – paaiškino A.Pogrebnojus.

Rekordinė sudėtis

XXIV žiemos olimpiadoje Lietuvai atstovaus iš viso trylika atletų – daugiausia per visą šalies sporto istoriją.

2014-aisiais Sočyje ir 2018-aisiais Pjongčange mūsiškių rinktinę sudarė po devynis olimpiečius. Rusijoje aukščiausią vietą – šešioliktą – užėmė čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikaitė, Pietų Korėjoje tryliktą – biatlonininkas T.Kaukėnas.

Šįkart Lietuvos rinktinėje – penki biatlonininkai, du kalnų, keturi lygumų slidininkai ir dailiojo čiuožimo pora.

Devyni mūsų olimpiečiai – debiutantai, o biatlonininkams T.Kaukėnui ir V.Stroliai, slidininkui Modestui Vaičiuliui tai bus trečias olimpinis startas, kalnų slidininkui Andrejui Drukarovui – antras.

Lietuvos olimpinėje delegacijoje – ir septyniolika trenerių, medikų, techninio personalo darbuotojų.

Tikslas ir iššūkiai

„Realus tikslas, kurį norėčiau pasiekti, – įveikti atrankos barjerą, toliau varžytis ir patekti į pirmą 30-uką“, – sakė slidininkas M.Vaičiulis.

Geriausi lietuvio olimpiniai rezultatai – komandų sprinto varžybose: 18 vieta 2010-aisiais Vankuveryje ir 25 vieta 2018-aisiais Pjongčange. Individualūs startai – kuklesni: Kanadoje – 54 vieta, Pietų Korėjoje – 44 pozicija.

„Į Kiniją atvyksime vasario 2-ąją, varžybos – po šešių dienų. Mano pagrindinis startas – vasario 8-ąją. Labiausiai dvejoju dėl laiko skirtumo, tai gali būti didelis iššūkis. Sakoma, kad geriausia startuoti iš karto arba pabūti varžybų vietoje bent savaitę, geriausia – dešimt dienų, – mintimis apie laukiančius išbandymus tinklalaidėje „Sportalaidė“ dalijosi M.Vaičiulis. – Tikiuosi, kad paskutinė savaitė prieš olimpiadą bus įprasta ir sportinė forma išliks. Reikia iki žaidynių nepervargti, nepadaryti kažko netaisyklingai, neįvesti naujovių į treniruotes.“

Į pastabą, kad Kinijoje slidinėjimo varžybos vyks gana aukštai, gali būti labai šalta, M.Vaičiulis atsakė: „Nelabai mėgstu šaltį, raumenys pradeda stingti. Prisimenu startus Suomijoje: minutę ant slidžių – maksimaliu greičiu, bet vėliau kūną tarsi kažkas sukausto. Iki 10 °C šalčio – viskas gerai, o žemesnė temperatūra – jau ne kas.“

Jauniausia – 16-metė

Uteniškė slidininkė Ieva Dainytė – jauniausia Lietuvos olimpinės rinktinės narė: pernai jai sukako šešiolika metų.

Pasak Ievos trenerių Svetlanos ir Stasio Dervinių, būsimą auklėtinės debiutą Pekine reikėtų vertinti realiai: tikėtis pralenkti skandinaves, ruses, Alpių šalių sportininkes būtų per drąsu, tarp įveikiamų varžovių gali būti Graikijos, Brazilijos, Bulgarijos slidininkės.

„Kaip seksis, priklausys ir nuo oro sąlygų, be to, Ieva startuos 1 700 m virš jūros lygio aukštyje“, – interviu „Utenos žinioms“ sakė S.Dervinis.

Anot trenerio, trumpos distancijos nėra Ievos stiprybė, jai palankesnės sunkios trasos, raižytos, kalnuotos vietovės.

„Ieva pasižymi ištverme. Ji gana lengva, tačiau fiziniai duomenys, kaip slidininkei, labai geri. Į tai atkreipė dėmesį ir profesorius Kazys Milašius (buvęs daugkartinis Lietuvos slidinėjimo čempionas – red. past.), jis pastebėjo, kad Ieva tiesiog sutverta šiam sportui“, – teigė S.Dervinis.

Debiutantė: jauniausią mūsų šalies olimpietę Pekino žaidynėse – šešiolikmetę slidininkę I.Dainytę – treniruoja S.Dervinis. / K. Sa­kai­tės / ute­nos­zi­nios.lt nuo­tr.

Latvių gretose – žvaigždės

Latvijai atstovaus 57 olimpiečiai, tarp jų – vyrų ledo ritulio rinktinė, kurią sudaro 25 žaidėjai.

Tituluočiausias latvių gretose – dukart olimpinis vicečempionas, šešiskart pasaulio ir dvylika kartų Europos skeletono čempionas Martinas Dukuras.

Pekine taip pat startuos rogučių sporto asai broliai Andris ir Juris Šicsai – 2010-ųjų olimpiniai vicečempionai, 2014 m. žaidynių bronzos medalių laimėtojai, triskart Europos čempionai.

Latvijos ledo ritulininkai rungtyniaus C grupėje kartu su suomiais, švedais ir slovakais.

Per olimpiados atidarymo iškilmes nacionalinę vėliavą neš rogučių sporto atstovė Eliza Tiruma ir ledo ritulininkas Lauris Darzinis.

Estų viltis – K.Sildaru

Estijos olimpinėje rinktinėje – 26 atletai. Jie išmėgins jėgas aštuoniose sporto šakų varžybose.

Didžiausia viltis – akrobatinio slidinėjimo 2019 m. pasaulio vicečempionė Kelly Sildaru.

„Mane trikdo klausimai apie tikslus ir galimus medalius. Atsisakau apie tai kalbėti. Olimpinis trofėjus – puikus pasiekimas, tačiau tai man – ne prioritetas“, – teigė K.Sildaru.

Aukštų rezultatų tikimasi ir iš Marteno Liivo (greitasis čiuožimas trumpuoju taku), Kristjano Ilveso (šiaurės dvikovė – slidinėjimas ir šuoliai su slidėmis).

„Galbūt pasiseks ir mūsų biatlonininkams, juk ši sporto šaka – it loterija“, – sakė Estijos olimpinio komiteto sporto direktorius Marttis Raju.

COVID-19 nesitraukia

Dėl Kinijoje galiojančios nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos, dauguma atvykėlių iš užsienio priversti karantinuotis kelias savaites, tačiau olimpinių žaidynių dalyviams bus tam tikrų išimčių.

Iškilmės: XXIV žiemos žaidynių atidarymo ceremonija numatyta Pekino olimpiniame stadione. / Scanpix nuotr.

Olimpiados dalyviai pateks į uždarus burbulus, apimsiančius su žaidynėmis susijusius rajonus, stadionus, apgyvendinimo, maitinimo vietas, atidarymo ir uždarymo ceremonijas. Jiems bus draudžiami kontaktai su vietos visuomene.

Vien per šią savaitę organizatoriai oficialiai patvirtino per 50 atvejų, kai į Pekiną atvykusių žaidynių dalyvių delegacijose buvo užfiksuotas COVID-19.

Infekcijos neišvengė Rusijos, Norvegijos, Ukrainos atstovai.

Olimpinė rinktinė

Biatlonas: Gabrielė Leščinskaitė (sprintas, persekiojimo ir 15 km individualios lenktynės, masinis startas), Karolis Dombrovskis, Linas Banys, Tomas Kaukėnas ir Vytautas Strolia (visi – sprintas, persekiojimo ir 20 km individualios lenktynės, vyrų estafetė, masinis startas).

Slidinėjimas: Eglė Savickaitė ir Ieva Dainytė (abi – sprintas laisvuoju stiliumi, 10 km klasikiniu stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi), Modestas Vaičiulis (sprintas laisvuoju stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi), Tautvydas Strolia (sprintas laisvuoju stiliumi, 15 km klasikiniu stiliumi, komandinis sprintas klasikiniu stiliumi).

Kalnų slidinėjimas: Gabija Šinkūnaitė (slalomas), Andrejus Drukarovas (didysis slalomas, slalomas).

Dailusis čiuožimas: Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala (ledo šokiai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Parodykite per Lietuvos televiziją biatlono etapus.Vyko ir Europos čempionatas,nieks nieko nežino.Neslepkite nuo žmonių biatlono.

Saulius

Saulius portretas
Apranga puiki!!!!!Tikrai graži ir skoninga.Ačiū dizaineriui ir visiems kas prisidėjo prie kūrimo.Kitos komandos varžosi labai panašia apranga ir net komentatoriams sunku atskirti iš toliau,o mūsuškiai matomi.Smagu,kad nepaskurę vyksta mūsų sportininkai.Nes anksciau buvo skaudu skaityti,kai mūsų rankininkai net normalios aprangos neturėjo ir autobusiukais į varžybas važiuodavo.Gera,kad atsiranda žmonių,kurie supranta,kad Lietuvoje yra talentingu žmonių ne tik krepšinyje.O rėmėjai,jei norite pasidaryti reklamą,ypač Europoje,tai pasižiūrėkite į biatloną.

Audrius

Audrius portretas
Medallio gal ir nebus,bet ačiū visiems sportininkams.Mus lenkia visi kaimynai dalyvių kiekiu žiemos olimpiadoje.Gaila,kad viską sukišam į ta krepšinį.Latvių gausi delegacija,net ledo ritulio komanda,tai brangus sportas,roguciu irgi.Nejaugi negalim skatinti biatlona,kuris labai populiarus Europoje.Nuvažiuokite bent į viena etapą ir pamatysite,kokia ten puiki atmosfera. Sėkmės olimpiečiai!Vytautai,vesk biatlonininku komanda į priekį.Tomai,prisimink savo gerus laikus.Jaunimėlis žengs paskui Jus.Pakliukite į dešmtuka su komanda. SĖKMĖS!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių