Pereiti į pagrindinį turinį

Plaukikas prikėlė jau palaidotą svajonę

2016-08-01 13:45

Dar pernai Deividas Margevičius nebetikėjo, kad kada nors dar skros baseino takelį rimtesnėse varžybose, o šiandien saulėtame Rio de Žaneire kaunietis skaičiuoja dienas, likusias iki olimpinio debiuto.

Deividas Margevičius Deividas Margevičius Deividas Margevičius

Buvo padėjęs tašką

Lietuvos olimpinėje rinktinėje, dalyvausiančioje XXXI vasaros olimpiadoje, naujokų – ne vienas, tačiau 21-ų D.Margevičiaus istorija – išskirtinė.

Nuo penkerių metų plaukimo treniruotes lankęs aleksotiškis pernai tarė "gana" ir nusprendė padėti tašką. Keturiolika metų trukusios sportinės karjeros – kaip nebūta. Kaip ir pergalių vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo turnyruose, medalių suaugusiųjų čempionatuose.

Nuo alinančių treniruočių pavargęs ir psichologiškai išsikvėpęs vaikinas nutarė: profesionalaus sporto jo gyvenime pakaks. Atėjo metas pradėti naują, galbūt lengvesnį gyvenimo etapą.

Kelis mėnesius perspektyvus plaukikas praleido be sporto, atsidėjęs savo pagrindiniam laisvalaikio pomėgiui – automobiliams. Nuolat ralio ir motociklų lenktynes stebintis vaikinas ėmė dirbti automobilių aptarnavimo srityje.

Vis dėlto technika jo gyvenime svarbiausia buvo neilgai. Plaukimo federacijos vadovai ir treneriai įkalbėjo Deividą susilaikyti nuo skubotų žingsnių ir sugrįžti į baseino takelį.

Sugrįžo su rekordu

Ir prasidėjo. Kėlimasis – 6 val. ryto, 6.30 val. – šuolis į vėsų baseino vandenį. Ten – pusantros valandos trunkančios treniruotės. Vėliau – pietūs, popiečio miegas. Vakarop – dar vienos pratybos sporto salėje ar baseine.

Atkaklumas netruko subrandinti rezultatų. 2015-ųjų pabaigoje Netanijoje (Izraelis) įvykusiame Europos čempionate trumpajame (25 m) baseine D.Margevičius pasiekė naują Lietuvos rekordą (50 m peteliške – 23,22 sek.).

Didžiausia sėkmė jį lydėjo ne individualiose rungtyse. Kauniečio indėlį ypač pajuto Lietuvos kompleksinio plaukimo estafetės 4 po 100 m komanda.

Lietuviai šiemet Londone įvykusiose Senojo žemyno pirmenybėse ilgajame (50 m) baseine tapo vienu didžiausių turnyro atradimų, aplenkę daugelį pajėgių ekipų ir finišavę netoli prizininkų pakylos – 5-oje vietoje.

Būtent su komanda, į kurią taip pat įėjo Giedrius Titenis, Simonas Bilis bei Danas Rapšys, D.Margevičius ir pelnė kelialapį į Rio de Žaneirą.

Svarbiausiam gyvenimo startui trenerės Jolantos Dulevičienės auklėtinis rengėsi Kauno "Girstučio" baseine.

Akiratyje – ir Tokijas

– Po truputį jau kirba kažkas manyje – yra ir atsakomybės, ir jaudulio. Man tai bus pirmoji olimpiada, tad labai knieti pamatyti ir atidarymo ceremoniją, ir pagyventi olimpiniame kaimelyje, – prieš išvykdamas į Braziliją sakė "Kauno dienai" D.Margevičius.

– Deividai, ar pasirengimas svarbiausiam gyvenimo startui buvo sklandus?

– Galima sakyti, kad žaidynėms rengiausi visus metus. Pagrindiniai akcentai buvo sudėlioti nuo Europos čempionato Londone. Tada paaiškėjo, kad tikrai vyksiu į olimpiadą su estafetės komanda. Pas mus buvo patvirtinti nuostatai, kad važiuos tas, kurio rezultatas bus geresnis Londone. Tąsyk pasisekė man. Neseniai buvome išvykę į aukštikalnes Ispanijoje, Siera Nevados treniruočių bazėje. Ten darbavomės tris savaites. Dar tiek pat treniravomės Kaune.

– Pastarieji keleri metai jums buvo nelengvi. Kas lėmė jūsų kategorišką sprendimą baigti karjerą?

– Kai keturiolika metų valgai vis tą pačią košę, ji nusibosta. Padariau pertrauką. Buvau išsikvėpęs psichologiškai, baseino mano gyvenime buvo per daug. Po kurio laiko sulaukiau Lietuvos plaukimo federacijos prezidento Tomo Kučinsko skambučio. Jis viską pakeitė. Susitikome, pašnekėjome vyriškai... Privertė grįžti (šypsosi – aut. past.). Grįžau atsinaujinęs, pasiryžęs kovai.

– Kokiais argumentais jus paveikė LPF prezidentas?

– Kažko labai stebuklingo nežadėjo. Labiau įsiminė jo žodžiai: padirbėti kitose srityse dar spėsi, o į didįjį sportą grįžti tuoj bus vėlu. Pagalvojau, kad jo žodžiuose yra daug tiesos. Kol esu jaunas, turiu daug jėgų, reikia jas panaudoti tinkamai, kabintis į sportą.

– Rio de Žaneire jūs startuosite tik estafetės rungtyje. Laiko adaptuotis ir pasirengti turėtų pakakti…

– Problemų neturėtų būti, nes estafetės – viena paskutinių plaukimo varžybų rungčių, tad startuosime vėliausiai.

– Jūsų komanda praėjusį sezoną buvo viena sparčiausiai progresuojančių Europoje. Ko tikitės olimpiadoje?

– Parodyti geriausią savo rezultatą. Labai norime patekti į finalą. Bandysime… Favoritai – amerikiečiai, bet estafetė tuo ir įdomi, kad dažnai nenuspėjama. Kažkas iš lyderių startuoja anksčiau laiko ir yra diskvalifikuojamas, tuomet automatiškai kelias arčiau prizininkų trejeto – trumpesnis.

– Ar turite ambicijų po olimpiados pakovoti dėl skambesnių pergalių ir asmeninėse rungtyse?

– Jokių abejonių. Turiu noro ir vilčių kitose žaidynėse pasirodyti jau ir individualiose varžybose. Grįžau ne vien tam, kad pagelbėčiau komandai, bet ir rimtai pakovoti dėl pripažinimo asmeninėje įskaitoje. Dabar galvoju, kad sportuosiu bent iki 2020-ųjų Tokijo olimpiados.

– O kaip automobiliai?

– Niekur nedings (šypsosi – aut. past.). Be to, studijuoju Lietuvos sporto universitete. Tikiuosi tapti diplomuotu plaukimo treneriu. Tad atsarginių variantų turėsiu ne vieną.


Olimpiada

Preliminarus plaukikų startų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse tvarkaraštis (Lietuvos laiku):

Rūta Meilutytė, 100 m krūtine: rugpjūčio 7 d. 19–21.20 val. – atrankos etapas, 8 d. 4–6.15 val. – pusfinalis, 9 d. 4–6 val. – finalas;

Simonas Bilis, 50 m laisvuoju stiliumi: rugpjūčio 11 d. 19–21.15 val. – atrankos etapas, 12 d. 4–5.55 val. – pusfinalis, 13 d. 4–5.30 val. – finalas; 100 m laisvuoju stiliumi: 9 d. 19–20.40 val. – atrankos etapas, 10 d. 4–6.10 val. – pusfinalis, 11 d. 4–6.25 val. – finalas;

Danas Rapšys, 100 m nugara: rugpjūčio 7 d. 19–21.20 val. – atrankos etapas, 8 d. 4–6.15 val. – pusfinalis, 9 d. 4–6 val. – finalas; 200 m nugara: 10 d. 19–21.25 val. – atrankos etapas, 11 d. 4–6.25 val. – pusfinalis, 12 d. 4–5.55 val. – finalas;

Giedrius Titenis ir Andrius Šidlauskas, 100 m krūtine: rugpjūčio 6 d. 19–21.30 val. – atrankos etapas, 7 d. 4–5.55 val. – pusfinalis, 8 d. 4–6.15 val. – finalas;

G.Titenis, 200 m krūtine: rugpjūčio 9 d. 19–20.40 val. – atrankos etapas, 10 d. 4–6.10 val. – pusfinalis, 11 d. 4–6.25 val. – finalas;

S.Bilis, D.Rapšys, G.Titenis ir Deividas Margevičius, kompleksinio plaukimo estafetė 4 po 100 m: rugpjūčio 12 d. 19–21.20 val. – atrankos etapas, 13 d. 4–5.40 val. – finalas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų