Pereiti į pagrindinį turinį

Sensacingi L.Armstrongo pareiškimai: nauja dopingo bomba ar muilo burbulas?

2013-11-25 08:57
Išpažintis: L.Armstrongas pareiškė, kad pasirengęs atskleisti naujų skandalingų faktų apie dviračių sportą.
Išpažintis: L.Armstrongas pareiškė, kad pasirengęs atskleisti naujų skandalingų faktų apie dviračių sportą. / Reuters nuotr.

Už dopingą iki gyvos galvos diskvalifikuotas ir visus sportinius titulus praradęs buvęs JAV dviratininkas Lance'as Armstrongas trokšta revanšo. Kai kurie jo naujausi pareiškimai liudija, kad didįjį sportą kamuojančios problemos – ne mažesnės už jų metastazes.

Dangstė UCI prezidentas

Šią savaitę L.Armstrongas interviu britų dienraščiui "The Daily Mail" pareiškė, esą buvęs Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) prezidentas Heinas Verbruggenas ir gydytojas Mikelė Ferrari dangstė jį per dopingo skandalą 1999-aisiais.

"Tada per "Tour de France" lenktynes mano mėginyje dopingo kontrolės tarnyba aptiko kortizono pėdsakų. H.Verbruggenas pareiškė: "Velnias, jeigu viskas pasitvirtins, tai bus žiaurus smūgis dviračių sportui ir man, kaip vadovui, nes neseniai nugriaudėjo skandalas su "Festinos" komanda". Ir ką gi? UCI prezidentas suveikė man medicininę pažymą atgaline data, neva aš sirgau ir vartojau vaistus, kurių sudėtyje buvo steroidų", – papasakojo L.Armstrongas.

Pasak buvusio dviratininko, maždaug prieš 13 metų gydytojas M.Ferrari jį ir H.Verbruggeną įspėjo, kad dopingo medžiotojai rado būdą, kaip sportininkų mėginiuose aptikti eritropoetiną (EPO).

"Aš ir toliau jį vartojau, tačiau atsargiai, mažesnėmis dozėmis. Tai buvo beprotybė, bet jeigu ne Mikelė, būtume sudegę jau 2000-aisiais", – teigė L.Armstrongas.

Bus labai atviras

1991–2005 m. UCI vadovavęs H.Verbruggenas nedelsdamas sureagavo į L.Armstrongo išpažintį, pabrėžęs, kad amerikietis kalba nebūtus dalykus ir nereikia to sureikšminti.

Vis dėlto dienraštis "Le Figaro" priminė buvusios Prancūzijos sporto ministrės Mari George Buffet žodžius, jog 2000-aisiais H.Verbruggenas, tuo metu buvęs ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nariu, spaudė Paryžių, kad šalis, tada kandidatavusi surengti 2008-ųjų vasaros olimpines žaidynes, sušvelnintų savo antidopingo politiką.

Tai, kad artimiausiu metu pasaulis tikriausiai sužinos dar daugiau apie dviračių sporto ir UCI užkulisius, – kas, ką ir kodėl dangstė per dopingo skandalus ar specialiai skandino, kam ir už ką UCI įtakingi veikėjai suveikdavo išimtinį leidimą į draudžiamą zoną, o kitus prasižengusiuosius iškart nuskalpuodavo, patvirtino pats L.Armstrongas.

"Prireikus būsiu labai atviras. Jeigu vieni išvengia ešafoto, aš irgi nenoriu būti pakartas. Jeigu kai kas už dopingą atsiperka pusmečio diskvalifikacija, kodėl negalėčiau tikėtis to paties?" – kalbėdamas su BBC korespondentu teigė jis.

Peržiūrės bausmę?

Ne vien L.Armstrongui, bet galbūt ir kai kuriems kitiems už dopingą nukentėjusiems dviratininkams šviesa tunelio gale blykstelėjo tada, kai pasikeitė UCI vadovai.

Iš Pato McQuaido vairą perėmęs Brianas Cooksonas jau ėmėsi savo pirmtakų veiklos, susijusios su dopingo reikalais, tyrimo.
"Bendradarbiausime su visais, norėsiančiais pasakyti tiesą apie dopingą. L.Armstrongas bus vienas pirmųjų liudytojų, kurį pakviesime sąžiningo pokalbio", – sakė B.Cooksonas.

Neatsitiktinai pasikeitė ir JAV antidopingo agentūros (USADA) direktoriaus Traviso Tygerto pozicija.

Iki šiol smerkęs L.Armstrongą, USADA vadovas šiemet paleido kelias kritikos strėles į UCI ir H.Verbruggeną, o praėjusią savaitę interviu BBC pareiškė, kad yra tikimybė, jog bausmė L.Armstrongui – diskvalifikacija iki gyvos galvos – gali būti peržiūrėta.

"Pirmiausia reikia apsivalyti nuo purvinos praeities", – sakė T.Tygertas, o šią jo frazę galima suprasti ir kaip užuominą apie korumpuotus dviračių sporto veikėjus, ir kaip paskatinimą L.Armstrongui.

Taisyklės su išimtimis

Šiemet vasarį UCI dvejiems metams diskvalifikavo ir skyrė 5040 eurų baudą Lietuvos dviratininkei Rasai Leleivytei.

Italijos komandai "Vaiano Tepso" atstovavusi sportininkė įkliuvo 2012-ųjų vasarą, prieš Londono olimpiadą – jos organizme aptikta EPO. R.Leleivytė negalėjo startuoti žaidynėse.

Dviratininkė neigė vartojusi draudžiamus preparatus, o antidopingo sistemą pavadino skylėta. "Tos pačios taisyklės ne visada visiems vienodos", – tąkart mįslingai pareiškė R.Leleivytė.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų