Pereiti į pagrindinį turinį

Paralimpiečių laukia sirgalių antplūdis

2024-08-29 11:22
„Kauno dienos“, parateam.lt inf.

„Mūsų sportininkai jau išbandė treniruočių bazes ir nekantriai laukia startų“, – sakė Lietuvos paralimpinės misijos vadovė Asta Narmontė. Vakar Paryžiuje prasidėjo 17-osios paralimpinės žaidynės.

Pažintis: G. Čepavičiūtė apsikeitė suvenyrais su Didžiosios Britanijos sportininkėmis. Pažintis: G. Čepavičiūtė apsikeitė suvenyrais su Didžiosios Britanijos sportininkėmis. Pažintis: G. Čepavičiūtė apsikeitė suvenyrais su Didžiosios Britanijos sportininkėmis.

Kaimynai – latviai ir estai

Lietuvai atstovaus devyni paralimpiečiai – lengvaatlečiai Andrius Skuja, Aušra Garunkšnytė, Donatas Dundzys, Oksana Dobrovolskaja ir Eivydė Vainauskaitė, plaukikai Edgaras Matakas ir Gabrielė Čepavičiūtė, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis ir šaulė Raimeda Bučinskytė.

Rytoj startuos G. Čepavičiūtė (plauks 200 m kompleksiniu būdu) ir D. Dundzys (dalyvaus rutulio stūmimo varžybų finale), poryt – E. Matakas (plauks 50 m laisvu stiliumi) ir R. Bučinskytė (laukia šaudymo pneumatiniu pistoletu 10 m rungtis).

Sen Deni rajone įsikūrusiame paralimpiniame kaimelyje kartu su sportininkais įsikūrė treneriai ir kitas personalas. Mūsiškių kaimynai – latviai ir estai.

„R. Bučinskytė išvyko į Šatoru miestelį, esantį už keturių valandų kelio automobiliu. Būtent ten esančioje šaudykloje vyks varžybos, šios sporto šakos atstovai ten ir gyvens“, – sakė A. Narmontė.

Žaidynių debiutantė G. Čepavičiūtė jau treniravosi „La Defense“ arenoje.

„Pirmieji įspūdžiai – nuostabūs. Viskas čia puiku, darbuotojai ir savanoriai labai geranoriški, paslaugūs. Paralimpiečių tradicija – keistis savo šalių ženkliukais. Padėjau ir aš, smagu pabendrauti su kolegomis. Nekantriai laukiu varžybų, noriu pajusti jų atmosferą, žiūrovų palaikymą ir emocijas“, – įspūdžiais dalijosi G. Čepavičiūtė.

„Man per treniruotę padėjo gydytojas Kęstutis Linkus. Atlikau įvairių pratimų, jaučiuosi gerai ir tikiuosi, kad varžybos bus sėkmingos“, – tvirtino antrą kartą paralimpinėse žaidynėse dalyvausiantis D. Dundzys.

Finalininkas: D. Dundzys jau rytoj sieks paralimpinio medalio. / L. Masioko nuotr.

Dizainerės dovana

Žaidynių išvakarėse Lietuvos paralimpiečiai pasipuošė Prancūzijoje gyvenančios dizainerės Eglės Čekanavičiūtės sukurtais išskirtiniais rūbais.

Anot E. Čekanavičiūtės, kūrybinis darbas su sportininkais R. Bučinskyte, E. Mataku ir O. Bareikiu jai buvo malonus profesinis iššūkis.

Norėjau parodyti paralimpiečius kitoje šviesoje, nei esame įpratę matyti.

„Savo prekės ženklu „Gowns for Sport“ nagrinėju kūnų ir poreikių įvairovę, kaip drabužis gali prisitaikyti, papuošti, įgalinti bet kurį žmogų. Tad nusprendžiau pakviesti paralimpiečius dalyvauti projekte „Haute Performance“, – kalbėjo dizainerė. – Norėjau parodyti juos kitoje šviesoje, nei esame įpratę matyti, atskleisti, kaip drabužis prisitaiko prie žmogaus judesių, poreikių, išbandymų, siekiant aukštų rezultatų, o paralimpiečiai iššūkių turi dar daugiau.“

Neatlygintinai paralimpiečius papuošusi dizainerė sakė, kad jaučiasi mainais gavusi motyvacijos užtaisą – šis darbas suteikė naujų patirčių ir tapo įkvėpimo šaltiniu.

„Buvo įdomu išgirsti jų istorijas ir matyti, kaip dažnai net ir skaudžios patirtys juos sustiprino, užaugino ir suteikė ryžto. Žaviuosi tokiais stipriais žmonėmis, nes jie tikrai supranta daugiau, moka valdyti stipriausias emocijas, prisitaikyti prie keblių situacijų ir būti lankstūs gyvenime. Mano nuomone, tai didžiulis šių žmonių pasiekimas“, – sakė dizainerė.

Įvaizdis: R. Bučinskytė pasipuošė dizainerės E. Čekanavičiūtės sukurtu kostiumėliu. / L. Masioko nuotr.

Daugiausia – lengvaatlečių

Tarptautinio paralimpinio komiteto duomenimis, Paryžiaus žaidynėse dalyvaus beveik 4 400 sportininkų iš 168 šalių. Debiutuos Eritrėjos, Kiribačio ir Kosovo rinktinės.

Pabėgėlių komandą sudarys aštuoni paralimpiečiai, Neutralių atletų gretose – 88 Rusijos ir aštuoni Baltarusijos atstovai.

Gausiausias delegacijas atsiuntė Kinija (282 sportininkai), Brazilija (255), JAV (220), Didžioji Britanija (201). Prancūziją reprezentuos 237 paralimpiečiai, jauniausia iš jų – 15-metė Marie N’Goussou.

Lengvosios atletikos varžybose startuos net 1 135 sportininkai, plaukimo – 608, stalo teniso – 281.

Rugpjūčio 28-osios duomenimis, į paralimpinių žaidynių sporto renginius parduota daugiau nei 2 mln. bilietų. 98 proc. sirgalių bus Prancūzijos gyventojai, bilietų pageidavo iš viso 144 šalių atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų