Pereiti į pagrindinį turinį

Plaukikai nenori likti už "Girstučio" borto

2015-01-13 16:00

90-ies metų jubiliejų Lietuvos plaukimo bendruomenė praėjusį savaitgalį pažymėjo ne vien didžiuodamasi įspūdingomis pastarųjų metų pergalėmis, bet ir nerimaudama, kad gali prarasti svarbią bazę – Kauno plaukimo centro (KPC) baseiną.

LPF prezidentas T.Kučinskas (dešinėje) supažindino LEN direktorių P.Frischknechtą su KPC.
LPF prezidentas T.Kučinskas (dešinėje) supažindino LEN direktorių P.Frischknechtą su KPC. / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

90-ies metų jubiliejų Lietuvos plaukimo bendruomenė praėjusį savaitgalį pažymėjo ne vien didžiuodamasi įspūdingomis pastarųjų metų pergalėmis, bet ir nerimaudama, kad gali prarasti svarbią bazę – Kauno plaukimo centro (KPC) baseiną.

Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) nuogąstavimus pakurstė Kauno miesto savivaldybės paskelbtas KPC (buvusio "Girstučio" baseino) koncesijos konkursas. KPC su pramogų zonomis ir vadinamuoju olimpiniu – 50 m – baseinu pereis į privačias rankas.

Mūsų mieste apsilankęs Europos plaukimo federacijos (LEN) vykdomasis direktorius Paulo Frischknechtas ir LPF prezidentas Tomas Kučinskas apžiūrėjo centrą bei pasidalijo su "Kauno diena" mintimis apie Lietuvos plaukimo sporto aktualijas.

"Jūsų plaukikų pergalės rodo, kokie esate stiprūs šioje srityje. Šalis – maža, o pasiekimai tarptautinėje arenoje – fenomenalūs! Tokių talentų kaip Rūta Meilutytė galėtumėte išugdyti ir daugiau, jei turėtumėte geresnių bazių", – teigė P.Frischknechtas.

T.Kučinskas akcentavo būtinybę bent jau išsaugoti esamas bazes.

– Kodėl plaukikams kelia nerimą KPC koncesijos konkursas? – paklausėme LPF prezidento.

– Apie koncesiją buvo kalbama ir anksčiau, bet tik baseino pramoginės dalies. Dėl to didelės problemos nebūtų. Mes puikiai suprantame, kad pagrindinės plaukimo centro pajamos – iš pramoginės dalies, komercinių lankytojų. Tačiau mus gąsdina konkurso teiginiai, kad prioritetą gaus dalyviai, pretenduosiantys ir į didįjį baseiną. Vadinasi, savivaldybė nori atsikratyti viso objekto, o ne dalyti jį taip, kaip planavo anksčiau, kad 50 m profesionalusis baseinas liktų miestui, meistriškumui ugdyti, plaukikų treniruotėms ir varžyboms.

– Ar jūsų vadovaujama federacija neketino dalyvauti koncesijos konkurse?

– Kol nesusipažinome su konkurso sąlygomis, rimtai svarstėme tokią galimybę. Daugelyje Europos šalių tokius kompleksus valdo būtent vandens sporto federacijos. Juk jos turi žinių, kaip tai daryti. Be to, federacijos sugeba suderinti visus interesus: būtinų užsiėmimų mokant plaukti vaikus, aukšto meistriškumo ugdymo ir komercinės veiklos, padedančios užpildyti visas kitas baseino užimtumo valandas. Kauno miesto savivaldybės paskelbtos sąlygos yra tik ekonominės. Kas daugiau pinigų kaip koncesijos mokestį jai pasiūlys, tas ir laimės konkursą. Be to, reikalaujama į objektą investuoti ne mažiau kaip 300 tūkst. eurų. Trečias vertinimo kriterijus – kokiomis sąlygomis laimėtojas išnuomos savivaldybei baseino takelį. Viskas paremta ne konkrečiais įsipareigojimais plaukimo bendruomenei, o savivaldybės noru. Jei ji norės ir turės pinigų, tada galės nuomotis takelius mūsų plaukikams. Be to, minimos tik vakarinės valandos, nors plaukikams būtina treniruotis ir rytais. Kita vertus, mes puikiai žinome, kad pinigų savivaldybėje visuomet trūksta. Vadinasi, iškyla grėsmė, kad Kaunas gali likti be profesionalaus plaukimo baseino. Taip pat gali būti išstumti vaikų mokymo užsiėmimai, nes jie pagal pajamas nebus pajėgūs konkuruoti su komerciniais klientais.

– Kuriuos plaukikus paliestų permainos KPC?

– Kaune treniruočių stovyklas rengia ir Lietuvos suaugusiųjų, ir jaunimo bei jaunučių rinktinės. Joms "Girstutis" reikalingas kaip oras, nes šiame baseine ruošiamasi visoms svarbiausioms tarptautinėms varžyboms. Kaune dažnai sportuoja Giedrius Titenis, Danas Rapšys, kiti mūsų šalies rinktinės lyderiai. Jiems baseino reikia ir rytais, ir vakarais. Mes abejojame, ar atėjus naujam savininkui tokia galimybė bus užtikrinta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų