Pasibaigęs Europos čempionatas atvėrė naujas galimybes aviacijos sporte

Šeštadienį Ignalinoje baigėsi 15-asis Europos ultralengvųjų orlaivių čempionate aukso medalius iškovojo Čekijos, Lenkijos ir Ukrainos atstovai. Nors lietuviams čempionatas auksiniu ir netapo, tiek aviacijos ekspertams, tiek ir entuziastams tai išskirtinė patirtis, atverianti naujas galimybes aviacijos sporte.

Šeštadienį suskaičiavus visų rungčių taškus paskelbti galutiniai rezultatai.

Vienviečių lėktuvų (RAL1) grupėje triumfavo čekas Jiris Krajca, antrąją vietą užėmė rusas Jurijus Bušujevas, trečiąją – čekas Vaclavas Puza.

Dviviečių lėktuvų (RAL2) klasėje Europos čempionu tapo ukrainiečiai Jurijus Jakovljevas ir Tymofijus Jakovljevas. Sidabro medaliai atiteko čekams Lukašui Bhounekui ir Krystofui Bobekui, bronzos – kitiems čekams Marekui Velatui bei Annai Zichovai.

Vienvičių skraidyklių (RWL1) varžybose triumfavo lenkas Henrykas Orwatas. Antras buvo rusas Andrejus Ščekoldinas, trečias – britas Colinas Johnsonas.

Dviviečių skraidyklių grupėje nugalėjo čekai Adamas Matousas ir Vladislavas Teply‘is. Antroji vieta atiteko čekams Adamui bynekui ir Katerinai Pithartovai, trečioji – rusams Maksimui Semenovui ir Alfijai Semenovai.

Malūnsparnių klasėje (RGL2) triumfavo lenkai Alojzy’ui Dernbachui ir Klaudijai Laskowskai, antrąją vietą užėmė vengrai Vince‘as Ferincas ir Zsoltas Domotoras, trečiąją – lenkai Marcinas Majsterekas ir Dominika Jurkewiczius.

Čempionato metu lietuviai ne kartą aplenkė įvairių rungčių favoritus ir tai aktyviai kėlė viltis dėl medalių. Tačiau, anot pilotų, pasitvirtino Ultralengvųjų orlaivių pilotų federacijos (ULOPF) prezidento Povilo Kalinausko žodžiai: „Aviacijos sporte ne visada pergalę lemia meistriškumas, daug kas priklauso ir nuo sėkmės ar net oro gūsio“.

Lietuviai net dvejose klasėse liko per žingsnį nuo prizininkų pakylos: RGL2 malūnsparnių klasėje ketvirti liko Aurimas Bezaras ir Kęstutis Jurkėnas, o RWL2 skraidyklių klasėje ketvirti liko Artūras Lauknys ir Linas Bružikas.

Ignalinos aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius tvirtina, kad lietuviai tikrai turi kuo didžiuotis: „Už nugaros palikome stiprias vokiečių ir čekų komandas. Todėl nors ir nepavyko pasipuošti norėtais medaliais savo šalyje, turime tinkamai įvertinti ir pasidžiaugti pasiektais aukštais rezultatais“.

Jam pritarė ir Ignalinos aerodromo direktorius Vytautas Rafanavičius, dalyvaujantis tiek nacionalinėse, tiek ir tarptautinėse ultralengvųjų orlaivių varžybose.

Šio čempionato rezultatai lietuviams yra patvirtinimas, kad jie atitinka europinius bei pasaulinius standartus ir iki medalių jiems tetrūksta sėkmės.

„Lietuvių pastangos ir varžymasis iki paskutinės čempionato akimirkos parodė, kaip stipriai tikėjome savo pergale. Šio čempionato rezultatai lietuviams yra patvirtinimas, kad jie atitinka europinius bei pasaulinius standartus ir iki medalių jiems tetrūksta sėkmės“.

Kartu su dalyvių iš užsienio padėkomis, 15-ojo Europos ultralengvųjų orlaivių čempionato organizatoriai sulaukė ir ypatingo įvertinimo iš Lietuvos aviacijos bendruomenės – jiems įteikti Lietuvos aeroklubo garbės ženklai.

Ypatingi medaliai buvo skirti vyriausiajam teisėjui Wolfgangui Lintlui, Tarptautinės aeronautikos federacijos ultralengvųjų orlaivių komisijos (CIMA) prezidentui, ULOPF prezidentui P. Kalinauskui, Ignalinos aerodromo direktoriui V. Rafanavičiui ir už čempionato organizavimą ir koordinavimą atsakingam Albertui Maciulevičiui.

„Tai patvirtinimas, kad viską galime. Dalyvių tikrinimus ir vertinimus atlaikęs organizacinis procesas reiškia, kad pamažu galime svajoti apie kitus europinio ir net pasaulinio lygio renginius“, - džiaugėsi V. Rafanavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių