Pereiti į pagrindinį turinį

Pergalės laukė ir "Žalgiris", ir sirgaliai

Kapitonas: puikiai pradėjęs rungtynes D.Šalenga patraukė paskui save ir visą komandą.
Kapitonas: puikiai pradėjęs rungtynes D.Šalenga patraukė paskui save ir visą komandą. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pagaliau "Žalgiris" sužaidė taip, kad sporto halės žiūrovai atsistoję plojo komandai ir skandavo: "Ačiū, ačiū." Pirmoji pergalė Eurolygos šešioliktuke prieš Malagos "Unicaja", regis, visiems įkvėpė naują viltį.

Išsaugojo intrigą

Po pergalės 89:84 Eurolygos šešioliktuko G grupės rungtynėse prieš "Unicaja" "Žalgirio" treneris Darius Maskoliūnas dėkojo savo žaidėjams už ryžtą ir tvirtą charakterį. Tačiau ir "Žalgirio" trenerių kolektyvas nusipelnė pagyrimų už gerą vadovavimą komandai, ypač lemiamu metu.

Mače su "Unicaja" visas "Žalgiris" – treneriai, žaidėjai ir visi, sėdėję ant atsarginių suolo, buvo lyg vienas kumštis, dėl savo garbės pasiryžę kautis iš paskutiniųjų.

"Pirmiausia noriu pasveikinti žaidėjus, iškovojusius pergalę, kuri mums buvo labai labai reikalinga po savaitgalį pralaimėto LKF taurės finalo. Psichologiškai ši pergalė labai svarbi, – sakė D.Maskoliūnas. – Mūsų žaidėjai buvo nusiteikę kovai, visi, kurie pabuvojo aikštėje, ir net tie, kurie nepakilo nuo suolo, įnešė savo indėlį į pergalę. Visi buvo užsidegę, kovojo dėl kiekvieno kamuolio."

Pirmoji pergalė Eurolygos šešioliktuke išsaugojo ir intrigą – "Žalgiris" tebeturi teorinių vilčių prasibrauti į ketvirtfinalį.

Sustabdė greitą puolimą

Kai 33 min. "Unicaja" persvėrė rezultatą, atrodė, žalgiriečiai gali palūžti. Tačiau atsitiko priešingai. Ir gelbėjant padėtį atsirado ne vienas lyderis – visi, tuo metu žaidę, padarė viską dėl pergalės.

"Anksčiau būdavo, kad kai tik priešininkai perimdavo iniciatyvą, mes suskysdavome, o šįkart atsilaikėme ir pabaigą sužaidėme protingiau, – kalbėjo D.Maskoliūnas. – Viena svarbiausių mūsų užduočių buvo sustabdyti greitą varžovų puolimą – pavojingiausią jų ginklą. Mums pavyko sustabdyti maždaug 70 proc. greitų "Unicaja" atakų ir tai didele dalimi lėmė mūsų pergalę."

Žalgiriečiai pasirengti kovai su Malagos ekipa turėjo tris dienas. "Labai retai pasitaikydavo tokia prabanga. Todėl galėjome analizuoti "Unicaja" žaidimą, derinius ir tai mums padėjo šiandien nugalėti", – sakė "Žalgirio" treneris.

Nusimetė sunkią naštą

Gynėjas Mantas Kalnietis dar rungtynių su "Unicaja" išvakarėse teigė, kad komandai reikia teigiamų emocijų, kad pagaliau prasiveržtų visas emocinis užtaisas ir jie pradėtų žaisti taip, kaip moka ir gali.

Pergalė prieš Malagos "Unicaja" ir buvo tas sprogimas, padėjęs žalgiriečiams nuritinti sunkią naštą, kuri slėgė žaidėjų ir trenerių pečius pastaruoju metu.

"Pagaliau nukrito ta našta, slėgusi mūsų pečius ir tapo gerokai lengviau. Dabar nuotaika visų gera. Mes nelabai ką planuojame ir skaičiuojame, kokios mūsų tolimesnės galimybės, tiesiog rengiamės kiekvienoms rungtynėms ir norime jas laimėti. Nejaučiame kažkokio didelio spaudimo, todėl turime kabintis toliau, rodyti nagus kovojant su kitais varžovais ir semtis patirties tokio lygio varžybose", – drabužinėje iškart po pergalės liejo žodžius M.Kalnietis.

Vis dėlto jis neneigė, kad buvo iškilęs pavojus pakartoti praeities klaidas ir išleisti pergalę iš rankų: "Čia jau mūsų bruožas – kai yra gerai, mes sugebame padaryti, kad būtų vėl blogai. Visa laimė, kad išsikapstėme. Bet turime išmokti žaisti be to blogio. Reikia jo atsikratyti."

M.Kalniečio teigimu, komanda sunkiu metu atsilaikė, nes visi, kurie buvo aikštėje, kovėsi ir įnešė savo indėlį į pergalę: "Sužaidė visi, o ne vienas ar du krepšininkai."

Mantui antrino ir Aleksandras Čapinas: "Ši pergalė mums labai reikšminga, ypač – psichologiškai po nesėkmės LKF taurės finale. Parodėme, kaip galime žaisti vadovaujami naujo trenerio."

Komentaras

G.Krapikas: suteikime D.Maskoliūnui šansą

Buvęs "Žalgirio" vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas, atsistatydinęs prieš Naujuosius metus, tvirtino, kad kauniečiams pavyko sėkmingai pasinaudoti trijų dienų pertrauka prieš rungtynes su "Unicaja", ir gyrė buvusio savo asistento Dariaus Maskoliūno, vadovaujančio komandai, darbą.
"Nepaprastai džiaugiuosi pirmąja pergale ir tuo, ką D.Maskoliūnui pavyko vakar padaryti", – sakė G.Krapikas.
– Ketvirtasis kėlinys, per kurį "Unicaja" trumpam prisivijo ir aplenkė "Žalgirį", išgąsdino jus?
– Jeigu "Žalgiris" būtų žaidęs išvykoje, tas nerimas būtų buvęs didesnis. Bet namuose mes vis tiek žaidžiame žymiai geriau. Ne tik mes, visi tai daro. Jei ta duobė būtų pasitaikiusi rungtynių pradžioje, galbūt išgąsčio būtų daugiau. Bet šįkart tikrai neabejojau, kad "Žalgiris" neišleis pergalės iš rankų.
– Šiose rungtynėse kovingai žaidė ne tik Tadas Klimavičius, o ir Aleksandro Čapino pasirodymas bene pirmą kartą paliko malonų įspūdį.
– Labai džiaugiausi tuo, kaip žaidė A.Čapinas. Jis yra žymiai geresnis krepšininkas ir gali žaisti kur kas solidžiau, nei daro tai "Žalgiryje". Labai gaila, kad komandos sirgaliai jį iki šiol taip nuvertindavo. Ketvirtadienį jis tiesiog sužaidė normalias rungtynes – A.Čapinas yra būtent tokio lygio krepšininkas, ir čia nėra nieko nuostabaus. Jis yra ne naujokas aikštėje, turi savo vardą krepšinio pasaulyje. Taip jis gali žaisti visada – net neabejoju, kad jo žaidimas stabilizuosis.
– Aito Garcia Renesesas yra puikiai žinomas treneris Europoje, tačiau "Žalgiris" išmušė iš jo auklėtinių rankų pagrindinį ginklą – greitas atakas. Kaip vertinate ketvirtadienio dvikovą tarp trenerių štabų?
– Galiu tik pagirti savo buvusį kolegą D.Maskoliūną dėl pergalės. Be abejo, jis daug prisidėjo, kad komanda laimėtų. Kita vertus, "Unicaja" nebėra tokia komanda, kokia buvo praėjusiais metais. Keletas pasikeitimų, įvykusių tarpsezoniu, turėjo didelę įtaką ispanų žaidimui. Tokio amžiaus ir toks patyręs treneris kaip A.G.Renesesas jau negali keistis ir dirba kokybiškai. Bet nauji "Unicaja" žaidėjai neatlieka savo funkcijų, ir jų žaidimas yra labai nestabilus.
– "Žalgirio" savininkas Vladimiras Romanovas D.Maskoliūną pavadino ne vyriausiuoju, o pagalbiniu treneriu, kuriam dar reikia nueiti ilgą kelią. Jūsų nuomone, D.Maskoliūnas išties kol kas negali būti tinkamai valdyti komandos?
– Yra geras treneris arba yra blogas. Ar jis jaunas, ar senas – tai neturi reikšmės. Nė vienas negimė stipriu treneriu. Željko Obradovičius, Ettore Messina, Jonas Kazlauskas – visi jie juk nuo kažko pradėjo. D.Maskoliūnas pasiekė pergalę, ir vertinti reikia būtent tai. Jokiu būdu negali būti kažkokių išankstinių vertinimų – pirmiausia reikia suteikti progą, o tada analizuoti. Duokime žmogui šansą. Be to, kas galėtų garantuoti, kad atėjęs net ir didžiausią autoritetą turintis treneris laimės visas rungtynes iš eilės?


Statistika

"Žalgiris" – "Unicaja"

2010 02 26, Kauno sporto halė, 4950 žiūrovų.

89:84 (26:19, 24:22, 18:24, 21:19)

"Žalgiris":

D.Šalenga (4/5 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir M.Pocius (3/4 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 2/3 baudų) po 17, A.Čapinas 14 (6 rezult.perdavimai), T.Klimavičius 12, T.Watsonas 10 (8 atkovoti kamuoliai), M.Brownas 8, M.Kalnietis 6 (6 atkovoti kamuoliai, 4 rezult. perdavimai), M.Begičius 3, A.Milaknis 2.

"Unicaja": R.Archibaldas 17, J.Freelandas 16, O.Cookas ir Z.Dowdellas po – 12, B.Rodriguezas 11, C.Jimenezas 8, G.Printezis 4, J.Welshas ir S.Blancas – po 2.

Komandų rodikliai: dvitaškiai – 22/33 (66 proc.) ir 25/55 (45), tritaškiai – 9/21 (42) ir 6/12 (50), baudos – 18/23 (78) ir 16/16 (100), atkovota kamuolių – 31 ir 29, perimta – 6 ir 8, klaidų – 15 ir 10.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų