Prezidentas: Lietuva turėtų apsvarstyti klausimą dėl dalyvavimo, jei olimpiadoje bus rusai

Lietuva turėtų labai rimtai apsvarstyti klausimą dėl dalyvavimo olimpinėse žaidynėse, jei jose bus leista varžytis rusų ir baltarusių sportininkams, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Jeigu iškils klausimas dėl mūsų reakcijos, mes buriame bendraminčių valstybių grupę ir, manau, turėtume labai rimtai apsvarstyti klausimą dėl Lietuvos dalyvavimo olimpinėse žaidynėse (jei dalyvaus rusai), bet labai norėčiau tikėtis, kad iki šito neprieisime ir ši klaidinga idėja nebus įgyvendinta ir visi galėsime varžytis, žinoma, be šalių agresorių sportininkų“, – trečiadienį TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ transliuotame interviu sakė G. Nausėda.

Jis „iš principo neteisinga“ pavadino situaciją, kai dalyvavimo olimpiadoje kontekste kalbama apie Rusijos sportininkų teises, kai Ukrainos atletai ir šalį ginantys žmonės žūva.

„Dabar, kuomet kalbame apie lemiamą karo Ukrainoje stadiją, mes pradedame kažkur blaškytis, svyruoti, galvoti apie Rusijos sportininkų teises, ir tartum mėginame izoliaciją susiaurinti, tai yra iš principo neteisinga. (...) Kalbam apie sportininkų teises varžytis, o kaip apie ukrainiečių sportininkų teises likti  gyviems? Dalis iš jų ir nemažas skaičius žmonių prarado gyvybes gindami savo šalį“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuva buria tarptautinę koalicija siekdama užkirsti kelią rusų ir baltarusių sportininkams dalyvauti olimpinėse varžybose.

Praėjusį penktadienį švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės iniciatyva organizuotame nuotoliniame susitikime dėl to sutarė 35 šalių ministrai, tarp jų – JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Nyderlandų, Kanados, Australijos, Japonijos, Šiaurės, Baltijos šalių ir kitų valstybių.

Tokių žingsnių šalys ėmėsi reaguodamos į Tarptautinio olimpinio komiteto sausį paskelbtą poziciją, kad rusai ir baltarusiai 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse galėtų dalyvauti kaip neutralūs sportininkai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių